Zeci de inculpați și-au recunoscut vinovăția în dosarul de corupție de la Spitalul Județean Argeș

La începutul anului 2019 un dosar de corupție zguduia din temelii Spitalul Județean de Urgență Pitești. Nu mai puțin de 50 de inculpați, printre ei regăsindu-se medici, infirmiere, îngrijitoare sau pacienți, erau trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. Vorbim despre un dosar al şpăgilor pentru adeverinţe medicale. Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Argeș în ianuarie 2019. Iar de atunci au fost acordate, pe fond, doar 10 termene de judecată.
Cererile avocaților de amânare a cauzei pentru pregătirea apărării, protestul magistraților și pandemia de COVID-19 au făcut imposibilă judecarea cauzei.

În aceste condiții, pe 11 noiembrie, la ultimul termen de judecată, nu mai puțin de 28 de inculpați au depus cereri de judecare a cauzei în baza procedurii simplificate, fiind recunoscute în totalitate faptele reținute în sarcina lor.
Printre cei care și-au recunoscut vinovăția se află  infirmierele Ionica Daniela Moca și Daniela Gheorghe, îngrijitorele Gazela Sandu și Ana Maria Monea, Elena Ticuță – brancardier UPU, Nicoleta Nistor - medic primar în specialitatea medicină de urgență în cadrul Spitalului Județean Argeș, asistenta medicală Liliana David de la un cabinet medical individual, Maria Iordache - medic specialist pediatru și medic de familie, Martin Marion Carmen – medic oftalmolog la o clinică privată, precum și mai mulți pacienți. Următorul termen al procesului a fost stabilit pe 13 ianuarie 2021.

 

Infirmiera Daniela Moca are  cele mai multe acuzații

Daniela Moca, infirmieră în cadrul Spitalului Județean Argeș, este inculpata acuzată de cele mai multe infracțiuni în dosar: trafic de influență în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la înșelăciune, complicitate la tentativă de înșelăciune, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la abuz în serviciu.
Conform procurorilor, inculpata obținea pentru pacienți  documente fictive în schimbul remiterii unor sume de bani și alte foloase materiale. Pentru aceste infracțiuni ea a instigat mai mulți doctori ca să o ajute.
Infirmiera a picat în plasa unui investigator sub acoperire, ajutându-l pe acesta să obțină avizele medicilor de specialitate pe fișe medicale pentru diferite cazuri, în schimbul unor sume de bani.

Firul dosarului

Întreaga poveste a ieşit la iveală în septembrie 2017, când la Casa Județeană de Pensii Argeș au ajuns nişte dosare de pensionare pe caz de boală care păreau în neregulă. Instituția a cerut verificarea înscrisurilor medicale de către Spitalul Județean. În urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor a căror parafă se afla aplicată pe documente. În octombrie 2017, conducerea spitalului a formulat un denunț. Câteva luni mai târziu, în mai 2018, în urma unor percheziții domiciliare, infirmierele Ionica Daniela Moca, Gabriela Daniela Gheorghe şi îngrijitoarea Gazela Sandu au fost reținute de polițiști, fiind cercetate pentru trafic de influenţă, uz de fals şi instigare la abuz în serviciu. Conform anchetatorilor, cele trei femei ar fi ajutat mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală. Anchetatorii au avut suspiciuni și vizavi de implicarea mai multor medici și angajați de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Mergând pe fir, procurorii au ajuns la medicul primar medicină de urgenţă Nicoleta Nistor. Aceasta lucra în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean. Doctorița Nistor este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Ea ar fi efectuat, în registrele electronice de prezentare la UPU, circa 68 de foi de prezentare la Urgențe. Un număr de 24 de pacienți ar fi beneficiat de concedii medicale întocmite în fals. În afară de medicul Nicoleta Nistor, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Argeș a fost trimisă în judecată și Valentina Neacșu, medic medicină de urgență, dar și alți angajați. Aceasta este acuzată de emiterea unui certificat medical întocmit în fals.
În dosar sunt cercetați și alți medici din afara Spitalului Județean. Și aceștia ar fi fost determinați de infirmiera Daniela Moca să ateste în fals, împrejurări contrare realității. În maşinăria de eliberarea a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult, a picat și Sergiu Arman –  medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești. Conform procurorilor, acesta ar fi întocmit și emis, fără dispoziții legale, patru certificate de concediu medical pentru două persoane. De asemenea, în dosar au fost trimiși în judecată și Maria Iordache, medic specialist pediatru și medic de familie, dar și Martin Marion Carmen Ulrike – medic oftalmolog la o clinică privată.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea