Risc de avalanșă de gradul 4 în Făgăraș și Bucegi

 

La altitudini de peste 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş și Munții Bucegi, riscul de producere a unor avalanşe este foarte mare, de gradul 4 din 5.

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărășan, este de 106 centimetri, iar riscul de avalanșă a ajuns la gradul 4, la altitudini de peste 1800 metri, și gradul 3 sub această altitudine, pe o scală 1-5, informează salvamontiștii argeșeni.

Traseele montane din județul Argeș, care acced către creasta Făgărașului, precum și traseul de creastă al Făgărașului, Iezerului, Pietrei Craiului și Leaotei sunt și vor rămâne închise până la sfârșitul iernii. Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca și marea majoritate a semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină.

 

 

Sfatul Salvamont Argeș pentru turiști este să nu se urce pe traseele închise și să se ceară informații salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Național Salvamont formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în așa fel încât să existe o marjă de siguranță de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 16:48 este întuneric, mai ales dacă vă aflați în pădure de conifere. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet etc.) trebuie să existe în permanență în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveți încălțări și îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, pentru situațiile în care ați putea fi nevoiți să vă deplasați pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar și numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudență mărită pentru a evita situațiile nedorite.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea