Procesul penal al psihiatrului Azamfire se apropie de sfârșit, la Tribunalul Argeș

# Pe 1 martie sunt citați ultimii opt martori din dosar

Unul dintre procesele care a făcut valuri în județ se apropie de sfârșit. Reamintim că pe 17 februarie 2016, la Tribunalul Argeş, a fost înregistrat un dosar de corupţie care îi are ca inculpaţii pe patru salariaţi ai Laboratorului de Sănătate Mintală Argeş, medicii Eli Morman şi Valerian Azamfire şi asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Carmen Constantinescu. Conform rechizitoriului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, psihiatrul Valerian Azamfire ar fi săvârşit 483 de fapte penale, medicul Eli Morman – 14, asistenta Eleonora Stoicescu – 99 şi Carmen Constantinescu 25 de fapte.

 

La data de 25 ianuarie 2021, la ultimul termen, judecătorii au citat ultimii opt martori din dosarul în care peste o sută de persoane au fost audiate. Martorii au fost citați în loturi de câte 10 sau chiar 20 de persoane. Așadar, după audierea ultimilor opt se va trece la judecarea propriu-zisă, în funcție de toate probele depuse.  Un dosar care a ajuns la dimensiuni gigantice, dacă ținem cont că, în această perioadă de cinci ani au fost depuse 90 (nouăzeci!!!) de rânduri de documente: rechizitoriu, acte în dovedirea cererii, note scrise, adrese, cereri de amânare, alte cereri.

 

Istoricul dosarului care a adunat metri cubi de documente

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 27 aprilie – 23 iunie 2015, inculpaţii Azamfire Valerian și Morman Eli, în calitate de medici psihiatri ai unităţii sanitare susmenţionate, contra unor sume de bani ce variau între 10 şi 100 de lei, au procedat la diagnosticarea, internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-a eliberat documente medicale necesare pentru încadrarea ori menținerea în grad de invaliditate sau handicap, deși în realitate unii beneficiari nu sufereau de afecțiunile respective.
De asemenea, în unele situaţii, aceştia au eliberat rețete medicale unor pacienți sau au avizat programe de recuperare, documentele fiind necesare și pentru comisia de expertiză medicală. Prin acordarea deciziilor de încadrare în grad de invaliditate şi implicit a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care, în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt”. În ceea ce le priveşte pe cele două asistente medicale din cadrul aceluiaşi laborator, în rechizitoriul procurorilor este menţionat că acestea au primit câte 5 lei pe pacient sau alte produse cu ocazia menționării în registrul de consultații sau pentru eliberarea unor documente medicale ori avizarea programelor de recuperare ale acestora. Cât priveşte sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpaţi, acestea erau remise fie direct, în mână, fie erau puse în carnetele de sănătate.
Procesul, aflat pe rolul Tribunalului Argeș, este în primă instanță.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea