Raed Arafat a dat curs unei solicitări a Avocatului Poporului Pitești

# Cazul minorei din Argeș care s-a ales cu dosar penal pentru că a mințit în pandemie

În aprilie 2020, polițiștii argeșeni au deschis un dosar penal in rem pentru fals în declarații după ce o fată în vârstă de 15 ani, din Micești, a mințit că nu a intrat în contact cu  persoane care au venit recent de peste hotare. Minora s-a prezentat la Spitalul de Pediatrie Pitești, cu simptome asociate îmbolnăvirii cu COVID-19.

În urma verificărilor s-a stabilit că părinții acesteia se aflau în izolare la domiciliu, în urma revenirii din Suedia. Cazul a făcut multă vâlvă în acea perioadă, în contextul în care era debutul pandemiei în județul nostru.

Ulterior, în legătură cu răspunsurile oferite la întrebările primite, minora a susținut că „nu s-a putut concentra asupra lor invocând starea sa de sănătate precară, succesiunea rapidă a acestora, neînțelegerea sensului lor justificându-și raspunsurile prin lipsa unei intenții rău voite”, se precizează în ancheta Avocatului Poporului.
În acest caz s-a sesizat din oficiu Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Pitești, coordonat de Mihaela Stănciulescu, care consideră că măsura luată de autorități a fost una extremă, solicitând ca în cazurile în care minorii ajung să fie interogați în cursul unor anchete epidemiologice, răspunderea penală a acestora să fie doar o măsură excepțională. „Starea psiho-psihică a minorului în timpul unei stări de urgență supus unor proceduri administrative insuficient reglementate, sub măsurile de constrângere pe care este nevoit să le suporte, îmbracă forma unei prezumții relative a lipsei discernământului ceea ce înseamnă că răspunderea penală ar trebui să fie o măsură excepțională”, se mai arată în raportul citat.

 

Raed Arafat a dat curs solicitării Avocatului Poporului Pitești

Ca atare, Avocatul Poporului a solicitat Ministerului Muncii să analizeze posibilitatea ca, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, să fie elaborată și implementată o procedură comună care să reglementeze modalitatea și mijloacele de evaluare socio medicală a minorului aflat în orice situații de risc specifice unei stări de urgență sau alertă națională sau locală. În cele din urmă, solicitarea Avocatului Poporului Pitești a primit sprijin din partea secretarul de stat Raed Arafat. Șeful DSU a solicitat președintelui Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții să dea curs solicitării de a fi elaborată și implementată o procedură comună care să reglementeze modalitatea și mijloacele de evaluare socio-medicală a minorului care să fie adaptate la vârsta și capacitatea lui de înțelegere.
Scopul acestei proceduri este de a preîntâmpina măsurile excesive ale organelor de cercetare penală și pentru ca răspunderea penală să fie o măsură excepțională în cazul minorilor care exită să declare adevărul la evaluare, pe fondul pandemiei.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea