ÎPS Calinic - contrazis de Sfântul Sinod privitor la scufundarea copilului în apă la botez

# Soluția ierarhului argeșean, mai bună. Acum, preoților  li se atribuie sarcini suplimentare

Sfântul Sinod, organismul de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât, joia trecută, pe data de 25 februarie, că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

Decizia de joi a Sfântului Sinod vine la aproape o lună de la cazul bebelușului de șase săptămâni din Suceava care a făcut stop cardio-respirator în urma botezului.

 

Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Arhiepiscopul Calinic și ÎPS Teodosie s-au contrazis public pe tema ritualului botezului. Arhiepiscopul Tomisului a susţinut că nici nu poate fi vorba despre schimbarea ritualului, în timp ce unele voci din biserică spuneau că regulile sunt clare, în unele situații copilul nu trebuie scufundat.

”… oricum ar fi, tot e pericol cu introducerea capului în apă a copilului. Oricum toată lumea se teme, să știți. Eu m-am temut mereu și mă tem. Decât să mă puneți să fac un botez, mai bine urc munții și fac alpinism”, a comentat IPS Calinic după momentul producerii tragediei.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea