Procese fără sfârșit între Sonimpex Topoloveni și MCG International, una dintre firmele fraților Murad

Război, în instanțe, ce pare fără sfârșit, între doi producători de produse alimentare din Topoloveni. Unul – Sonimpex -  firmă ce a obținut, de-a lungul timpului, premii  și recunoașteri naționale dar și pe diverse continente. Altul  - MCG Internațional – firmă controlată de frații  libanezi Ahmed şi Hassan Murad, investitori cunoscuţi în principal ca antreprenorii din spatele unor branduri precum Spring Time (restaurante/fast-food) sau Mandy (preparate din carne). Milioane de euro investiți, de ambele firme, în localitate. Oameni angajați, ceea ce este bine. Și procese, preponderent în Capitală, într-o luptă ce pare fără sfârșit.

Câștig pentru Sonimpex, anul trecut, la Tribunalul București

Luptele dintre cele două firme sunt mult mai vechi, vi le prezentăm, mai jos, doar pe ultimele. Ei bine, Bibiana Stanciulov, supranumită ”mama magiunului de Topoloveni”, managerul Sonimpex, înregistrează o primă victorie, la Tribunalul București, într-o acțiune care a avut ca obiect concurența neloială. Pârâți au fost, în proces, lângă MCG Internațional, și Statul Român prin Finanțele Publice, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Ministerul Agriculturii și Consiliul Concurenței. Cum spuneam, o primă victorie pentru Sonimpex:

Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea astfel cum a fost precizată. Obliga pârâta la încetarea imediată a tuturor practicilor comerciale incorecte utilizate în fabricarea şi comercializarea produsului „Magiun de prune Bunătăţi de Topoloveni". Obliga pârâta la plata către reclamantă a despăgubirilor în vederea reparării prejudiciului material în cuantum de 20.857,64 lei şi a prejudiciului moral în cuantum de 50.000 lei. Respinge ca rămasa fără obiect cererea de chemare în garanţie. Obligă pârâta să plătească reclamantei cheltuielile de judecată, în cuantum de 4622,15 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti secţia a III a civilă. Pronunţată azi, 18.02.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  217/2020  18.02.2020


O primă victorie, nu și războiul. Atât MCG International (firmă controlată de frații Murad) cât și reclamantul inițial, Sonimpex (al Bibianei Stanciulov) au formulat apel. Acesta va fi judecat de Curtea de Apel București și are un prim termen la sfârșitul acestei luni.
La un alt proces, având ca obiect folosirea mărcii, Sonimpex a pierdut,  în primă instanță, tot la Tribunalul București. Reclamant - același Sonimpex, pârât - același MCG International. Sonimpex a formulat apel, la Curtea de Apel București, care va fi judecat (un prim termen) în luna martie a acestui an.
Ca să nu rămână cu datorii MCG International a dat și ea în judecată pe Sonimpex, la sfârșitul anului trecut, tot la Tribunalul București, cu scopul anulării mărcii ”Topoloveni”. Litigiul nu a primit, încă, un prim termen.

Iată ce susține Sonimpex despre fabrica sa de produse din Topoloveni

”Fabrica de magiun de la Topoloveni are o istorie considerabilă: a fost înființată în 1914 și a fost prima fabrică de acest gen din țară, cunoscută sub denumirea de ”Cooperativa din Topoloveni” unde se producea magiun din prune și din alte fructe. Până la preluarea prin cumpărare în 2001 de către societatea comercială Sonimpex Serv Com, fabrica de magiun a avut livrat anual cantități de producție importante atât pentru piața internă, cât și pentru cea externă.
Începând cu anul 2001, fabrica a fost repusă în funcțiune în condiții tehnologice adaptate standardelor internaționale, ceea ce a determinat un progres în ce privește calitatea produselor și recunoașterea națională și internațională a acestei calități.
Datorită cererii pieței europene, în perioada 2001-2008, producția anuală (aproximativ 150 tone) a fost dedicată unui singur produs: Magiunul de prune Topoloveni, exportat în proporție de 100% în vrac.
Din 2008, pentru o valorificare superioară a produsului, compania a luat decizia de a stopa comercializarea la vrac și de a-l oferi consumatorilor îmbuteliat sub brand propriu. Această decizie a permis obținerea celor mai prestigioase premii internaționale pentru calitate și înregistrarea ca produs cu Indicație Geografică Protejată la nivel European.”

Iată, mai jos, specificațiile pe care Sonimpex vă îndeamnă să le căutați atunci când vă pregătiți să cumpărați un borcan cu magiunși nu numai:
Magiun din prune Topoloveni
Știați că... NU toate produsele de la supermarket care au Topoloveni în nume aparțin companiei noastre? Suntem deținătorii Indicației Geografice Protejate pentru magiunul din prune Topoloveni și, în afară de magiunul din prune, punem pe piață multe alte produse: dulcețuri, gemuri, magiunuri din alte fructe, zacuște, bulion și altele.
Produsele noastre pot fi recunoscute după:
- Numele de pe etichetă - „Topoloveni“ sau „Topoloveana“, fără alte cuvinte înainte de „Topoloveni“;
- Sigla de furnizor al Casei Regale a României;
- Logo-ul sub formă de soare;
- Banda verde cu specificațiile: fără adaos de zahăr, fără E-uri, fără conservanți și fără aditivi;
- Semicercul decorativ cu motive populare.
Pentru că numele Topoloveni este utilizat de ceva vreme și de către o altă companie din România, actul de concurență neloială este judecat în prezent de instituțiile competente din țara noastră.

Ce spun cei de la MCG despre fabrica și despre marfa lor:
„Din 2002, MGC Topoloveni continuă, cu mândrie și respect, activitatea primei fabrici din România specializată în prepararea de fructe și legume, deschisă în 1901, la Topoloveni.
Aici, sute de oameni, gătesc de dimineața până seara bunătăți după vechile tradiții, dar și bunătăți care vor deveni tradiții pentru generațiile viitoare.
Noi pe toate le numim bunătate curată. Gătită, nu doar fiartă.
Fără conservanți, fără coloranți, fără E-uri.
Învăţat de natură, fiecare om din imensele bucătării de la Topoloveni nu mai are grijă doar de familia lui, are grijă de o ţară întreagă de familii.
Zi de zi, bucătarii noştri iau cele mai de preţ bogăţii naturale - legume, fructe, carne şi le transformă în Bunătăţi de Topoloveni”.

Eveniment de amploare națională la fabrica fraților Murad, în 2017

Fabrica de conserve legume, fructe și semipreparate MGC Topoloveni, în octombrie 2017, a organizat “Ziua Porților Deschise”. Evenimentul a avut o amploare neașteptată, prezența oficialităților fiind – ca și produsele expuse și oferite – abundentă. În vârful ierarhiei s-a aflat, desigur, ministrul de atunci al agriculturii, Petre Daea, însă o prezență aparte au constituit-o oamenii de presă Cozmin Gușă și Rareș Bogdan.
Întrebat despre poziţia sa referitoare la litigiul dintre firma gazdă a sărbătorii şi producătorul magiunului de Topoloveni, Petre Daea a declarat: „Vin informat, ştiu despre litigiul pentru marcă. Sunt ministru pentru toţi, îi respect pe toţi indiferent de mărime şi concept. Îi respect, îi ascult şi îi ajut. Am fost informat că vor veni de la Uniunea Europeană pentru a vedea cum se respectă acest produs cu denumire protejată. Am înţeles că există în instanţa de judecată şi aşteptăm controlul. Îi felicit pe cel de aici care a făcut lucruri extraordinare, îl felicit şi pe celălalt care este vecin. Voi trece şi pe acolo. Toţi au o piaţă deschisă, au o piaţă egală“.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea