Proiectul de “Conservare și consolidare a Cetății Poenari” s-a votat cu un million de lei mai puțin

# La patru ani de la proiectul inițial, cheltuielile neeligibile au crescut de peste 14 ori

A fost nevoie de două ședințe ale Consiliului Județean Argeș pentru a se vota proiectul privind “Conservarea și consolidarea Cetății Poenari”. Pe 23 decembrie 2020, în cadrul ședinței ordinare a CJ Argeș s-a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de avizare a Lucrărilor de Intervenție actualizată pentru proiectul Cetății Poenari, finanțat din fonduri europene și din bugetul Consiliului Județean Argeș.  Reamintim că în ședința ordinară a Consiliului Județean Argeș, din 25 noiembrie, același proiect a fost retras în urma unor mari semne de întrebare în rândul consilierilor județeni privind creșterea extraordinară a costurilor.

Ținând cont de faptul că Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru obiectivul de investiţii “Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș” a fost realizată în septembrie 2016 și Certificatul de urbanism a expirat în data de 10.11.2019, s-a impus actualizarea DALI, concretizată printr-un contract încheiat cu SC Abral Art Product SRL. După actualizare, din Devizul general reiese o valoare totală a proiectului în cuantum de 24.371.090,55 lei cu TVA, față de cel vechi de doar 10.772.936,09 lei, cu TVA. Proiectul a fost reluat în decembrie, atunci când s-a constatat că suma totală a fost redusă cu aproximativ un milion de lei, mai exact la 23.262.100,85 lei (cu TVA). În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii județeni PSD și USR-PLUS, în timp ce consilierii PNL și PRO România s-au abținut de la vot considerând că suma este tot una exagerată. „Toată lumea e pentru proiect, problema este de valoare”, a precizat consilierul județean Dumitru Grecu.

 

Grupul PSD și grupul USR-PLUS și-au asumat prin vot realizarea investiției

Proiectul “Conservarea și consolidarea Cetății Poenari” își propune să contribuie la dezvoltarea comunității prin creșterea atractivității turistice și investiționale, la consolidarea identității culturale, la revitalizarea economică și social-culturală. În cadrul proiectului, vor fi executate lucrări de conservare, de reabilitare structurală și arhitecturală. Valoarea totală este de 23.262.100,85 lei (din care 13.614.534,95 lei - contribuția Consiliului Județean Argeș și 9.647.565,90 lei - fonduri europene). Termenul de proiectare este de 3 luni, iar durata execuției lucrărilor este de 16 luni.
„Anul 2023 este an final. Dacă nu grăbim un pic situația, ne vom pune problema cum vom reuși. Norocul este că la monumente istorice nu intervine infringementul”, a precizat Ion Mînzînă, președinteleCJ Argeș, după ce proiectul a fost votat de consilierii județeni.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea