Avocatul Poporului Pitești cere Ministerului Sănătății date despre testarea HIV!

Suspendarea testărilor pentru infectarea cu HIV este un risc de sănătate publică. Cei care semnalează simptomatologie specifică infectării dacă nu sunt testati imediat fie se îmbolnăvesc cu risc vital, fie ii îmbolnăvesc pe alții. Astfel, Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Piteşti, s-a sesizat din oficiu, după ce pe 3 decembrie mai multe site-uri ale mass-media centrale au transmis ştiri cu privire la situaţia persoanelor infectate cu HIV a căror viaţă riscă să fie pusă în pericol dacă nu sunt testate cât mai repede după infectare şi nu se introduce tratamentul antiretrovial.

n cadrul unei dezbateri online organizate de DC Medical și DC News, directorul executiv al UNOPA a vorbit despre dificultăţile întâmpinate de pacienţii cu HIV, în contextul în care spitalele de boli infecţioase au fost transformate în spitale de primă linie COVID-19.  La dezbaterea online au participat dr Mariana Mărdărescu, medic primar boli infecțioase, șefa Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV- SIDA România, de la Institutul Mateș Balș din Capitală, Mihai Lixandru, director de proiect ARAS (Asociația Română Anti-SIDA) și Iulian Petre, director executiv UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA).
„Specialiștii au subliniat faptul că întreruperea serviciilor de testare HIV dar și ale celor pentru persoane cu HIV are un impact major asupra măsurilor de control, generează perturbări pe toate planurile, cum ar fi testarea încărcăturii virale la copii și adulți, întârzieri cu risc vital pentru inițierea tratamentelor”, se arată în demersul Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Pitești.
Avocatul Poporului  a solicitat ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, date privind activitatea și gradul de încărcare a laboratoarelor specializate în servicii de testare HIV la nivel național. De asemenea, instituția a mai cerut să i se comunice: numărul statistic al solicitărilor adresate în intervalul aprilie-noiembrie; dificultăți practice și/sau metodologice semnalate din teritoriu și în București privind consilierea post testare HIV a persoanelor cu testul ELSA pozitiv, în finanțarea și asigurarea transportului probei Wester Blot la INCC București din aprilie până în prezent; dificultăți privind trimiterea pacienților cu infecție HIV către secțiile de boli infecțioase a unităților medicale în intervalul aprilie - noiembrie.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea