Avocatul Poporului a emis mai multe măsuri pentru conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială Piteşti

# Au fost solicitate identificarea unor mijloace de verificare a modului de creștere și îngrijire a copiilor cu părinți plecați în străinătate

Direcției de Asistență Socială îi revine obligația să solicite anual, în ultimul trimestru al anului, unităților școlare care funcționează pe raza lor administrativ teritorială informații cu privire la copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. După primirea datelor, serviciul public de asistență socială are obligația de a se deplasa la adresa la care sunt îngrijiți copiii aflați în aceste situații și de a verifica dacă se respectă prevederile privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Cum perioada pandemiei COVID 19 a îngreunat procedurile de monitorizare  a copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în afara ţării, Avocatul Poporului a emis mai multe recomandări Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Piteşti,  reprezentată de directorul Sorin Iancu . Precizăm că, în anul 2020, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, au fost limitate deplasările la locuinţele copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, pentru completarea fişelor de observaţie, dar şi pentru identificarea riscurilor. De asemenea, rudele/reprezentanţii legali ai copiilor nu au mai fost de acord, ca în anii trecuţi, să relaţioneze în mod direct, cu inspectorii DAS. Astfel, verificările impuse de lege au fost realizate prin apeluri video sau prin convorbiri telefonice cu minorii şi familia.

 

În jur de 600 de minori din Pitești au părinții plecați la muncă în străinătate

Avocatul Poporului i-a solicitat directorului Sorin Iancu să ceară sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, dar şi pe cel al primarului Piteştiului. Acest sprijin este necesar pentru ca, în colaborare cu şcolile, cu medicii de familie, cu reprezentanţi ai Bisericii şi ai „Salvaţi Copiii”, să se identifice toate mijloacele practice, prin care să se poată verifica cum sunt îngrijiţi aceşti copii şi dacă sunt respectate prevederile Legii 272, privind protecţia şi promovarea drepturilor lor. Directorul DAS Pitești trebuie să dispună elaborarea unei proceduri interne care să răspundă cerințelor obligatorii de identificare a riscurilor pentru copiii cu părinți la muncă în străinătate, în contextul pandemic actual.
Potivit avp.ro, în anul 2019, în Piteşti erau înregistraţi 656 de minori (cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate), iar la finalul anului 2020 în evidenţe se aflau 586 de minori îngrijiţi de rude/reprezentanţi legali.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea