Management despotic la Spitalul Judeţean Argeş

După ani al căror număr al căror număr l-am uitat, aşa cum am uitat şi numele directorilor care s-au perindat la conducerea Spitalului Judeţean Argeş, iată că, în sfârşit, bolnavii de cancer ai secţiei de oncologie aparţinând acestui spital se pot bucura de o veste bună. Nu, din păcate nu este vorba despre descoperirea, cu atât mai puţin achiziţionarea, unui leac împotriva acestei cumplite boli. Vestea pe care vrem să o dăm este aceea că în curând aceştia vor putea fi transferaţi în noua secţie, aflată în incinta Spitalului „Nicolae Bălcescu”, unde a funcţionat secţia de neurologie.

În sfârşit, secţia de oncologie a Spitalului Judeţean va avea un nou sediu

De fapt, aşa cum ne-a mărturisit şi medicul şef de secţie, Ştefania Bucur, secţia nu este propriu-zis una nouă, dar nici una veche, spunem noi, întrucât în momentul de faţă se desfăşoară în forţă lucrări de reamanajare.  Că aceste lucrări de reamanajare ar fi putut fi demarate încă din luna august-septembrie, când Ministerul Sănătăţii a alocat bani Spitalul Judeţean Argeş, pentru desfăşurarea Programului Naţional privind Reabilitarea Secţiilor de oncologie, este o chestiune care, vedem bine, nu s-a întâmplat.  De ce nu s-a întâmplat?  Pentru că... Ba pentru că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAT) a introdus nu ştiu ce modificări procedurale, care au dat posibilitatea firmelor participante la licitaţii să depună contestaţii, ba pentru că termenul de judecată al contestaţiilor a fost amânat, ba pentru că previziunile astrale nu erau favorabile, ba pentru că săptămâna în care lucrărilor trebuiau demarate începea cu 13 şi era ghinion, ba că ceva legat de o pisică neagră.... În  fine, cert este că a venit iarna, noroc că nu ninge şi nu îngheaţă pietrele.
Lucrările de reamanajare au fost derulate abia la sfârşitul lunii trecute, având, în baza contractului cu Spitalul Judeţean, ca termen de executare data de 31 decembrie 2011. Valoare totală a proiectului este, conform doamnei doctor Radu Claudia, coordonatorul departamentului sănătate din cadrul Consiliului Județean Argeș, este de 800 000 lei, dintre care 24.000 lei reprezentând suma de co-finanţare a Consiliului Judeţean.

Ce interese imobiliare grăbeşte mutarea secţiei de oncologie?

Secţia de oncologie, care ocupă şi în prezent acelaşi imobil de cel puţin 20 de ani, de pe strada Maternităţii, un imobil naţionalizat în timpul regimului comunist, retrocedat între timp, şi ai căror proprietari şi urmaşi ai acestora au acceptat ca această secţie medicală să îşi desfăşoare activitatea, nu desigur fără o contravaloare a chiriei plătită, fie şi modic, de către Spital. Numai că, între timp, imobilul a fost vândut, astfel că noul proprietar a început să facă presiuni de evacuare sau de creştere a preţului chiriei la o sumă pe care Spitalul nu şi-o putea permite (din informaţii, în jur de 2000 de euro pe lună). Politicieni de-a stânga şi de-a dreapta au tot făcut promisiuni că vor căuta să rezolve această situaţie (vă mai aduceţi aminte campania aceea locală în care o doamnă înarmată cu bâtă de basseball ameninţa că va construi un spital de urgenţă, neavând nevoie decât de o nimica toată: voturile noastre?)

Pacienţi de rând şi pacienţii politicieni – un tratament inegal

Anii au trecut, unii politicieni au trecut de la stânga la dreapta şi invers, numai problemele au rămas înţepenite în locul lor.  Acum, în sfârşit se va rezolva una din ele.  Ca o consolare, spunem că mai târziu decât niciodată. De ce însă acest „tratament” politic administrat bolnavilor de cancer din oraşul nostru? Oare onor politicienii noşztii locali nu ştiu că această boală, la fel ca oricare alta,  nu are culoare politică?  Doar pentru că în ce priveşte prognosticul acestor bolnavi este aproape întotdeauna unul rezervat, politicienii îşi permit adoptarea unei atitudini cinice, socotind că până la urmă nu e foarte important unde se vor stinge suferinzii atunci când le va veni rândul? Înţeleg că atunci când boala atinge un politician sau pe cineva apropiat lor, Spitalul Judeţean nu prea este de „nasul lor”, alegând fie spitalele din capitală, fie clinicile private din străinătate. Pentru pacientul obişnuit, Dumnezeu cu mila! Faptul că acum s-a urgentat acest transfer al secţiei de oncologie nu mi se pare un lucru lăudabil. Nici nu s-a mărit numărul de paturi, nici nu a crescut numărul personalului medical, nici nu s-a majorat bugetul de cheltuieli. Poate că noul sediu va dispunde de condiţii mai bune şi, personal, din câte am văzut proiectul, sunt sigur că aşa va fi.

Domnule manager, de delegare aţi auzit?

Aşa cum nu este câtuşi de puţin lăudabilă atitudinea pe care managerul Spitalului Judeţean, doctorul Sorin Vasilescu, a avut-o faţă de noi, amânând furnizarea unor informaţii de interes public într-un mod inexplicabil. Asta în condiţiile în care directoarea departamentului financiar, doamna Rodica Beşliu, ar fi avut amabilitatea de a sta de vorbă cu noi, însă, în conformitate cu regulamentul de ordine interioară, avea nevoie de acordul managerului. Ciudată această dispoziţie de cazarmă, mai cu seamă că avem de a face cu un spital public. Dacă domnul Vasilescu ar avea propriul spital de manageriat am înţelege, poate, asemenea restricţii, şi asta până la o limită a logicii.
Ne întrebăm de aceea de ce această lipsă de delegare a competenţelor, de ce pentru orice informaţie, repetăm, de interes public, e nevoie de dispoziţia unui singur om? De ce Spitalul Judeţean, asemenea altor spitale publice din ţară (Bucureşti, Târgu-Mureş. Cluj-Napoca, Iaşi) nu are un serviciu de comunicare cu mass-media? Să fie vorba la Spitalul Judeţean din Argeş vorba de o cenzură atunci când vine vorba de furnizarea unor informaţii? Întrebarea era retorică? Şi ce încearcă să ascundă această cenzură?
Apucăturile astea dictatoriale nu fac bine şi nici cinste unui manager, mai cu seamă medic, care, îi place sau nu, are nevoie de sprijinul presei pentru a recapăta încrederea unui public deja dezamăgit de serviciile pe care această instituţie le pune la dispoziţie.
Remus Ştefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea