Încep lucrările de restaurare la Galeria de Artă din Pitești

# Licitația a fost câștigată încă din iunie 2019, iar până în prezent a fost realizat doar proiectul tehnic # Sorin Ivașcu, directorul executiv al CJ Argeș: „Așteptăm și noi, cu interes și cu emoții, să vină constructorul”

Proiectul de restaurare a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer Cumpăna” ar trebui să înceapă de luni, 1 martie. Totuși, conducerea Consiliului Județean are mari emoții privind modul în care se vor realiza lucrările la fostul sediu al Primăriei Pitești. Mai ales că proiectul tehnic al investiției a fost realizat, cu greu,  pe parcursul

unui an și jumătate. Amintim că „Restaurarea Galeriei de Arta Rudolf Schweitzer Cumpăna - Consolidarea, protejarea si valorificarea patrimoniului cultural” a fost câștigată, prin licitație, în iunie 2019 de asocierea de firme AMP Cantieri Italia S.R.L. (lider), Geo - Ambiente S.R.L. (ambele firme avându-l ca reprezentant pe italianul Marco Porcaro) și S.C. Interactive Design S.R.L (reprezentată de Andrei Tudor), cu suma de 15.025.687,88 lei cu TVA.

 

Sorin Ivașcu: „Așteptăm și noi, cu interes și cu emoții, să vină constructorul”

Pe 29 ianuarie 2021, în ședința CJ Argeș, a fost aprobat, în sfârșit, proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuție. „Elaborarea proiectului tehnic a durat mai mult decât era programat. A tot fost  întors, nu corespundea. Până la urmă s-a finalizat. Pe 26 ianuarie am făcut predarea-primirea amplasamentului, urmând ca de la 1 martie ei să înceapă execuția. Așteptăm și noi cu interes și cu emoții să vină (constructorul n. red.). Am intrat în linie dreaptă de execuție”, ne-a precizat Sorin Ivașcu, directorul executiv al Consiliului Județean Argeș.

Dumitru Grecu: „Valoarea proiectului este imensă comparabil cu construția care are aproximativ 700 mp”

Aprobarea proiectului tehnic al investiției a provocat discuții contradictorii în cadrul CJ Argeș. Consilierul județean Dumitru Grecu a făcut o comparație între reabilitarea Hotelului Palace din Băile Govora și Galeria de Artă din Pitești. Concluzia acestuia este că valoarea proiectului realizat în Argeș este prea mare, comparativ cu dimensiunea clădirii. „Este un proiect pe fonduri europene în care consiliul județean are o contribuție de 2%. Problema este că valoarea acestui proiect este imensă comparabil cu construția care are aproximativ 700 mp. Vreau să vă spun că am făcut o comparație cu Hotel Palace din Băile Govora care a fost construit la 1916, monument istoric și care s-a reabilitat cu 4 milioane de euro, noi avem 3 milioane fără TVA pentru o construcție de 700 mp iar cealaltă construcție a hotelului avea 8.000 mp, 232 de camere, un hotel foarte complex, care a fost readus la forma inițială cu elemente foarte complexe și cu toate astea s-au încadrat în jur de 4 milioane. Deci suma de aici mi se pare foarte mare, deși este vorba de fonduri europene, eu personal nu pot să fiu împotriva proiectului dar nici nu pot fi pentru, așa că o să mă abțin”, a precizat Dumitru Grecu, în cadrul ședinței din 29 ianuarie.

Replica președintelui CJ Argeș, Ion Mînzînă, a venit imediat: „Toate datele au în spate raporturile întocmite de niște specialiști, din păcate eu nu știu dacă am competența sau altcineva, ca să contestăm lucrurile acestea. (...) Raportul acelor specialiști a fost adus la cunoștință celor de la ADR SUD Muntenia, Ministerului Dezvoltarii, Bruxelului, pentru că știți că nu se obțin atât de ușor aceste fonduri, n-a existat niciun fel de contestare a sumei de către experți în faza inițială a acestui proiect...”.

Ion Mînzînă recunoaștea că există o problemă cu firma care a câștigat licitația de execuție a lucrărilor

În urma unei discuții avute cu Marius Postelnicescu, în cadrul ședinței, președintele CJ Argeș recunoaștea că firma care a câștigat licitația proiectului de restaurare a Galeriei de Artă întârzie ordinul de începere a lucrărilor. În cele din urmă, teoretic, se pare că lucrarea a intrat în linie dreaptă urmând a se începe de luni, 1 martie. Urmează să vedem dacă acest lucru se va realiza și practic. În continuare, vă prezentăm stenograma discuției dintre Postelnicescu și Mînzînă, din cadrul ședinței CJ Argeș.

„Dl consilier județean Marius-Dorel Postelnicescu:

- Domnule Președinte, în urmă cu vreo 5 -6 ani împreună cu răposatul Augustin Lucici am vizitat galeria, ea necesită urgent intervenție, acest proiect trebuie dus la finalizare. În altă ordine de idei eu întreb, nu a avut loc o licitație între mai multe firme de proiectare?

Dl președinte Ion Mînzînă:

- Răspunsul este da.

Dl consilier județean Marius-Dorel Postelnicescu:

- Trebuie să ne spuneți clar care a venit cu prețul cel mai mic.

Dl președinte Ion Mînzînă:

- Domnue Postelnicescu, dumneavoastră ați făcut parte din vechiul consiliu județean ați luat la cunoștință de proiectul de hotărâre privind accesarea de fonduri europene, de corecțiile făcute de către specialiștii ADR SUD Muntenia, Ministerul Fondurilor Europene și așa mai departe, vă putem sta la dispoziție să vedeți. Eu chiar nu sunt în măsura să spun, la ora  aceasta avem o problemă cu firma care a câștigat licitația de execuție a lucrărilor de reabilitare, restaurarea galeriei de artă Schweitzer-Cumpăna a fost o asociere de firme la partea aceea, o firmă din altă țară, membră marcantă a uniunii europene, care ne ține pe loc deși noi suntem disponibili pentru a da ordinul de începere a lucrărilor și vă invit la discuție să vă spun că mi se pare și sperăm să meargă la bun sfârșit lucrurile acestea. Știți foarte bine că dacă până în 2023 nu ducem la bun sfârșit această lucrare cu bani mulți, vă spun că nu vine nimeni să o facă. Au venit, au analizat, exact cum spuneți dumneavoastră și eu am fost de nenumărate ori acolo, dacă nu intervenim de urgență, s-ar putea să nu mai avem ce reabilita...”, se arată în procesul verbal al ședinței CJ Argeș din 29 ianuarie 2021.

Amintim că proiectul finanțat prin fonduri europene vizează restaurarea clădirii în care funcţionează în momentul de faţă Galeria de Artă ’’Rudolf Schweitzer - Cumpăna’’, monument istoric de importanţă naţională, înscris în Lista Monumentelor lstorice a judeţului Argeş. Clădirea este construită cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu după planurile arhitectului Ion N. Socolescu, în anul 1886. Până în anul 1970 a funcționat ca primăria oraşului. Iar de atunci, prin decizia nr. 391 a Consiliului Popular al județului Argeş, edificiul a fost dat în administrarea Muzeului Județean Argeş. Galeria are ca bază de pornire donația Schweitzer-Cumpăna, fond care a fost completat cu donația lliescu-Călineşti, ambii fiind legați de județul Argeş datorită locului natal.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea