Sorina Honțaru, directoarea DSP Argeș, a dat în judecată Curtea de Conturi

# Este contestat raportul Camerei de Conturi Argeș din perioada stării de urgenţă

În august 2020, Curtea de Conturi a României a făcut public raportul privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă. Documentul avea la bază un control amplu, desfăşurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entităţi din administraţia publică centrală şi locală. Au fost prezentate mai multe nereguli descoperite, atât în țară, cât și în Argeș. Conform raportului, la nivelul județului nostru cele mai multe abateri s-ar fi petrecut în curtea Direcției de Sănătate Publică Argeș, instituție care era acuzată că ar fi acordat ilegal ore suplimentare și majorări salariale.

 

După consultarea raportului,dr. Sorina Honțaru, directoare DSP Argeș, a dat în judecată Curtea de Conturi și Camera de Conturi Argeș la Tribunalul Argeș,  susținând că toate sporurile acordate angajaților în perioada stării de urgență au fost făcute legal, cu acordul Ministerului Sănătății. Amintim faptul că Sorina Honțaru era suspendată din funcție în perioada stării de urgență, în locul ei desfășurându-și activitatea, în acea perioadă, dr. Alexandru Guiță. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș pe 12 octombrie 2020. La primul termen de judecată, din 25 ianuarie 2021, instanța a încuviințat pentru părţi proba cu înscrisuri. Judecarea cauzei a fost amânată pentru data de 22 februarie.

„Eu în acea perioadă am fost suspendată din activitate și am găsit un raport care, din punctul meu de vedere, nu era ok (se referă la raportul Curții de Conturi pentru perioada stării de urgență n. red.)... Nu au fost găsite nereguli. Acolo sunt niște sporuri care au fost cu acordul Ministerului Sănătății, iar dânșii au considerat că nu treabuia să le acordăm la câteva persoane. Acum instanța își va spune punctul de vedere”, ne-a precizat dr. Sorina Honțaru, directoarea DSP Argeș.

DSP Argeș ar fi acordat necuvenit ore suplimentare și majorări salariale la o parte dintre angajați

Amintim că în raportul Curții de Conturi se precizează că la nivelul DSP Argeș au existat situații în care, prin neaplicarea riguroasă a legislației specifice sau ca urmare a unei interpretări incorecte a acesteia, s-au aprobat și plătit cheltuieli privind: „ore suplimentare acordate unor categorii de personal neprevăzut în actele normative aplicabile în acest sens în perioada 15.03.2020-15.05.2020. De aceste drepturi salariale suplimentare trebuiau să beneficieze doar angajații care au prestat activități specifice prin asigurarea serviciului de permanență în regim de 24/7, prin serviciul de gardă sau chemări de la domiciliu, după caz, așa cum s-a prevăzut la art.8, alin.(4) din OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. În fapt, s-au plătit ore suplimentare și altor categorii de personal (ex. personal TESA), plăți efectuate în afara cadrului legislativ incident, în sumă de 306 mii lei (DSP: Argeș, Botoșani, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt și DSPMB).”.
De asemenea, legat de DSP Argeș,  în raportul Curții de Conturi a României se mai precizează următoarele:
- „De menționat că, în unele cazuri, nu au fost înregistrate solicitări din partea autorităților administrației publice locale, cu privire la decontarea din transferuri din bugetul Ministerului Sănătății a unor cheltuieli reprezentând alocația de hrană de 30 lei/zi, conform prevederilor Ordinului ministrului Sănătății nr. 725/30 aprilie 2020 privind stabilirea măsurilor de sprijinire a persoanelor vulnerabile care se află în izolare la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19 (DSP: Argeș, Suceava, Vaslui)”.
- „Au fost elaborate norme proprii privind documentele, circuitul acestora și persoanele împuternicite să efectueze operațiunile legate de angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, precum și organizarea și raportarea angajamentelor bugetare și legale în conformitate cu prevederile OMFP nr. 1792/2002 (DSP Argeș)”.
- „majorări salariale prevăzute de Legea nr. 19/2020, acordate în lunile martie și aprilie 2020 angajaților din cadrul entității controlate necuvenite sau calculate eronat în sumă de 263 mii lei (DSP: Argeș, Bacău, Mehedinți, Mureș, Teleorman, SAJ Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, SAJ Călărași)”;
- „în ceea ce privește modul de derulare a achizițiilor publice, s-a constatat faptul că, nu au fost stabilite, prin referatele de necesitate, prețurile unitare/totale ale produselor identificate ca fiind necesare în activitatea entității, în urma unei cercetări a pieței sau pe bază istorică, cu consecința eludării de la obligațiile legale de a asigura respectarea principiului asumării răspunderii în procesul de achiziție publică (DSP Argeș)”.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea