După îndelungi chinuri, Biserica Goleștilor are acoperiș nou și speranțe pentru renovare

În campaniile pentru alegerile locale sau parlamentare, toate partidele au promis  atragerea de fonduri europene pentru monumentele istorice Campaniile  au  trecut, promisiunile au trecut și ele!  Bisericile din Argeș au rămas, la fel de bătute de vreme și de vremi…

Înălțată pe la 1646, în satul cu același nume, Biserica Goleștilor a suferit, a strigat, până anul trecut, după ajutor. Mai marii județului nu auzit, nu au fost interesați.  Acoperișul, din șiță, era îngrozitor de stricat. Automat, apa, zăpada, s-a infiltrat prin pereții ce au trăit, cu siguranță, vremuri mult mai bune.

În lăcașul de cult sunt îngropați, printre alții, Iordache și Dinicu Golescu, precum și trei dintre cei patru frați Golești: Ștefan, Nicolae și Radu, celălalt, Alexandru-Albu fiind înmormântat în parcul conacului Golești. Ansamblul Bisericii „Sfânta Treime” din Golești a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Argeș din anul 2015. S-a făcut un proiect de renovare, s-a așteaptat, de la Comisia Monumentelor Istorice, de la București, aprobare pentru începerea lucrărilor. Pentru că, astfel, putea fi salvată o piesă din patrimoniul național, patrimoniu și așa văduvit de multe.

 

Preotul paroh: ”Am reușit refacerea completă a acoperișului, cu enoriașii dar și cu ajutorul Primăriei”

La un moment dat, acum câțiva ani, s-a înființat un Comitet de Inițiativă pentru refacerea învelitorii bisericii, pentru că aceasta era prima urgență identificată. S-a obținut autorizație de construcție. Înaltul Calinic a urcat în podul lăcașului de cult, împreună cu preotul dar și cu directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, Cristian Cocea. După care, timp de doi ani… tăcere!
Preotul Pavel, parohul bisericii: ”Au fost mai multe probleme care au trebuit depășite. În primul rând, lipsa banilor, noi fiind o parohie mică. Am adunat, în timp, materialele necesare. Au ajutat oamenii de aici, dar ne-a ajutat și Primăria Ștefănești.  Apoi, după obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor, a trebuit să îi așteptăm pe meșterii lemnari, aceștia fiind destul de rari. Lucrarea a fost făcută de o echipă din zona Maramureșului… în rest, nu am primit alte ajutoare. Avem, însă, promisiuni pentru a fi ajutați cu un proiect mai amplu, de restaurare, o lucrare mai mare. O măicuță de la Mănăstirea Aninoasa se ocupă de proiect, acolo au fost efectuate lucrări plătite din fonduri nerambursabile. Am luat legătura cu un arhitect specializat, care va veni să studieze și să fotografieze clădirea, în primăvară”…
Arhiepiscopia Argeșului, acum câțiva ani, și-a cumpărat microhidrocentrală. În Capitală, Catedrala Mântuirii Neamului este aproape gata. Acesta să fie trendul, să nu mai ajutăm pe nimeni cu reparațiile că facem altele mai mari? Nu se știe. Biserica Goleștilor nu știe de fondurile europene atrase de toate partidele, verbal, în campanile electorale, știe doar că are nevoie, disperată, de un acoperiș. Știe că a mai traversat o iarnă șchiopătând. Poate o vede cineva!...

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea