Situație alarmantă! Doar două localități din Argeș respectă dreptul elevilor la burse

# În 58 de localități din județ nu se acordă niciun fel de bursă pentru elevi # Majorarea cuantumului burselor ar putea scădea dramatic numărul elevilor beneficiari # Școlile din Pitești – cu cele mai multe burse acordate elevilor

În septembrie 2020 a fost publicat un raport, realizat de Societatea Academică din România și Avocatul Poporului, privind acordarea burselor pentru elevi la nivel naţional, în anul şcolar 2019-2020. Obiectul raportului a fost reprezentat de situaţia respectării dreptului la burse şcolare al elevilor de către autorităţile publice locale din România în anul şcolar trecut, având la bază date din 3182 de unităţi şi subdiviziuni administrativ-teritoriale în sarcina cărora există obligaţia de a acorda burse şcolare pentru elevi. În urma raportului, s-a constatat că doar 5,66% dintre autorităţile publice locale din România respectă dreptul elevilor la burse şcolare.

Din acest punct de vedere, Argeșul se clasează pe locul 31 la nivel național (doar 1,96% dintre localitățile județului n. red) având doar două localități, Pitești și Câmpulung, care acordă toate tipurile de burse şcolare: de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social. Din nefericire sunt și 58 de localități argeșene care nu acordă niciun fel de bursă elevilor. Printre acestea se regăsesc municipiul Curtea de Argeș și orașul Costești.

De asemenea, la începutul lunii decembrie 2020, în urma unei Hotărâri de Guvern s-a aprobat ca bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social să nu fie mai mici de 100 de lei.  Autoritățile locale pot stabili, totuși, un cuantum mai mare, în funcție de posibilitățile lor financiare. Dar, cel puțin în acest sfârșit de an, măsura nu a generat efectul scontat, primarii precizând în cor că nu au de unde să plătească noile burse stabilite pentru că se depășesc sumele alocate pentru acestea în bugetul local aprobat la începutul anului. O situație asemănătoare a fost la Pitești, unul dintre cele două localități din Argeș (alături de Câmpulung) care acordă integral burse şcolare pentru elevi. În ședința de Consiliu Local Pitești, din 14 decembrie, s-a aprobat ca bursele de performanță să fie de 200 de lei, cele de merit - de 150 de lei, iar bursele de studiu si ajutor social - de 100 de lei. Așa se face că prin majorarea cuantumului burselor de merit și a celor de performanță, numărul elevilor beneficiari a scăzut dramatic, principalul motiv fiind fondurile insuficiente.

Primarul Piteștiului: „Nu se mai poate face nimic anul acesta, dar nu din cauza mea”

În conferința de presă din data de 23 decembrie, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, care este și membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, a vorbit pe larg despre acest subiect. „După cum știți, Hotărârea de Guvern a venit foarte târziu anul acesta, pe 4 decembrie, așa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Suntem printre puținele municipii care au avut alocate o sumă pentru aceste burse, 2.3 milioane lei.
Un milion două sute se cheltuise deja, a rămas un milion o sută. Este o prevedere legală în noua hotărâre de Guvern: cuantumul minim al fiecărui tip de bursă (sunt 4 burse – socială, de studiu, de merit și de performanță) este de 100 lei. Noi aveam 40, 50, 70 și 100 lei, așa erau ele. Ne-am conformat, am intrat în Consiliul Local, am propus cuantumul minim, 100 lei pentru fiecare. Consilierii PNL și USR au solicitat 200 lei și 150 lei. Am spus de atunci că putem pune și 500, numai că în loc de 200 de burse, de exemplu, dăm 5, 10, 20, cam asta este problema. Văd că toată lumea este nemulțumită acum. S-a ajuns chiar la plângeri penale, pe care nu le înțeleg, dar n-am nicio problemă. Am avut o discuție cu o parte dintre consilieri, erau și de la PNL, și le-am spus că nu există, efectiv, pentru anul acesta, niciun fel de posibilitate. (…)Până la urmă, am văzut că toată lumea solicită să fie bursele așa cum au fost inițial. Nu se mai poate din cauza acestei Hotărâri de Guvern, dar măcar dacă erau la 100 lei… Și eu am avut copil care a făcut performanță la școală și știu cât de bucuroasă era când lua acei 50 de lei/ lună. Sigur că vor fi foarte mulți copii dezamăgiți, mai ales că au fost anunțați că vor primi bursă și, în urma hotărârii pe care am luat-o în CL, nu vor mai primi burse. Deci, cam așa stau lucrurile legat de burse. (…) Nu se mai poate face nimic anul acesta, dar, repet, nu din cauza mea”, a declarat Cristian Gentea.
De asemenea, liberalii susțin că „nu înseamnă neapărat că anul acesta vom avea mai puțini copii răsplătiți”: „Fiind pe final de an, în mod evident nu am putut forța bugetul local, astfel încât sumele alocate la începutul exercițiului financiar nu vor putea fi depășite. Asta nu înseamnă neapărat că anul acesta vom avea mai puțini copii răsplătiți, ținând cont de faptul că nu am avut olimpiade, deci e posibil să nu avem nici cui acorda bursele de performanță.  Pe de altă parte, pentru 2021, atunci când vom vota bugetul următor, ne vom asigura ca numărul de burse să nu scadă. Mi-aș dori, de asemenea, ca în următorii patru ani să reușim să majorăm cuantumul burselor, măcar pentru elevii performanți, pentru că, la ora actuală, dacă este să fim sinceri cu noi, un olimpic poate să-și ia cu 200 de lei cel mult o carte bună”, a precizat consilierul local liberal Mihai Coteț.

Școlile din Pitești - cu cele mai multe burse acordate elevilor

Cu două zile înainte de Crăciun, pe 23 decembrie, consilierii locali piteșteni au aprobat numărul burselor acordate elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiu, pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021.
În Pitești, situația este următoarea: burse de performanță - 43, burse de merit - 2395, burse de studiu - 73, burse de ajutor social - 423. De asemenea, școlile din Pitești cu cele mai multe burse acordate elevilor sunt:
- Colegiul Național „Ion C. Brătianu”: 5 burse de performanță, 385 burse merit, 25 – burse de studiu, 25 - de ajutor social;
- Colegiul Național „Zinca Golescu”: 2 burse de performanță, 415 de merit, 2 de studiu, 10  - de ajutor social;
- Liceul Teoretic „Ion Barbu”: 340 burse de merit, 5 burse de ajutor social;
- Colegiul Național „Al. Odobescu”: 235 de burse de merit, 8 burse de studiu, 5 burse de ajutor social;
- Școala Gimnazială „Marin Preda”: 160 burse de merit, 15 - de studiu, 16 – de ajutor social.

Click AICI pentru vizualizare

În 58 de localități din Argeș nu se acordă niciun fel de bursă pentru elevi

Conform raportului realizat de Societatea Academică din România și Avocatul Poporului, la nivelul județului Argeș, în anul școlar 2019-2020 erau doar 2 unități administrativ teritoriale (1,96% -Pitești și Câmpulung) care acordau integral burse şcolare pentru elevi, cu respectarea cadrului legal în vigoare. Fapt ce clasa județul nostru pe locul 31 la nivel național.  Doar în 44 de localități din Argeș erau acordate cel puțin un tip de bursă școlară (43,14% - locul 15 la nivel național), în restul de 58 nefiind acordate deloc. De asemenea, în 42 de localități erau acordate burse de ajutor social (41,18% - Argeșul ocupând locul 13 la nivel național), în 11 localități – burse de merit (10,78% - locul 30 la nivel național), în 4 localități burse de studiu (3,92% - locul 31), în 5 localități – burse de performanță (4,90% - locul 19). De precizat că localitatea Lerești  este singura comună din județ care oferă mai mult de două tipuri de burse: de performanţă, de studiu şi de ajutor social.
Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea