Senatoarea Șoșoacă susține un proiect al fostului deputat „Mitralieră”

# Inițiativele argeșeanului Cătălin Rădulescu încă provoacă discuții aprinse în Parlament

Inițiativa foștilor deputați PSD Liviu Pleșoianu și Cătălin Rădulescu privind interzicerea colaborării dintre magistrați și serviciile secrete provoacă discuții aprinse în Parlamentul României, chiar și în absența celor doi. Pe ordinea de zi a Ședinței Senatului din 17 februarie s-a dezbătut L161/15.04.2019 - propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.  Prin proiect se instituia obligația pentru judecători, procurori, magistrați-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate și personalul conex personalului de

 

specialitate al instanțelor judecatorești și parchetelor de a nu „desfășura activități de cooperare cu lucrători sau colaboratori ai niciunui serviciu de informații în baza unor protocoale sau a unor alte documente cu caracter secret”, precum și de a nu își “exercita activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte împreună cu lucrători sau colaboratori ai serviciilor de informații în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret.”. În caz contrar, colaborarea pe protocoale și lucrul în echipe mixte se vor pedepsi cu „închisoare de la 5 la 10 ani”, se mai arăta în cadrul proiectului.

Senator PNL: „S-a urmărit excluderea tuturor magistraților care au fost incomozi regimului lui Liviu Dragnea”

Precizăm că, în ședința din 2 februarie 2021, Comisia juridică, a hotărât să adopte, cu unanimitate de voturi ale membrilor prezenți, un raport suplimentar de respingere. Săptămână trecută, în Senat, inițiativa legislativă a rămas pentru ședința de vot final. În cadrul ședinței, din 17 februarie, au fost discuții aprinse între senatori, pe această inițiativă. Prima care a luat cuvântul a fost Iuliana Laura Scântei, senator PNL: „Acesta este un proiect care a fost doar pe masa dezbaterii comisiei juridice. Nu avem o decizie a Curții Constituționale. Votul a fost în deplină cunoștință de cauză cu privire la efectele nocive pe care un astfel de proiect de lege le-ar putea cauza. S-a urmărit excluderea din magistratură cu titlul de sancțiune a tuturor magistraților care au fost incomozi regimului lui Liviu Dragnea. Din curtoazie pentru colegul lider de la PSD nu o să mai menționez numele inițiatorilor pentru că nu se mai regăsesc în plenul Camerei sau Senatului în acest mandat. Raportul suplimentar al Comisiei Juridice este de respingere și vă invită să votați în consecință. O lege nu poate stabili în mod retroactiv obligații și sancțiuni pentru fapte care au avut loc poate acum 20 de ani și care la momentul săvârșirii lor nu erau calificate ca fiind încălcări ale legii”.

Senator PSD: „Magistrații unui stat democratic nu trebuie să fie securiști”

În replică, senatorul PSD Titus Corlăţean a precizat: „Nu știu cine a fost, ce a fost și cui i-a fost incomod politic în magistratură. Noi citim cu totul altceva în această lege. Citim un lucru corect din punct de vedere juridic și democratic. Judecătorii și procurorii, magistrații unui stat democratic nu trebuie să fie securiști, nu trebuie să fie lucrători sub acoperire. Serviciile de informație au obligația să nu racoleze magistrații statului democratic și dacă totuși se întâmplă ceva, trebuie să existe o sancțiune legală și democratică. Despre asta este de fapt vorba. (...) PSD nu este de acord cu respingerea acestei legi”.

Senator USR PLUS: „Este o lege absolut prost scrisă de către doi domni, Pleșoianu și Cătălin Rădulescu”

Radu Mihail, lider grup USR Senat, a tras atenția că și PSD a dat proiectului de lege, în decembrie 2019, un raport negativ: „11 decembrie 2019 - nu cred că la guvernare era USR, și în Comisia Juridică, în niciun caz, majoritate nu avea USR-ul, PNL-ul sau UDMR. PSD, care conducea Comisia Juridică, a condus o ședință în care această Lege a primit raport negativ cu unanimitate pentru că este o lege absolut prost scrisă de către doi domni,  dl Pleșoianu și dl. Cătălin Rădulescu... Acești domni au scris o lege absolut proastă, Guvernul de atunci a spus că e proastă, parlamentarii PSD de atunci, inclusiv stimații membrii ai Comisiei Juridice, au spus că e proastă și nu are ce să caute în Parlament – raport negativ – și veniți acum să ne spuneți nouă că v-ați trezit brusc să reformați justiția, eliminând securiștii, printr-o lege pe care dumneavoastră nu vreți să o vedeți în parlament. Haideți să revenim la normalitate, dacă încercați să vă reformați începeți cu un punct simplu: eliminați ipocrizia”.

Diana Șoșoacă: „Ori vreți să schimbăm România în bine, ori dacă nu rămânem ca pe vremea dinainte de '89”

În dezbaterea pe proiectul ex-deputaților Liviu Pleșoianu și Cătălin Rădulescu, vizând interzicerea colaborării dintre magistrați și servicii, a luat cuvântul și senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă. Aceasta și-a îndemnat colegii parlamentari să citeasca ceea ce Luju.ro a scris încă din 2015 – și anume: faptul că numai în acel moment existau 28 de judecători și procurori (deopotrivă în activitate și pensionați) dovediți definitiv de către instanțe drept colaboratori ai Securității. Șoșoacă le-a mai atras atenția senatorilor că România este cel mai abuziv stat din Uniunea Europeana, realitate confirmată de către raportul Avocatului Poporului aferent anului 2020.
„Mă întreb dacă știți ce se discută în lumea justiției și câți judecători sau procurori care n-au nicio legatură cu Securitatea se plâng de faptele colegilor lor care au legătură cu Securitatea. Poate n-ar fi rău să citiți toate articolele scrise de Luju.ro cu privire la cel puțin 28 de magistrați care au fost găsiți vinovați de colaborare cu Securitatea. Și mă întreb de ce vreți să respingeți un astfel de proiect de lege. Știți dumneavoastră mai mult decât noi? Probabil că trebuie să apărați magistrații care sunt în legătură cu Securitatea și din cauza aceasta avem derapaje inacceptabile în justiție. Ori vreți să schimbăm România în bine, ori dacă nu rămânem ca pe vremea dinainte de '89 și haideți să facem un stat totalitar, că oricum și guvernul Orban, și actualul tot stat totalitar au făcut! Un stat abuziv și restrictiv, așa cum a menționat și raportul Avocatului Poporului pe anul 2020. Suntem cel mai abuziv și restrictiv stat din Uniunea Europeană pe vreme de pandemie și mascaradă. Probabil că asta doriți: serviciile peste tot, serviciile să ne înnebunească peste tot, să dea serviciile și hotărâri judecătorești. Este inacceptabil ceea ce faceți și vă discreditați din ce în ce. Faceți-vă curățenie în partidele dumneavoastră și în guvernare, pentru că o sa ajungeți de râsul poporului român!”, a precizat senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, în plenul Senatului.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea