Prefectul Emanuel Soare: „Nu poți să schimbi un om doar pentru că acel județ a fost alocat politic unei alte formațiuni”

Prefecţii şi subprefecţii nu vor mai fi înalţi funcţionari, ci demnitari publici. Despre aceste modificări, Emanuel Soare – prefectul județului Argeș  - a precizat următoarele: „E greu de spus, în acest moment, dacă activitatea propriu zisă a prefectului se  va schimba în vreun fel sau nu. Poate că da, va  deveni membru de partid. Va trebui să vedem dacă prefectul poate fi doar membru de partid sau poate avea și funcții politice în partid. Cred că este un lucru bun dintr-un anumit punct de vedere. Prefectul fiind reprezentantul Guvernului va trebui să verifice  modul în

care în județ se aplică proiectul de guvernare, care este unul politic. În situația în care culorile politice ale Guvernului cu cele ale județului diferă, prefectul nefiind politic, neputând face aprecieri politice avea un pic de dezavantaj, în sensul că nu putea susține cu argumente politice nici măcar  programul guvernamental. Lucrul acesta dă un pic mai multă autoritate prefectului la nivelul județului în implementarea și verificarea aplicării de către autoritățile locale a acestui program de guvernare.
Pe de altă parte însă ar putea exista și un risc de politizare excesivă a acestei funcții în sensul că s-ar putea transmite o percepție greșită despre faptul că orice persoană care este membru de partid poate să fie prefect sau subprefect, iar acest lucru nu este tocmai corect. Din experiența pe care am acumulat-o în acest an, din atribuțiile legale ale Instituției Prefectului,  politica și activitatea prefectului aproape că uneori sunt incompatibile pentru că prefectul trebuie să facă administrație, trebuie să lucreze cu toate instituțiile indiferent de culoarea  lor politică. Trebuie să rezolve niște situații de criză sau să verifice legalitatea, iar aceste activități nu au legătură cu politică. Cred că prefectul și subprefectul trebuie să aibă niște competențe indiferent de culoarea politică sau de faptul că sunt sau nu sunt membri de partid, pentru că aceste competențe asigură o obiectivitate și o eficientizare a funcției de prefect. Cât de mult se va politiza această funcție cu siguranță că va depinde de prefectul în sine, de persoana respectivă și de modul în care prefectul va decide să facă acest lucru!”.

 

„În perioada următoare vom asista la diverse propuneri. Așteptăm să vedem care va fi verdictul final!”

Ludovic Orban a afirmat, recent, că PNL va avea 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR PLUS - 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR - 5 prefecţi şi 10 subprefecţi, urmând ca negocierile să se finalzieze în următoarele săptămâni. Întrebat dacă se va regăsi printre cei 23 de prefecți ai PNL, Emanuel Soare nu a dat un răspuns concret: „În acest moment coaliția de guvernare trebuie să găsească o formulă magică prin care fiecare să primească un anumit număr de posturi de prefect și de subprefect. În acest moment este o mare provocare.
Este greu să găsești un algoritm sau o formula matematică rece, apolitică, prin care să se împartă funcțiile în județe. Fiecare județ are o personalitate proprie și nu poți ignora calitățile unor oameni care au avut aceste funcții. Eu cred că nu poți să schimbi un om doar pentru că acel județ sau acea instituție a fost alocat/ă politic unei alte formațiuni. Dar se pot face și astfel de calcule, nu știm în acest moment care va fi acest algoritm. (...)
Eu cred că coaliția de guvernare va găsi o formulă care să  fie atât în avantajul politic, al celor care conduc, dar și în avantajul cetățenilor. Pentru că acest lucru este destul de greu, probabil că în perioada următoare vom asista la diverse propuneri. Așteptăm să vedem care va fi verdictul final!”, ne-a precizat prefectul Emanuel Soare.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea