”Loca” - viitorul câine de avalanșă de la Salvamont Argeș

# Cum a pornit la drum sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România

Loca, unul dintre puii lui Helios, câinele alături de care a pornit la drum, în urmă cu şapte ani, sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România, a participat în acest an la "Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine  Intervenţie Avalanşă". De anul viitor, cățelușa va prelua ştafeta de la tatăl său. „În fotografie, viitorul câine de avalanșă de la Salvamont Argeș, Loca, un border collie care tocmai a împlinit un an! Aici, după un antrenament efectuat în premieră în țara noastră, de inserție/extracție prin troliere a unităților canine pentru avalanșă. Ea își va înlocui tatăl, pe Helios, după pensionare și va lucra alături de mama ei Dara, de Haiduc, un ciobanesc german și de Dingo, un malinois de 10 luni, aflat de asemenea în pregătirea salvamontiștilor argeșeni”, a precizat Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, cel care a distribuit pe Facebook o postare a Inspectoratului General de Aviație în care apărea cățelușa Loca (foto).

Povestea cățelușei a fost relatată, recent, de "Câini de avalanşă Salvamont România", pagina de Facebook a Salvamont dedicată acestei specializări. „Mă cheamă Loca. Sunt produsul unei familii tipice în Piteşti: el, francez serios, instruit, între două vârste, ea, o româncuţă frumuşică, isteaţă şi harnică. Tatăl meu în vârstă de opt ani, Helios, un francez imigrat din Alpii Savoiei din Franţa, este la a patra generaţie de câini Salvamont. Mama mea Dara, frumuşică şi entuziastă, vine dintr-o linie de show (New Gold Box), dar a devenit un câine de lucru cel puţin la fel de eficient ca şi tatăl meu Eu mă voi strădui să trec toate etapele până la brevetare, astfel ca, atunci când tatăl meu se va pensiona, să îi pot duce munca mai departe. Pe parcursul brevetării, mă voi întâlni cu o parte dintre surorile şi fraţii mei, care sper să ajungă şi ei câini Salvamont: Oxigen, conductor Cristi Brecica de la Caraş şi Scott, viitoare salvamontistă şi conductor Andreea Hera de la Argeş. Le ţin pumnii, uraţi-ne succes... Sunt mândră că voi fi câine de avalanşă la a cincea generaţie la Salvamont Argeş, preluând astfel ştafeta de la tatăl meu Helios, primul câine Salvamont din România!”.

 

Cum a pornit la drum sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România

Sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România Helios a pornit la drum cu Helios, un câine din rasa Border Collie, care a fost donat Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş de către asociaţia Pays de Savoie Solidaire, în aprilie 2013, ca urmare a colaborării C.J. Argeş cu Consiliul Departamental Savoia din Franţa. În urma evaluărilor efectuate de către echipe de instructori canini francezi pe parcursul anului 2019, atât câinele Helios cât şi conductorul acestuia, Ion Sănduloiu, au fost declaraţi pregătiţi pentru a intra în stagiul naţional de formare a unităţilor canine pentru intervenţie la avalanşă.
„Judeţul Argeş are începând cu anul 1994 o cooperare oficializată cu departamentul Savoia din Franţa. Salvamont Argeş are o colaborare cu Salvamontul din Savoia din 2010. Un pui de Border Collie pe nume Helios a fost donat de salvamontiştii francezi salvamontiştilor argeşeni în anul 2013. Acesta a obţinut împreună cu conducătorul său Brevetul de unitate canină de avalanşă de la Asociaţia Naţională de Studiu al Zăpezii şi Avalanşelor. Împreună cu colegii din Adunarea Naţională a Republicii Franceze şi cu domnul Ion Sănduloiu, director al Serviciului Public Salvamont Argeş, am elaborat un proiect de lege pe model francez pentru reglementarea unităţilor canine de avalanşă”, se menționa pe pagina de Facebook a Salvamont România.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea