Primarul argeșean care transporta lemne ilegal - primul caz din țară în care s-au aplicat noile prevederi din Codul Silvic

# Cercetările din dosar sunt în curs de finalizare

În septembrie 2020, a intrat în vigoare Legea 197/2020, care aduce modificări importante Codului Silvic. Printre acestea se numără și încadrarea ca infracțiune a transporturilor de materiale lemnoase fără acte specifice (volume mai mari de 10 mc) dublată de confiscarea mijloacelor de transport și a altor bunuri utilizate folosite pentru săvârșirea infracțiunii.  La o lună distanță de la aplicarea noilor prevederi, a fost depistat în trafic, de polițiștii argeșeni, primarul de la Vlădești – Cristian Dică Hristu – în timp ce transporta lemne fără documente legale, cu autocamionul care aparținea firmei familiei sale. Dosarul de cercetare penală deschis de organele legii ca urmare a acestor constatări reprezintă primul caz din țară, în care s-a aplicat noile prevederi ale Codului Silvic.

Materialele lemnoase și camionul - confiscate

Edilul de la Vlădești era la volanul unui camion, încărcat cu lemne, când a fost oprit de un echipaj de poliție, pe raza localității Corbi. În urma controlului, oamenii legii au constatat că întregul transport ar fi fost ilegal. Materialul lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Domnești. De asemenea, camionul a fost indisponibilizat de oamenii legii până la finalizarea cercetărilor. În acest caz, polițiștii au deschis un dosar penal.
„Conform Planului de acțiune nr. 69429/26.10.2020, înregistrat la Inspectoratul de Poliție al județului Argeș – Biroul Combaterea Delictelor Silvice și a Sustragerilor de Produse Petroliere și a dispozițiilor conducerii Gărzii forestiere a județului Argeș, în datele de 27 și 28.10.2020, s-a efectuat verificarea regimului silvic, în ceea ce privește circulația materialelor lemnoase pe raza județului Argeș. Organele de poliție și Garda forestieră a județului Argeș au depistat în trafic, în data de 27.10.2020, orele 16.40, pe raza comunei Corbi – județul Argeș, un mijloc de transport, aparținând operatorului economic SC Decor Com Design SRL, transportând cantitatea de 38,40mc (31,00 mc lemn rotund specia fag și 7,40 mc lemn rotund specia molid) fără documente specific de transport material lemnoase. Potrivit prevederilor art. 68 din Legea nr. 46/2008 Codul Silvic, republicat, au fost confiscate materialele lemnoase în cauză (predate în custodie către Ocolul Silvic autorizat, respectiv Ocolul Silvic Domnești din cadrul Direcției Silvice Argeș) și a mijlocului de transport folosit la săvârșirea faptei constatate. Precizăm faptul că vehicul folosit în scopul transportului materialelor lemnoase aparține SC Decor Com Design SRL. Vă comunicăm faptul că în urma constatărilor din datele de 27 și 28.10.2020, organele de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș –Biroul Combaterea Delictelor Silvice și a Sustragerilor de Produse Petroliere – Serviciul de Ordine Publică au procedat la inițierea cercetărilor în cadrul dosarului penal nr. 1730/P/2020”, se arată într-o informare a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în urma unei întrebări adresate de un senator.
De asemenea, surse judiciare ne-au precizat că  dosarul este încă în lucru, cercetările fiind în curs de finalizare.

Control și la firma familiei edilului

După ce edilul a fost depistat transportând lemne ilegal, oamenii legii au verificat, la o zi distanță, și firma familiei sale, care are ca obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos. Polițiștii argeșeni au constatat noi nereguli. Au fost acordate două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 13.000 lei.
„În ziua de 28 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, au acționat pe linia combaterii sustragerii, transportului și comercializării de material lemnos fără forme legale, ocazie cu care au efectuat un control la o societate comercială cu sediul în localitatea Vlădești, având ca obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos. Din verificări s-a constatat faptul că reprezentantul societății verificate a expediat cantitatea de 29,91 mc de material lemnos, fără documente de însoțire și nu a verificat corespunzător avizele de însoțire, la momentul primirii în depozit a materialelor lemnoase. Ca urmare a neregulilor constatate, societatea a fost sancţionată contravenţional cu amenzi în valoare totală de 13.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice. Totodată, a fost luată măsura complementară de confiscare valorică a cantității de  29,91 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 12.680,786 de lei”, se preciza într-un comunicat emis de IPJ Argeș.

Ce modificări au fost făcute la Codul Silvic

Mai exact, la articolul 68 din Legea 46/2008 (codul Silvic), după alineatul (2) s-au introdus două noi alienate, 21 și 22, cu următorul cuprins:
„21 – Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documentele specific de transport prevăzute la alin. 1, constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului
22 – Sunt supuse confiscării mijloacelor de transport material lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii prevăzute la alin. 21”.

Un alt camion cu lemne, fără documente,  a fost indisponibilizat de polițiști

De asemenea, polițiștii argeșeni au depistat săptămâna trecută un nou transport de material lemnos, fără forme legale, la care se aplică prevederile noului Cod Silvic. „În ziua de 27 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Valea Mare Pravăț au acţionat, în localitatea Albeștii de Muscel, pe linia combaterii sustragerii, transportului și comercializării de material lemnos fără forme legale, ocazie cu care au depistat un bărbat de 27 de ani, din Berevoești, care transporta, cu un ansamblu auto format din autocamion și remorcă, cantitatea totală de 37,79 mc de material lemnos, fără documente legale de proveniență și transport. În cauză a fost întocmit dosar penal, conform Legii 46/2008 – Codul Silvic, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Aninoasa. De asemenea, ansamblul auto, folosit la transportul materialului lemnos, a fost indisponibilizat, până la finalizarea cercetărilor.
La scurt timp după depistare, mama celui în cauză, o femeie de 50 de ani, s-a prezentat la locul unde acesta fusese oprit, prezentând două avize, despre care există indicii că au fost eliberate ulterior depistării, motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, informează IPJ Argeș. Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite și luarea măsurilor legale care se impun.
A.V.



Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea