Camera Deputaţilor a adoptat legea fostului deputat PSD, Cătălin Rădulescu, care îi protejează de închisoare pe cei care fac evaziune fiscală cu prejudiciu de sub 100.000 euro

# Deși a trecut în Parlament, proiectul a fost trimis la Curtea Constituțională

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 15 decembrie, în calitate de for decizional, o lege prin care persoanele inculpate pentru evaziune fiscală de până în suma de 100.000 de euro vor scăpa doar cu o amendă în condiţiile în care vor achita integral prejudiciul. Pe deasupra, acuzaţii vor scăpa definitiv de pedeapsă dacă vor plăti încă 20% din totalul amenzii.

Proiectul de  act normativ a fost iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi va modifica legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:
”În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.”
CCR a declarat legea neconstituţională în aprilie 2019, după ce a intrat în Parlament spre sfârşitul lui 2017, fiind semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea.
Deputaţii PSD, Pro România şi ALDE au votat în favoarea legii, PNL şi USR fiind împotriva iniţiativei, în timp ce membrii UDMR s-au abţinut.

 

Deși a trecut în Parlament, proiectul a fost trimis la Curtea Constituțională

Instanţa supremă (ICCJ) a decis, joia trecută, sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaţilor de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii, în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul, conform Agerpres.
Decizia a fost luată în unanimitate de 74 de judecători de la Instanţa supremă, care au discutat acest subiect în cadrul Secţiilor Unite.
Și Ministerul Justiţiei a anunţat că va propune Guvernului atacarea la Curtea Constituţională a acestei prevederi din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Potrivit Ministerului Justiţiei, proiectul a fost avizat negativ de către Guvern şi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său. Astfel, iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate prin Decizia nr.147/2019.
La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat marţi unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea