Polițist din Argeș trimis în judecată pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual

 

# Omul legii este acuzat că ar fi negociat favoruri sexuale cu o tânără prinsă fără declaraţia pe propria răspundere

Un caz grav de abuz al unui polițist a zguduit din temelii Inspectoratul Județean de Poliție Argeș, în anul 2020. Un polițist din Curtea de Argeș era acuzat că a cerut favoruri sexuale unei tinere, în vârstă de 18 ani, ca să nu o amendeze pentru că nu avea declarația pe propria răspundere, document necesar în perioada stării de urgență. Tânăra căreia agentul i-ar fi cerut favoruri sexuale pentru a nu o amenda pe ea și pe rudele sale, a depus plângere.

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș au finalizat dosarul, în mai puțin de un an de la sesizare, și l-au trimis în judecată pe agentul șef principal de poliție Viorel Derviș pentru săvârșirea infracțiunii de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș pe 26 februarie 2021. Primul termen de judecată a fost stabilit, în cameră preliminară, pe 13 aprilie.

 

# Cazul „sex versus amendă”

Un poliţist din Curtea de Argeş a fost acuzat de o tânără că i-ar fi pretins favoruri sexuale pentru a o scuti de amenda pe care ar fi trebuit să i-o aplice pe motiv că fata circula fără declaraţia pe propria răspundere, așa cum prevedea ordonanțele militare în perioada de urgență. Incidentul a avut loc pe 5 aprilie 2020. Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor după ce fata a povestit pentru televiziunea SUPER TV întâmplarea prin care a trecut.
Tânără îl acuza pe agentul de poliţie că i-ar fi propus o partidă de sex în schimbul scutirii de amenda de care era pasibilă. În schimb, omul legii ar fi iertat-o pe fată şi două rude ale sale, de o amendă în valoare de 6.000 de lei. „Ne-am dus să scoatem niște bani după care să mergem la cumpărături. Ne-a oprit Poliția. Polițistul mai în vârstă l-a luat pe vărul meu și pe cumnatul meu, iar celălalt polițist pe mine și îmi făcea avansuri. M-a luat în spatele la mașină ca să nu audă ceilalți și îmi zicea ca să mă întâlnesc cu el astăzi (6 aprilie), la ora 11.00, ca să mă culc cu el ca să scap de amendă. De frică i-am zis că da, vin la ora 11.00. (...)A zis că dacă eu mă duc nu ne mai dă amenzi. (...) Nu ne-a mai dat amendă”.

# „Hai că au avut toți noroc cu tine azi, că dacă nu îi curentam pe toți, câte 20 de milioane le dădeam!”

Fata a pus la dispoziția anchetatorilor înregistrarea convorbirii telefonice pe care ar fi avut-o cu cel incriminat.

„Polițist: Hai că au avut toți noroc cu tine azi, că dacă nu îi curentam pe toți, câte 20 de milioane (lei vechi, echivalentul a 2.000 lei n. red.) le dădeam!

Fată: Da, am înțeles!

Polițist: Pe bune... Și mâine cât poți să stai plecată?

Fata: Maxim o oră, două...

Polițist: Ăăăă?

Fata: Da!

Polițist: Da. Cât mai stai la cumpărături?

Fata: Nu știu, cam 10, 20 de minute. Acum să vedem cum este la casă de aglomerat și...

Polițist: Ăhă. Păi și vrei să vin să te iau pe la două?

Fata: Când?

Polițist: Azi!

Fata: Nu!

Polițist: Și mâine poți să vii pe la 11.00?

Fata: Da.

Polițist: Eu am vrut să te întreb mai multe dar nu puteam că îmi era că trag ăia cu urechea!

Fata: Da, da, da, domnule polițai!...”, se precizează în înregistrarea pusă la dispoziție de fată.

După apariția acestor informații, IPJ Argeș a transmis, în acea perioadă, un comunicat de presă în care se preciza că au dispus verificări: "În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, referitor la afirmaţiile unei persoane, cu privire la un poliţişt din municipiul Curtea de Argeş, care ar fi pretins favoruri de natură sexuală, aducem la cunoştinţă că au fost dispuse verificări, urmând ca în funcţie de rezultatul acestora, să fie luate măsurile legale care se impun”. Agentul Derviș a fost cercetat și de Controlul Intern de la IPJ Argeș.

Polițistul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire abuzivă a funcției în scop sexual (articolul 299 NCP). Agentul de poliție riscă o pedeapsă cu închisoarea sau amendă și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

„1) Fapta funcționarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obține favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

2) Pretinderea sau obținerea de favoruri de natură sexuală de către un funcționar public care se prevalează sau profită de o situație de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcția deținută, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta”, se menționează în Articolul 299 NCP.

Surse judiciare ne-au precizat că agentul principal Viorel Derviș lucrează în continuare la IPJ Argeș, dar îndeplinește o funcție care nu are treabă cu publicul.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea