Retrospectiva anului 2020! Cele mai importante subiecte publicate în „Atitudine în Argeș”

Săptămânalul „Atitudine în Argeș” a realizat, în exclusivitate, numeroase subiecte de impact pentru spațiul public argeșean. Vă prezentăm în cele ce urmează o retrospectivă a celor mai importante articole, reportaje, anchete și interviuri realizate de echipa „Atitudine în Argeș” în anul 2020.

Nr. 597 – „Sursa izbucnirii pestei porcine la Grupul de ferme Danbred din Slobozia va rămâne o enigmă”
La începutul anului 2020 vă relatăm că din ancheta epidemiologică, derulată de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare Argeș, nu s-a putut stabili sursa concretă a apariției virusului pestei porcine africane în fermele grupului DanBred din comuna argeșeană Slobozia.

 

A rămas o enigmă totală modul în care a ajuns virusul în mijlocul fermei, în condițiile în care în exploatație existau măsuri de biosecuritate foarte bine puse la punct. Variantele posibile au fost multiple: de la un sabotaj economic și până la răspândirea virusului prin particule de praf. Între timp, activitatea la fermele din Slobozia a fost reluată, progresiv. Din cauza crizei generate atât de pesta porcină, cât și pandemia de COVID-19, grupul DanBred a anunțat, recent, că va fuziona cu o firma românească, cu capital danez, Premium Porc.

Nr. 599 – „D`ale lui Vasilică! A promis că votează proiectul de eliminare a pensiilor speciale cu trei mâini, dar nu a votat cu niciuna”
În timpul unei conferințe de presă, desfășurată în ianuarie 2020, deputatul argeșean Radu Vasilică (în prezent fost parlamentar), dădea dovadă, încă o dată, că se descurcă la aruncatul de vorbe „dulci” în spațiul public. Mai ales că subiectul era unul sensibil și de interes:  eliminarea pensiilor speciale. Educat şi crescut după dogmele fostei dinastii a lui „Constantin Nicolescu”, deputatul a avut un discurs foarte bine pregătit spunând, cu o „sinceritate debordantă”, că va vota proiectul privind eliminarea pensiilor de serviciu cu „trei mâini”. A doua zi, în timpul alegerilor, s-a constatat că este o vorbă aruncată doar de dragul de a spune ceva. În realitate, acesta nici nu a participat la vot. Cel mai probabil acest episod, precum și altele, a făcut ca Radu Vasilică să nu se mai regăsească deloc pe listele partidului pentru alegerile parlamentare, desfășurate pe 6 decembrie.

Nr. 601 -  „Dan Panțoiu, avocatul lui Tudor Pendiuc: «Speranța este că la Curtea de Apel, completul va înțelege să judece, ci nu doar să condamne»”
Nu mai puțin de 10 inculpați au fost condamnați de Tribunalul București, în primă instanță, la pedepse cu executare, iar alți trei la amenzi penale în Dosarul Publitrans. Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești, a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată la 8 ani de închisoare. Întrebat de modul în care s-a desfășurat judecarea, Dan Panțoiu - avocatul lui Pendiuc susținea că: ”Aici nu am avut o judecată, a fost o condamnare pur și simplu. Când judeci trebuie să ții cont de ce este în dosar. Speranța este că la Curtea de Apel, completul va înțelege să judece, ci nu doar să condamne”. Dosarul a ajuns, între timp, la Curtea de Apel București, fiind amânat de trei ori consecutiv din lipsă de apărare. Procesul urmează a fi reluat în ianuarie. Anul 2021 este un an de totul sau nimic pentru Tudor Pendiuc!

Nr. 602 – „Un examen controversat! Avem subiectele  concursului prin care prefectul Emanuel Soare a devenit funcționar public”
Pe 4 februarie 2020, Emanuel Soare era numit prefectul județului Argeș. Numirea a fost posibilă după ce acesta a participat la un concurs organizat pe un post de inspector clasa I grad profesional superior la Casa de Pensii a Municipiului București, devenind funcționar public. Deși a avut trei contracandidați, Soare a obținut funcția  en-fanfare cu 197,66 puncte dintr-un total de 200 de puncte. Cu toate acestea, întrebat de jurnaliști, la prima sa conferință de presă, de subiectele pe care le-a abordat la proba scrisă a concursului în urma căruia a devenit funcționar public prefectul a precizat, printre bâlbâieli, doar două din cele trei subiecte pe care le-ar fi avut la concurs. Echipa „Atitudine în Argeș a obținut, în exclusivitate, subiectele abordate de Soare pentru postul scos la concurs de Casa de Pensii a Municipiului București. În urma răspunsului primit, am constatat că prefectul Emanuel Soare, deși a fost ezitant, a precizat corect două din cele trei subiecte în timpul conferinței (unul legat de pensie anticipată și altul privind principiile generale aplicabile administrației publice n. red), pe cel de-al treilea evitând să îl menționeze. Cât privește subiectul buclucaș, acesta face referire la „enumerarea perioadelor asimilate în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010”.

Nr. 603: - „Teatrul Alexandru Davila - executat silit de foști angajați! Balerina Andreea Dragnea a dat în judecată instituția condusă de Nicolae Poghirc și a câștigat printr-o hotărâre definitivă”
Teatrul „Alexandru Davila”, instituția manageriată în acea perioadă de Nicolae Poghirc, a început să piardă în instanță o parte din procesele deschise de foști angajați, care consideră că au fost dați afară din instituție în mod abuziv.  Pe 22 ianuarie 2020, balerina Andreea Dragnea câștiga definitiv un prim proces cu teatrul din Pitești. Conflictul dintre Andreea Dragnea (multiplă campioană națională și europeană la dans) și Nicolae Poghirc (fostul director al Teatrului Davila) a izbucnit încă din vara anului 2018. Atunci când balerina a fost dată afară după ce a reclamat mai multe nereguli care ar fi avut loc la instituție, sub conducerea lui Poghirc. Umilită acasă, dar recunoscută la nivel internațional, acolo unde Andreea Dragnea a obținut zeci de medalii la dans. De asemenea, o altă cerere de executare silită a fost făcută și de George Diaconescu, fostul șef al secției de Estradă a Teatrului Davila.  

Nr. 605: - „Stăpâni de sclavi” din Berevoești - eliberați din penitenciar

În vara anului 2016, în satul Gămăcești din comuna Berevoești s-a înregistrat, probabil, cel mai grav caz de sclavagism din România postdecembristă. Un număr de 38 de persoane, din mai multe clanuri de etnie romă, își construiseră  un fel de rețea de „torționari”. Autoproclamați „stăpâni de sclavi”, aceștia și-au bătut joc de mai multe persoane, pe care le exploatau la muncă sau, în funcție de caz, le batjocorau punându-i să mănânce de pe pământ,  în timp ce erau ținuți în lanțuri, să se bată între ei și să doarmă dezbrăcați, pe ger. I-au bătut cu biciul și chiar le-au smuls părul din cap cu patentul. Cum dovezile erau evidente, stăpânii de sclavi au început, rând pe rând, să fie trimiți în judecată de procurorii DIICOT încă de la sfârșitul anului 2016, fiiind împărțiți în șase dosare. Toți cei 38 de inculpați au fost condamnați definitiv la pedepse cu executare cuprinse între: 2 ani şi 6 luni (într-un centru de detenție) și până la 18 ani și 10 luni. De la sfârșitul anului 2019, în cătunul de romi de la Gămăcești au reapărut în peisaj o parte dintre „stăpânii de sclavi” care au îngrozit o lume întreagă. Aceștia și-au executat pedepsele sau  au fost eliberați condiționat din închisoare. Trei „stăpâni de sclavi” au fost eliberați din Penitenciarul Mioveni, încă de la sfârșitul anului 2019, după ce ar fi executat pedepse de doar doi ani de închisoare. Între timp, au fost eliberați din penitenciar și alții.

Nr. 616 – „În cinci luni, un polițist de la IPJ Argeș - trimis de două ori în judecată pentru infracțiuni de corupție”

Agentul Gabriel B. de la un post de poliție dintr-o comună din Argeș a reușit „performanța” de a fi trimis în judecată de două ori, într-un interval de doar cinci luni, pentru infracțiuni de corupție. Acesta a fost cercetat în două cazuri diferite, alături de alți doi polițiști. Dosarele au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Argeș, pe 18 decembrie 2019 și pe 20 mai 2020. Cu toate acestea, până la o eventuală condamnare, acesta continuă să își desfășoare activitatea în cadrul IPJ Argeș. Dosarul polițiștului se judecă în continuare.

Nr. 618 – „La patru luni de la tragedia de la TeddyCare, Medical Tours Company a contestat în instanță sancțiunile aplicate de Direcția de Sănătate Publică”
Medical Tours Company SRL, compania care administrează clinica stomatologică TeddyCare din Pitești, unde a avut loc tragicul caz al copilului de patru ani și opt luni mort după o anestezie, a dat în judecată Direcția de Sănătate Publică Argeș. Pe rolul Tribunalului Argeș a fost înregistrat în data de 10 iunie, exact la 4 luni distanță de la nefericitul incident, un dosar, la Secția Civilă, care are ca obiect anulare act administrativ. Se solicită Direcției de Sănătate Publică Argeș „anularea răspunsului formulat împotriva deciziei suspendării activității nr.2/12.02.2020 şi  procesul verbal nr.117/12.02.2020”. Reprezentanții Medical Tours Company SRL vor să se reabiliteze, în instanță.

Nr. 619 – „Răsturnare de situație în dosarul sutelor de hectare din Rociu transferate la Căteasca şi Suseni! # Expertul care a întocmit raportul de expertiză tehnică în cauză – trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă”
Răsturnare de situație, la Rociu, în dosarul celor aproape 800 de hectare din terenurile localităţii, care au fost transferate, în urma hotărârii instanței, la comunele Căteasca şi Suseni. Deși, administrația locală din Rociu  a apelat, rând pe rând, la toate căile legale pentru a anula hotărârea judecătorească, judecătorii i-au respins cererile. Când totul părea pierdut, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești l-au trimis în judecată, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă, chiar pe inginerul expert Florin Cristinel Mihăilescu, cel care a întocmit raportul de expertiză tehnică în dosarul civil în urma căruia Unitatea Administrativ Teritorială Rociu a pierdut sute de hectare de teren în dauna celorlalte două localități. Conform procurorilor, faptele pentru care a fost trimis în judecată inculpatul au legătură chiar cu dosarul terenurilor de la Rociu.

Nr. 620 – „Continuă jaful din pădurile Argeșului! Șeful Ocolului Silvic Pitești, trimis în judecată pentru omisiunea sesizării”
Sorin Marius Balaș, șeful Ocolului Silvic Pitești, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, sub acuzația de omisiunea sesizării. Acesta este acuzat că în calitate de șef de ocol silvic nu a sesizat organele de poliție și nici unitatea de parchet competentă despre comiterea unor infracțiuni de tăiere fără drept și furt de arbori. Dosarul său a fost înregistrat la Judecătoria Pitești în data de 19 martie. Totul a pornit încă din anul 2015 când mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost efectuate exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit. De asemenea, în cursul anului 2015, în urma rezilierii contractului de prestări servicii cu Ocolul Silvic Pitești, au fost efectuate două controale în suprafețele de pădure pe care acestea le dețin, fiind identificați 150 arbori tăiați fără drept, aspect ce nu ar fi fost adus la cunoștința organelor de urmărire penală de către șeful ocolului silvic, Sorin Balaș.

Nr. 625 – „Raportul Curții de Conturi - în perioada stării de urgenţă! DSP Argeș a acordat ilegal ore suplimentare și majorări salariale”
Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. În document sunt prezentate mai multe nereguli, atât în țară, cât și în Argeș. Printre cele semnalate, la nivelul județului nostru, cele mai multe s-au petrecut în curtea Direcției de Sănătate Publică Argeș. #17,8 milioane lei - bani de cheltuială în Argeș, în timpul pandemiei! # În județul nostru carantinarea a costat 2.950 de lei/persoană! # DSP Argeș a acordat ilegal ore suplimentare unor categorii de personal.

Nr. 633 – ”Tudor Pendiuc – trimis în judecată pentru infracțiuni la regimul silvic”
Necazurile se țin lanț de fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc. La fel și dosarele penale! Pendiuc a fost trimis, din nou, în judecată de procurori. După ce a fost acuzat și apoi condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu sau instigare la abuz în serviciu, acum Pendiuc este cercetat și pentru infracțiuni la regimul silvic. Este al treilea dosar penal în care acesta încearcă, în instanță, să-și arate nevinovăția. Până acum nu a avut noroc! În iunie 2019, a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru că a asfaltat ilegal, cu banii piteștenilor, un drum privat care ducea către locuința fostei sale secretare - Carmen Lis. În februarie 2020, a venit o veste și mai rea în dosarul „Publitrans”, de la Tribunalul București. Tudor Pendiuc a primit, în primă instanță, o condamnare de 8 ani cu executare. Nu a scăpat fără condamnare nici fiica acestuia, Emanuela Pendiuc, care a primit 5 ani de închisoare cu executare. Chiar când încerca să–și pregătească apărarea în apelul dosarului „Publitrans”, fostul edil s-a ales cu o nouă trimitere în judecată. La începutul lunii octombrie, pe rolul Judecătoriei Pitești a fost înregistrat un dosar, care are ca obiect infracțiuni la regimul silvic. Cauza a fost instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, fiind o disjungere din dosarul „asfaltării ilegale”. Anchetatorii îi acuză pe Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești, și pe Mircea Braniște, fost director la Administrația Domeniului Public Pitești, că în urma asfaltării nu au respectat dispozițiile legale, care reglementează cazurile în care poate fi redus fondul forestier național. Astfel, Mircea Braniște este acuzat de săvârșirea infracțiunii de reducere a fondului forestier național, iar Tudor Pendiuc de săvârșirea infracțiunii de instigare la reducerea fondului forestier național.

Nr. 633 – „Dosarul fraudei de la Județean! Amalia Dumitrașcu - obligată de instanță la plata a 1 milion de euro către Spitalul Județean Argeș”
În septembrie 2020 s-au împlinit trei ani de la descinderile procurorilor DIICOT  Pitești într-un dosar privind o delapidare de aproape 4 milioane lei, comisă la Spitalul Judeţean De Urgență Pitești de către fosta contabilă Amalia Dumitrașcu. În paralel, unitatea medicală a acţionat-o în instanţă pe fosta angajată pentru a recupera prejudiciul uriaş. După doi ani de judecată, Tribunalul Argeș i-a dat câștig de cauză spitalului, pe 7 octombrie, obligând-o pe Amalia Dumitrașcu să plătească prejudiciul produs. În total, aproximativ 1 milion de euro, cu tot cu dobânzi și alte penalități.  Decizia instanței este executorie, dar nu definitivă! În schimb, procurorii DIICOT  Pitești nu au finalizat, încă, cercetările în cauză. Potrivit unui comunicat al DIICOT, emis în septembrie 2017, în dosar exista indicii că, începând cu luna noiembrie 2012, trei persoane fizice şi o societate comercială au constituit un grup infracţional organizat, ce a funcţionat până la sfârşitul lunii martie 2017, în scopul delapidării cu consecinţe deosebit de grave a unei unităţi medicale.  De precizat că Amalia Dumitraşcu, cea care ar fi delapidat suma de peste 3,9 milioane lei de la Spitalul Județean în perioada 2012-2017, şi care este cercetată în libertate, mai are o fraudă masivă la activ, dată la BCR Piteşti între 2002 şi 2005, împreună cu o altă persoană. În acel dosar, Amalia Dumitraşcu a scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor, fiind doar obligată să achite băncii despăgubiri de peste 1,6 milioane lei.

Nr. 635 – „Frații Rădulescu au pierdut, la Curtea de Apel, procesul pentru blocul din Căpitan Cuțui”
Tribunalul Argeș a hotărât: blocul fraților Rădulescu, din Căpitan Cuțui, nu este construit cu acte în regulă. Autoritățile locale au dat autorizație de construire fără să obțină (nici măcar să ceară) un aviz de la MApN, deși imobilul este situat în apropierea Batalionului 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară – CBRN și a depozitului de armament al Garnizoanei Pitești. Iar Curtea de Apel Pitești a menținut decizia de mai sus. DEFINITIV! Prefectura Argeș a cerut, în instanță, anularea autorizației de construcție pentru acest bloc, precum și a hotărârilor de Consiliu Local prin care a fost avizat proiectul.

Nr. 637 – „După ce a luat 11 milioane de lei, Orentex va mai primi peste 1,8 milioane de lei de la Primăria Pitești”
Încă o decizie nefavorabilă Primăriei Pitești în procesul cu  SC Orentex SRL, reprezentată de Ștefan Lință. După ce în 2019 societatea a executat silit administrația locală pentru suma de aproximativ 11 milioane de lei, săptămâna trecută, pe 4 noiembrie, Tribunalul Argeș a obligat municipiul Pitești, prin primar, la plata unei sume în valoare de peste 1,8 milioane lei. Decizia instanței, în acest caz, nu este definitivă. Este vorba de penalități pentru neacordarea în timp legal a despăgubirilor stabilite de justiţie, încă din anul 2017. Reamintim că în decembrie 2017, Primăria Piteşti a fost obligată să plătească, în baza unei decizii definitive şi irevocabile, emisă în favoarea Orentex, suma de circa 11 milioane de lei.

Nr. 638 – „Tel Drum SA - în judecată cu Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea. Miza proceselor: Insula Belina!”
În Ședința de Guvern din 5 noiembrie 2020, Executivul a aprobat o hotărâre prin care Insula Belina și Brațul Pavel, din județul Teleorman, au revenit în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române, prin Administrația Bazinală de Apă (ABA) Argeș-Vedea. Insula Belina şi Braţul Pavel au intrat în 2013 în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, care le-a închiriat, la doar câteva zile după ce a intrat în administrare, firmei Tel Drum. Chiar dacă cele două obiective au revenit, în prezent, în domeniul public al statului, societatea Tel Drum nu renunță încă la ele. Pe rolul instanțelor din județul Teleorman sunt deschise mai multe procese privind modul în care au fost încetate contractele de închiriere pentru terenurile respective, printre pârâți regăsindu-se și ABA Argeș-Vedea.

Nr. 639 – „Moștenire din mandatul lui Manu! CJ Argeș – bun de plată în procesul de la Tribunalul Sibiu
Procesul dintre Viorel Badea, directorul executiv de la Evidența Persoanelor, și Dan Manu, fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, este aproape de final. Pe 18 noiembrie, Tribunalul Sibiu s-a pronunțat, în primă instanță, în acest dosar. Concluziile magistraților sunt că Viorel Badea a fost destituit abuziv de Consiliul Județean. Drept urmare, administrația județeană a fost obligată la plata unor despăgubiri pentru perioada în care acesta a fost dat afară din instituție, dar și a unor daune morale în valoare de 10.000 lei, respectiv a cheltuielilor de judecată. CJ Argeş a fost obligat și la publicarea hotărârii judecătoreşti pe site. Hotărârea instanței nu este definitivă!

Nr. 640 – „Incredibil! CJ Argeș trebuie să aloce 14 milioane de lei în plus la proiectul Cetății Poenari ”
După blocajul birocratic apărut la proiectul privind „realizarea Laboratorului de Radioterapie la Spitalul Județean de Urgență Pitești”, Consiliul Județean Argeș se confruntă cu o nouă problemă.  Cheltuielile neeligibile de la un alt proiect important al județului – „Conservarea și consolidarea Cetății Poenari” au crescut de peste 15 ori. Mai exact de la 928.479,65 lei, în proiectul inițial, la 14.526.635,02 lei. Valoare totală a proiectului este de 24.371.090,55 lei, cu TVA, față de cea inițială de 10.772.936,09 lei.

Nr. 643 – „Maria Dinu – favorită pentru a deveni administrator public al comunei Drăganu”
De la sfârșitul lunii octombrie 2020, odată cu preluarea de către Ion Mînzînă a funcției de președinte al Consiliului Județean Argeș,  Maria Dinu nu mai este administratorul public al județului.  Fosta consilieră a lui Constantin Nicolescu pare că și-a găsit rapid un nou loc de muncă. Tot ca administrator public, dar nu al CJ Argeș, ci al comunei Drăganu, vă informam în penultimul număr al săptămânalului „Atitudine în Argeș”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea