Ministrul Muncii anunță o nouă inițiativă de recalculare a pensiilor speciale

# Cea mai mare pensie din România – 77.000 lei lunar, un pensionar din Argeș

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, joia trecută, că cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, această evaluare fiind prima după cea realizată în perioada 2005 - 2010. „Am văzut ce înseamnă ca unii români să fie mai egali decât alții”, a spus Turcan. Aceasta a abordat și subiectul pensiilor speciale, pe care PNL a promis că le va elimina.

Potrivit ministrului Muncii, recalcularea pensiilor va însemna înlăturarea situațiilor când la muncă și pregătire egală, contribuție egală, pensiile sunt considerabil diferite.
„Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic”, a mai spus Turcan.
Turcan a precizat că demersul are la bază două concepte cheie: contributivitate și echitate în sistemul public de pensii. Pentru asta, se pregătește o nouă lege a pensiilor care va înlocui legea în vigoare.
„Direcțiile de acțiune sunt următoarele: în momentul de față începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistemul electronic al Casei Naționale de Pensii. Așadar, există o componentă tehnică, de evaluare și recalculare și există o componentă legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conțină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă și care să aducă contributivitate și echitate. (...)Am văzut ce înseamnă ca în baza unei legi pervertite unii pensionari să fie mai egali decât alții”, a spus ministrul Muncii.

 

Cea mai mare pensie din România, de ”doar” 77.000 lei pe lună, încasată de un pensionar din Argeș

Cea mai mare pensie specială din România este de 77.000 de lei și este încasată lunar de un comandant de penitenciar în perioada comunistă, din județul Argeș.
Nu este prima încercare de eliminare a acestui tip de pensii. În urmă cu exact un an, în ianuarie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi viza pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu îi vizează pe militari și polițiști.
Instanța supremă a atacat la Curtea Constituțională actul normativ.  Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a mai fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea