Raport alarmant al Instituției Avocatului Poporului. Aproximativ 200 de unități de învățământ din Argeș nu sunt protejate prin niciun sistem de pază

Instituția Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Pitești a desfășurat, între noiembrie 2019 – martie 2020, o anchetă, în unitățile de învățământ din Argeș, care a avut ca obiect principal identificarea măsurilor de protecție care au fost sau trebuie instituite în unitățile școlare din județ pentru prevenirea și reducerea faptelor antisociale săvârșite în incinta și în zona adiacentă a acestora. Biroul Teritorial Pitești, coordonat de  Mihaela Stănciulescu (foto), a solicitat autorităților locale competente din Argeș date actualizate care vizează îmbunătățirea condițiilor de siguranță a elevilor și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și despre cum sunt asigurate aceste obiective cu mijloace de protecție și pază.

Chiar dacă pandemia de COVID a forțat închiderea școlilor, Avocatul Poporului arată o situație îngrijorătoare a școlilor din județ,  lipsa de mijloace de protecție și pază la multe dintre ele, odată cu posibila redeschidere a acestora.
În raportul Avocatului Poporului, făcut public în martie 2020, se menționează că pe raza județului funcționează un număr de 503 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 161 în mediul urban (69 grădinițe, 50 școli generale și primare, 42 colegii și licee) și 342 în mediul rural (116 grădinițe, 220 școli generale și primare, 6 licee). În urma informațiilor primate de Instituția Avocatului Poporului, s-a stabilit că numărul unităților asigurate de pază  (pază proprie, pază cu societăți specializate sau pază mixtă)este de 120 (61 în mediul urban, 59 în rural).  În schimb, numărul unităților dotate cu sisteme de supraveghere video este de 189 (21 în mediul urban și 168 în mediul rural.
„La finele lunii noiembrie 2019 a anului 2019, conform datelor avansate de Instituția Prefectului județul Argeș, reiese că un număr de 194 de unități de învățământ preuniversitar din Argeș nu erau asigurate/protejate prin niciun sistem de pază. Dintre acestea 79 sunt în mediul urban și 115 sunt în mediul rural”, se arată în raportul instituției.

 

Instituția Prefectului și ISJ Argeș s-au contrazis cu numărul total al unităților școlare din județ

Avocatul Poporului atrage atenția și asupra diferențelor dintre cifrele oficiale transmise instituției de către ISJ Argeș și cele furnizate de Instituția Prefectului Argeș. „Inspectoratul Școlar Județean Argeș raportează un număr total de 473 de unități școlare pe raza județului, dintre care 225 nu sunt  cu supraveghere video, în timp ce Instituția prefectului vorbește de 503 unități de învățământ preuniversitar”.
În urma anchetei, dintre concluziile Avocatului Poporului  amintim:
- Instituția Prefectului Argeș și Inspectoratul Județean de Poliție Argeș vor analiza și identifica modalitățile concrete prin care, cel puțin pentru unitățile școlare complet nesecurizate, poate fi asigurată paza cu polițiști locali în anul școlar 2020-2021. De asemenea, se va analiza identificarea modalităților concrete pentru extinderea unui asemenea sistem de pază în toate unitățile școlare din mediul urban.
- Inspectoratul Județean Școlar Argeș va informa fiecare unitate școlară despre obligația care revine consiliului de administrație de a solicita consiliului local sau consiliului județean, după caz, alocarea de resurse financiare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităților de învățământ, pentru iluminat și pentru alte măsuri prin care crește siguranța unităților școlare prin aplicarea dispozițiilor art. 4 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, modificată. Tergiversarea soluționării va face obiectul sesizării instituției Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Pitești.
- Pentru unitățile școlare complet neasigurate printr-un sistem de pază/protecție Inspectoratul Școlar Județean Argeș va informa atât școala cât și consiliul local despre obligația ce decurge din art.20, art. 80 (....) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale urmând ca, în funcție de responsabilitățile fiecărei părți să fie întreprinse demersurile legale pentru ca în anul școlar 2020-2021 aceste unități să fie asigurate, cel puțin minimal.
- Instituția Prefectului județul Argeș va transmite tuturor consiliilor locale solicitarea Avocatului Poporului de a fi supusă dezbaterii adoptarea unei hotărâri prin care. pentru garantarea interesului superior al minorului, paza unităților școlare aflate în domeniul public sau privat al unității administrative să fie asigurate cu personal de pază propriu al primăriei calificat și atestat sau cupersonal al poliției locale, după caz...”.

Pe 28 august 2018, Corneliu Cîrstea, subprefectul  județului în acel moment,  a transmis, ca urmare a recomandărilor Avocatului Poporului, o serie de măsuri de protecție instituite în unitățile școlare din Argeș pentru prevenirea și reducerea faptelor antisociale în anul școlar 2021. Acesta vine cu o nouă statistică, diferită de celelalte prezentate anterior.
Instituția Prefectului Argeș precizează că: „în anul școlar 2020-2021 pe raza administrativ teritorială a județului vor funcționa 515 unități de învățământ preuniversitar (491 unități de învățământ public și 24 unități de învățământ privat)”. În schimb, conform informațiilor precizate, situația privind modul de asigurare cu pază și sisteme de supraveghere tehnice se prezintă astfel: 129 unități de învățământ asigurate cu pază (86 – urban, 43 – rural).
În cee ce privește unitățile dotate cu sisteme de supraveghere video: sunt 260 de unități care sunt supravegheate video (119 – urban: dintre care 105 interior și exterior, 5 în interior și 9 în exterior;  141 – rural: 104 – interior și exterior, 19 – interior, 18 – exterior).
Prefectura Argeș a propus mai multe măsuri pentru îmbunătățirea climatului de siguranță publică în mediul școlar, măsuri care, în final, au fost drastic afectate de criza sanitară care a dus în cele din urmă chiar la închiderea școlilor.
A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea