Alin Mihai, șeful Gărzii Forestiere Argeș: „Am descoperit tăieri ilegale, de 900 mc, la o structură silvică de stat și la una privată”

# În cauză, au fost deschise dosare penale # În 2020, a fost descoperit un volum total de 1.537 de mc de lemn tăiat ilegal în Argeș # Au fost acordate amenzi de 900.000 de lei

Garda Forestieră a județului Argeș a efectuat în 2020 foarte multe controale în fondul forestier. Verificările au fost diversificate fiind acoperite o paletă largă de obiective:cele legate de exploatarea pădurii, circuitul lemnului, precum și documentațiile de ajutor de stat și de minimis.  În județul nostru își desfășoară activitatea doar 12 inspectori ai Gărzii Forestiere Argeș..

„Anul 2020 a fost cred că cel mai intens an. În contextul pandemiei, noi  am fost trecuți pe Ordonanța  de Urgență nr. 7, când a trebuit să verificăm transportul de materiale lemnoase după declararea stării de urgență. Am fost în prima linie și noi. De asemenea, în data de 5-6 februarie 2020, a fost un fenomen meteo extrem, rar, care se petrece odată la 20-30 de ani, vântul acela puternic, care a pus la pământ pădure în volum de peste 500.000 de mc produse accidentale doborâte, la nivelul județului Argeș. A fost câteva milioane de metri cubi la nivel de țară, într-o noapte. Iar noi avem directă atribuțiune verificarea modului de punere în valoare a masei lemnoase rezultate din doborâturile acestea de vânt… Nici acum nu s-a încheiat punerea în valoare a masei, adică marcarea lemnului doborât. Este o activitate foarte complexă și foarte grea”, precizează șeful Gărzii Forestiere Argeș, Alin Mihai (foto).  De precizat că activitatea de marcare a lemnului doborât ține de Direcția Silvică Argeș și de ocoalele silvice private.

 

Au fost descoperite tăieri ilegale la două structuri silvice, în nordul și sudul județului

Inspectorii Gărzii Forestiere Argeș au descoperit nereguli mari la două structuri silvice, una de stat și una privată. Au fost descoperite tăieri ilegale de 430 mc într-o structură silvică și de 460 mc în cealaltă structură silvică, tăieri ce ar fi fost realizate pe o perioadă mai lungă de timp. În acest sens, au fost sesizate organele de cercetare penale.

„Am avut în vară și către toamnă, controale de fond la niște structuri silvice, în nordul și sudul județului,  în urma cărora am descoperit tăieri ilegale. Una e structură silvică de stat și cealaltă e structură silvică privată. Am descoperit un volum de circa 900 mc de lemn tăiat. E vorba de material lemnos tăiat în timp, pe 4-5 ani. Nu vreau să intru în detalii. Acolo există dosar penal, se cercetează! A fost făcut denunț penal către parchet…! ”, precizează șeful Gărzii Forestiere Argeș. Precizăm că pe parcursul anului trecut au fost făcute 12 sesizări penale, în urma acțiunilor întreprinse sau la care au luat parte angajații Gărzii Forestiere Argeș.

Valoarea pagubelor, provenite din tăierile ilegale, este de 670.000 de lei

În 2020, a fost descoperit un volum total de 1.537 de mc de lemn tăiat ilegal, în creștere față de anii trecuți. „Volumul arborilor tăiați ilegal anul trecut, descoperit de Gardă, a fost de 1.537 de mc, dintre care 890 mc sunt din cele două controale de fond făcute la structurile silvice menționate anterior. Valoarea pagubelor provenite din tăierile ilegale, din cei 1537 de mc descoperit, este de 670.000 de lei. În creștere față de anul trecut. Am intensificat controalele și am avut mult mai multe împreună cu organele de poliție, față de anii trecuți”, a mai adăugat Alin Mihai.

Garda Forestieră Argeș a acordat amenzi de 900.000 de lei

Anul trecut, Garda Forestieră a județului Argeș a aplicat un număr mare de contravenții, aproape 250, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 900.000 lei, în creștere cu 50.000 de lei față de 2019. De precizat că 10% dintre contravenții au fost acordate, în 2020, personalului silvic. Nu au scăpat fără a fi amendați șefi de districte sau pădurari pentru nereguli, în principal, privind aplicarea amenajamentelor silvice sau în urma controlului de  exploatare. În total, au fost efectuate 290 de controale, dintre care în jur de 100 au fost realizate împreună cu unități ale Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, în special cu  Biroul Combaterea Delictelor Silvice și a Sustragerilor de Produse Petroliere și cu polițiști de la secțiile de poliție rurală. De asemenea, anul trecut un număr de 61 de sesizări au venit, în principal, de la persoane fizice, toate fiind soluționate. Cam o treime din sesizări se dovedesc a fi reale, mai informează șeful Gărzii Forestiere Argeș.  
În 2020, volumul de material lemnos confiscat  fizic, în special de la agenții economici care își desfășoară activitatea în domeniul depozitării și prelucrării lemnului (depozite, gatere), a fost de 200 mc și material lemnos confiscat valoric – 1.500 mc, cu o valoare de circa 300.000 lei.

Alin Mihai: „Ne-am propus să identificăm cât mai multe suprafețe de fond forestier neasigurate cu pază”

În ceea ce privește acțiunile propuse a fi realizate în 2021, Alin Mihai, șeful Gărzii Forestiere Argeș a precizat:
„Ne-am propus să identificăm cât mai multe suprafețe de fond forestier neasigurate cu pază. La nivel de Gardă, noi avem 4.500 de hectare descoperite în ultimii doi ani și jumătate și date în pază. La nivelul lui 2017 erau în jur de 26.000-27.000 de hectare neasigurate cu pază. Ar mai fi în jur de 20.000 de hectare neasigurate cu pază și asta îmi propun. Problema este să găsesc sprijin și înțelegere la primării”.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea