Proiectul de modernizare a Bazinului Olimpic - cu țevi vechi de 40 de ani

# Cristian Gentea: „Este investiția care îmi dă cea mai mare bătaie de cap”

Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a făcut, săptămâna trecută, un tur de forță, însoțit de jurnaliști,  la principalele investiții aflate în derulare în municipiu. Edilul a precizat ce dificultăți a întâmpinat în derularea lor și ce este de făcut pentru ca acestea să intre pe făgașul normal.  Pe 14 ianuarie, primarul Cristian Gentea, însoțit de doi consilieri locali - Tatiana Preduț (PSD), Dănuț Dinu (PMP) - și de reprezentanții presei, s-a deplasat în teren, cu autobuzul, la trei dintre obiective. Punctul de start a fost platformele subterane de colectare a deșeurilor din cartierul Craiovei, apoi Bazinul Olimpic și punctul final – Piața Primăriei.

Turul municipiului în 120 de minute

După cum precizam, prima oprire a avut loc în cartierul Craiovei, la una dintre platformele subterane de colectare a deșeurilor. Este vorba despre un proiect de investiții încheiat în luna noiembrie a anului trecut și care cuprinde un număr de 67 de containere îngropate. Primarul Gentea a oferit o declarație în care a explicat motivul pentru care acestea nu au fost date încă în folosință, cauza fiind apariția anumitor disfuncționalități, imputate firmei care a efectuat implementarea acestui proiect.

”Au fost multe întrebări legate de o parte dintre investițiile aflate în derulare. Am zis prima dată să vedem cum stăm cu aceste containere îngropate. Contractul s-a încheiat. Există un proces verbal de recepție fără niciun fel de obiecțiune, pe 13 noiembrie. Firma care a câștigat licitația și s-a ocupat este una din Slatina, Pop Industry. Este vorba de o mașină, în valoare de 1,6 milioane lei și 67 de containere îngropate, în valoare 3,2 milioane de lei. Problema este că mai mulți cetățeni au observat că le-am montat, le-am predat la Salubritate, dar nu lucrăm cu ele. Sunt foarte mulți care au ridicat această problemă și voiam să arăt care e situația din teren. ... Înăuntru este foarte multă apă, ele ar fi trebuit să fie perfect uscate. Cauzele? Înțeleg că acest cheson care trebuie să fie din beton impermeabil, are o gaură într-unul din colțuri. Săptămâna trecută mi-a spus că vine cu o soluție ca să emertizeze. Nu s-a făcut nimic. Sunt probleme și cu softul. Toată această operațiune trebuia făcută în 120 de secunde, atunci când s-a făcut recepția finală s-a încadrat. Acum merge atât de greu pentru că apa pătrunde și în container și durează mai mult”, a precizat Cristian Gentea.

Containerele îngropate vor fi remediate

Aflate în garanție, containerele vor beneficia de remedierile necesare pentru a deveni funcționale.  „Avem garanție la ele. Firma a spus că va interveni la toate aceste containere. Sunt containere care deja sunt defecte, iar firma a spus că le va schimba. Mi-au spus vinerea trecută că le trebuie o săptămână să le repare. Primăria le-a plătit toți banii”, a mai adăugat edilul. De precizat că, astfel de containere vor fi montate în tot municipiul. „Facem eforturi ca să găsim bani ca până la sfârșitul anului să avem containere îngropate în toate zonele orașului. Cele 67 montate nu sunt decât în Prundu, Craiovei și Războieni”, a precizat Cristian Gentea.

Întâlnire cu directorul ADR SUD-Muntenia pe tema Bazinului Olimpic

Cel de-al doilea obiectiv vizitat a fost Bazinul Olimpic, aflat în cursul unui proiect amplu de renovare cu finanțare din fonduri europene. Valoarea proiectului de modernizare a Bazinului Olimpic este de aproape 16 milioane de lei, cu TVA. Lucrările implică montarea unor panouri solare pe bazin, dar şi reabilitarea termică a clădirii, astfel încât să crească eficienţa energetică şi să fie reduse costurile de întreţinere şi funcţionare. În cadrul proiectului s-au constatat lacune mari. Modernizarea clădirii se făcea fără să se schimbe nici măcar o conductă, deși acestea sunt vechi de 40 de ani.
„Când am venit prima dată aici, am avut un șoc. Constructorul mi-a explicat că sunt foarte multe lucrări care nu au fost prinse în proiect. Eficiență energetică înseamnă panouri cu termo-sistem și toate ferestrele înlocuite. Pe toată partea de sus care susține acoperișul, partea metalică, sunt locuri ruginite deja. Inițial, zona asta a fost acoperită cu niște PVC-uri, care s-au deteriorat în timp și au fost date la o parte. Constructorul mi-a spus că partea aceasta nu face parte din proiect. Au făcut un raport care mi-a arătat fața reală a acestei clădiri. Săptămâna viitoare am convocat pe toată lumea. Luni va veni proiectantul aici. Proiectantul este din Iași, nu prea mai răspunde la telefon. Așa se întâmplă mereu, după ce îți iei banii…, cum e și în cazul containerelor îngropate, trebuie să te rogi de ei. Acum, el mai are un singur contract de asistență pe parcursul lucrărilor, care este mult mai mic decât valoarea proiectării. I-am transmis că trebuie să stea o săptămână, dacă e nevoie, până vom pune la punct toate lucrurile”, a precizat primarul Cristian Gentea.
De asemenea, reprezentanții primăriei vor purta discuții și cu Liviu Mușat, directorul ADR SUD-Muntenia, pe tema posibilității finanțării la o parte a lucrărilor suplimentare pentru proiect Bazinului Olimpic. Primarul Cristian Gentea a constatat că, în proiectul inițial, nu au fost prevăzute anumite renovări necesare, astfel încât, în prezent, acesta trebuie completat cu lucrări ce pot face chiar obiectul unui nou proiect, lucru care va duce la prelungirea termenului de finalizare a întregului demers.  
„Vrem să vedem ce se poate înscrie în cei 15 % care ne-ar fi acceptați de către ADR SUD-Muntenia. Chiar aseară m-a sunat domnul director Liviu Mușat. Va fi și dânsul aici, săptămâna viitoare, independent de lucrare. Sunt convins că valoarea va depăși acești 15 % și vă dați seama că e vorba de bani în plus. Și așa bugetul este cum este pe 2021 și nu știu de unde îi vom lua...”, a mai adăugat edilul.

Gentea: „Este investiția care îmi dă cea mai mare bătaie de cap”

Concluzia lui Cristian Gentea vizavi de proiectul Bazinului Olimpic: „Cred că este investiția care îmi dă cea mai mare bătaie de cap. Aici sunt multe lucrări care nu au fost prinse în proiect și trebuie făcute înaintea eficientizării energetice, asta este ideea. Și mă sperie gândul că trebuie să facem un alt proiect ca să rezolvăm partea aceea prima dată (partea de infrastructură). Proiectul e bun, dar a venit prea devreme, trebuia să analizăm mai bine partea de infrastructură și apoi să aplicăm pentru un asemenea proiect, dar dacă nu s-a făcut analiză, proiectantul a luat niște date sumare de aici și a făcut proiectarea de la Iași…”.

Plăci de granit din China și India pentru Piața Primăriei

Destinația finală a turului nostru a fost în centrul municipiului, în Piața Primăriei. Au fost oferite detalii privitoare la modul în care se desfășoară lucrările de renovare a pieței, termenul stabilit pentru finalizarea acestora fiind data de 20 februarie. Valoare contractului este de 15.599.061,23 lei, TVA inclus.
Primarul Cristian Gentea: „Să știți că au și ei destule probleme (referitor la constructor n. red.), dar s-au implicat, nu pot să spun că nu. (…)Au avut probleme și cu achiziționarea granitului, acum totul este adus aici. Eu sper să se încadreze în termen, nu sunt de acord cu niciun fel de amânări. Termenul este de 20 februarie”.
Valentin Grigorescu, reprezentantul constructorului Tehno Fluid Solutions, a furnizat o serie de detalii tehnice despre lucrare:„Aici s-a solicitat granit. Eu îmi respect proiectul care mi s-a pus la dispoziției. La fel cum respectăm coloritul, inclusiv modelul. Gândiți-vă că sunt undeva la 130.000 de bucăți de granit de montat. Le-am respectat bucată cu bucată”.
Plăcile de granit sunt importate din India (o culoare) și China (două culori): „Grosimea este de 6-7 cm, este piatră naturală, tăiată în carieră, la comandă, că nu există așa ceva în stocuri. Este montat conform instrucțiunilor de montaj, pe care le-am primit și de la producători și pe normativul tehnic în vigoare. Din punct de vedere al rezistenței, nu văd să existe vreo problemă. Problemele care au fost înainte au fost datorită faptului că erau plăci de granit cu grosimea până în 2 cm. La prima mașină grea care a intrat aici, vă dați seama că le-au spart în două. Stratul suport este beton rutier, adică se poate intra cu camionul la orice oră pe el”, a mai adăugat constructorul.
De precizat că în piață va fi montat și un ecran gigant, de 24 mp, cu o înălțime de 7 metri. De asemenea, a fost realizată o toaletă, care are și lift pentru persoanele cu dizabilități.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea