Procesul pentru delapidarea ALPROM bate pasul pe loc

# Prejudicii de zeci de milioane lei – puse sub semnul întrebării de inculpați # În calcularea sumelor, este implicat și un dosar pe rolul Tribunalului Comercial Argeș

Pe data de 26 noiembrie 2019, la Tribunalul Argeș a început un proces cu miză mare, în care foștii directori ai societății Alprom, din gruparea ”Chelu”, sunt acuzați de prejudicii uriașe. Astfel, pe  rolul Tribunalului Argeș a fost înregistrat, încă din iunie 2018, un dosar cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală și delapidare pe numele a două persoane din conducerea Alprom SA  și alți doi oameni de afaceri prin care era devalizată societatea.

 

Parte civilă în dosar s-a constituit Agenția Națională de Administrare Fiscală București (ANAF), iar parte vătămată Alprom SA.. Gheorghe Ovidiu Șuță, director economic la Alprom între 2003 și 2012, este acuzat de procurorii Parchetului Tribunalului Argeș de infracțiuni precum delapidarea în formă continuată și evaziune fiscală, iar Gabriel Constantinescu, director general Alprom între 2009 – 2014, este acuzat de procurori de complicitate la spălare a banilor, delapidare și evaziune fiscală.

Alprom SA a fost condusă, câțiva ani, de gruparea lui Cătălin Chelu. Controversatul om de afaceri gălăţean, condamnat definitiv, în 2014, la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne, Dan Valentin Fătuloiu, a fost declarat decedat, la scurt timp după pronunţatea sentinţei. Gruparea iniţiată de afaceristul din Galaţi, Cătălin Chelu, a înfiinţat un păienjeniş de firme  prin care să scoată banii din Alprom.
La aproape patru ani de la moartea sa, au fost trimiși în judecată mai mulți apropiați ai acestuia, foști parteneri de afaceri. Doi oameni importanți din fosta conducere a Alprom - Ovidiu Șuță și  Gabriel Constantinescu - sunt acuzați că, prin mai multe firme, împreună cu patronii acestor societăți, au delapidat conturile producătorului de mobilă. În dosarul „Mită la MAI”, alături de  Cătălin Chelu a fost  condamnat și Gabriel Constantinescu, care a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

Păienjeniș de firme-satelit, prejudicii de zeci de milioane lei

În rechizitoriul procurorilor de la Parchetul Tribunalului Argeș se arată că „Ovidiu Șuță, în perioada 2006-2008, prin acte repetate, și-ar fi însușit de la Alprom SA în interesul unei firme satelit suma de 2.118.821 lei, prin efectuarea unor plăți nedatorate de către Alprom în favoarea celeilalte societăți, faptele constituind infracțiunea de delapidare în formă continuată.
De altfel, Șuță este acuzat de o evaziune fiscală de peste 1,3 milioane lei realizată în urma unor prestări de servicii fictive, respectiv achiziții de bunuri de la societăți comerciale cu comportament tip “fantomă“, și stabilirea cu rea credință a taxei pe valoare adăugată.
Procurorii mai arată că Gabriel Constantinescu, în calitate de director general, cu ajutorul omului de afaceri, Tinel Panaite, inculpat în dosar și administrator al mai multor societăți, „a însușit de la Alprom în baza interesului conducerii societății Maital Press suma de 2.640.664,15 lei prin efectuarea unor plăți nedatorate de către Alprom în urma unor prestări de servicii fictive”, fapte ce reprezintă infracțiunea de delapidare  în formă continuată.
Fostul director general este acuzat că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri să disimuleze adevărata natură a provenienței sumelor de bani prin cumpărarea de acțiuni și alte bunuri. Referitor la relația comercială cu Maital Press, Gabriel Constantinescu mai este acuzat de procurori de o evaziune fiscală de 421.619 lei după ce ar fi stabilit cu rea credință TVA prin tranzacții fictive.
Tot cu ajutorul inculpatului Panaite, fostul director general și-ar fi „însușit de la persoana vătămată Alprom, în interesul inculpatului, în calitate de administrator al Giokilt Serv Com 57 SRL suma de 1.903.439 lei prin efectuarea unor plăți nedatorate în urma achiziționării a 20 de mijloace de transport la prețuri supralicitate”, arată procurorii. Pe fir a intervenit și Ovidiu Șuță care, în calitate de director economic la Alprom, pentru tranzacția cu autobuze a stabilit TVA, deși erau operațiuni scutite de această taxă, rezultând o evaziune fiscală de circa 440.000 lei.
Tot Gabriel Constantinescu i-ar fi pus la dispoziția inculpatului Panaite, de această dată administrator la Terifal SRL Galați, în 2010, „unele produse de mobilier în valoare totală de 4.380.705 lei rezultate din săvârșirea infracțiunii de delapidare și evaziune fiscală, în acest scop ajutându-l pe acesta să disimuleze către alte societăți suma de circa 4,6 milioane lei”, fapte ce reprezintă infracțiunea de complicitate la spălare a banilor.
De asemenea, procurorii îl acuză și de participație improprie la fapta de tentativă la evaziune fiscală pentru  că acesta a stabilit TVA de 664.292 pentru tranzacțiile fictive cu produse mobiliare, deși erau scutite de la plată, fapt dovedit și prin aceea că organele fiscale nu au aprobat spre rambursare sumele.
În dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au fost cercetați și alți oameni din fosta conducere a Alprom SA, aceștia fiind achitați, în final, faptele neputând fi demonstrate. Alprom SA, prin administrator judiciar Capital Insolv SPRL s-a constituit parte vătămată în dosar.

Tribunalul Argeș - cu un ochi spre Tribunalul Comercial, pentru a putea stabili întinderea prejudiciului

S-au scurs, déjà, 13 termene din proces. La cel de-al zecelea termen, instanța a decis să ceară relații suplimentare cu privire la unele sume datorate de către defuncta perlă a economiei argeșene, Alprom:
”Va emite adresă către SC ALPROM SA, prin administrator judiciar CAPITAL INSOL SPRL pentru a comunica instanței: - în mod detaliat (respectiv natura obligației fiscale, perioada aferentă) ce reprezintă sumele menționate în tabelul definitiv de creanţă în favoarea statului român prin MF-ANAF-DGRFP-AJFP Argeș, în cadrul dosarului nr. 337/1259/2014 al Tribunalului Specializat Argeş - în mod detaliat, ce obligații fiscale au fost achitate, conform planului de reorganizare, în cadrul dosarului de faliment nr. 337/1259/2014 al Tribunalului Specializat Argeş. Va emite adresă către DGRFP-AJFP Argeș pentru a preciza în mod detaliat: - ce reprezintă suma de 7.811.966 lei (natura fiecărei obligaţii fiscale şi perioada aferentă fiecărei obligaţii fiscale), eşalonată la plată conform Acordului de principiu nr. 9594/30.01.2012 încheiat între SC Alprom SA şi DGRFP-AJFP Argeş - ce reprezintă (natura fiecărei obligaţii fiscale şi perioada aferentă fiecărei obligaţii fiscale) sumele menţionate în Decizia de Eşalonare nr. 36/09.02.2012, respectiv Deciziile de modificare nr. 41544/23.04.2013 şi nr. 89887/15.03.2014 - ce reprezintă (natura fiecărei obligaţii fiscale şi perioada aferentă fiecărei obligaţii fiscale) sumele menţionate în tabelul definitiv de creanţă în favoarea Statului Român, în cadrul dosarului nr. 337/1259/2014 al Tribunalului Specializat Argeş - ce obligaţii fiscale au fost achitate în baza deciziilor amintite anterior, dar şi conform planului de reorganizare în cadrul dosarului nr. 337/1259/2014 al Tribunalului Specializat Argeş - ce reprezintă suma de 1.904.156 lei (natura fiecărei obligaţii fiscale şi perioada aferentă), reprezentând prejudiciu conform cererii de constituire de parte civilă formulată de statului român prin MF-ANAF-DGRFP-AJFP Argeș.”

La Tribunalul Comercial Argeș încă nu s-a terminat expertiza de specialitate

Cauza privind ”angajarea răspunderii” este, din aprilie 2018, în judecată la Tribunalul Specializat Argeș. Spre sfârșitul anului 2018 este admisă proba cu expertiză contabilă. Care expertiză s-a întins cam un an întreg, pe data de 21 noiembrie 2019 instanța acordând un nou termen pentru ”a lua la cunoştinţă de conţinutul raportului de expertiză contabilă judiciară efectuat şi depus la dosar”. După alte două termene în care judecarea a fost suspendată și două termene de amânare, obiecțiunile ridicate de pârâți la raportul de expertiză au fost prorogate. următorul termen este fixat pentru 14 ianuarie.
Între timp, CAPITAL INSOL, administratorul judiciar al S.C. ALPROM S.A. a trecut la vânzarea activelor firmei. Zeci de terenuri, zeci de apartamente dar și mijloace fixe au fost scoase la licitație. E clar că pe Platforma Alprom, așa cum se numea odată, nu vor mai merge la muncă mii de oameni…

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea