Garda de Mediu Argeș a acordat amenzi de peste 2 milioane de lei, în 2020

# În județ, au fost produse 12 poluări accidentale

Pe parcursul anului trecut, Comisariatului Judeţean (CJ) Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), instituție condusă de comisarul șef Alexandru Vâjan (foto), a desfășurat sute de controale, fiind aplicate amenzi uriașe. Astfel, în județul nostru au fost acordate 51 de avertismente și  82 de amenzi contravenţionale. valoarea amenzilor a fost de 2.069.500 lei. De asemenea, Comisariatul Județean Argeș a sistat activitatea la două societăți, se arată în raportul de activitate al instituției pe anul 2020.

Un 2020 - fără sesizări penale

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020, au fost efectuate un număr total de 908 inspecţii, dintre care 181 inspecţii planificate conform planului anual şi 727 inspecţii neplanificate. În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate:
- 312 controale efectuate în urma sesizărilor,
- 14   controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior,
- 1   controale de identificare a unor obiective noi,
- 12   controale în urma autosesizării,
- 220 controale dispuse de Comisariatul General  al Gărzii Naționale de Mediu,
- 2   controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare,
- 153 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judetean.
- 12 controale pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului
- 1 controale pentru revizuirea actelor de reglementare
- 0 sesizari penale

Principalele probleme identificate în 2020

Principalele probleme de mediu identificate de comisari în anul 2020 au fost:
- nerespectarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, scurgeri accidentale de ţiţei şi apă sărată (sursa: activităţi petroliere – avarii conducte), deversări de ape uzate menajere din fose gospodărești, nerespectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare, depozitări necontrolate de deseuri, nerespectarea regimului deșeurilor (amestec de deșeuri),  neîntocmirea/netransmiterea evidenței gestiunii deșeurilor, scurgeri de dejectii animaliere pe terenurile limitrofe, nedepunerea declarațiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu.
„Nesoluționarea problemelor de mediu pe niveluri de competență ale autorităților (primării) a determinat înregistrarea unui număr ridicat de sesizari la GNM CJ Arges si nu numai”, informează comisarii Gărzii de Mediu Argeș.

Operatorii cu activități de colectare, tratare sau eliminare deşeuri medicale au „scăpat” fără amenzi

În cele șase controale efectuate la operatorii autorizaţi pentru activităţi de colectare/tratare/eliminare deşeuri medicale în Argeș, comisarii nu au aplicat nicio sancțiune. Nu același lucru s-a întâmplat în cele 42 de acţiuni de control privind calitatea aerului la operatorii economici care dețin surse de emisii industriale, santiere. Comisarii au aplicat patru avertismente și 16 amenzi,  în valoare totală de 230.000 lei. În ceea ce privește acţiunile privind starea de salubrizare a cursurilor de apă pe localități au fost aplicate 11 avertismente. Amintim că la nivelul judeţului Argeş a fost constituită o comisie mixtă de control, formată din reprezentanţi ai ABA Argeş Vedea, ISU Argeş şi GNM – CJ Argeş, fiind efectuate un număr de 99 controale la Administrații Publice Locale din judetul Arges. Printre măsurile stabilite cu ocazia acestor controale enumerăm: salubrizarea zonei unde s-au constatat depozitări necontrolate de deşeuri, decolmatarea şanţurilor şi rigolelor, mentinerea stării de curățenie pe malurile și pe cursurile de râu, formațiunile torențiale, secțiunile podurilor si podetelor.

Peste 400 de sesizări înregistrate la Garda de Mediu Argeș

Pe parcursul anului trecut la Garda de Mediu Argeș au fost înregistrate 430 de sesizări. Dintre acestea 384 au fost verificate şi soluţionate de CJ Argeş al GNM, un număr de 44 au fost redirecţionate spre soluţionare către alte instituţii (Direcţia de Sănătate Publică Argeş, autorităţi publice locale etc.), iar un număr de 2 sesizari fiind clasate din lipsa datelor de identificare. Principalele aspecte semnalate în petiţii au fost: depozitări necontrolate de deşeuri, deversări de ape menajere, ţiţei şi apă sărată, disconfort fonic, excavări neautorizate, funcţionarea fără deţinerea actelor de reglementare (acord de mediu/autorizaţie de mediu), mirosuri provenite de la fermele zootehnice, tăieri ilegale de arbori din fondul forestier naţional şi privat etc. Comisariatul Județean Argeş a dispus măsuri de remediere faţă de neconformităţile constatate.

În Argeș au fost produse 12 poluări accidentale, în 2020

La GNM - CJ Argeş au fost înregistrate, în perioada raportată a anului 2020, un număr de 12 poluări accidentale cu impact asupra mediului. Poluările accidentale au fost produse de activitati de transport/extractie produse petroliere (țitei) și apă de zăcământ, cu afectarea solului, precum și de incendii de vegetație uscată produse de autori necunoscuți.  
Au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, din care trei avertismente și patru amenzi contravenționale, în valoare totală de 180.000 de lei, se mai arată în raportul de activitate al Comisariatului Județean Argeș.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea