Stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc la lucru înainte de 6 luni crește de la 650 de lei la 1.500 de lei

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care stimulentul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni crește de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei.
”Prin acest proiect de OUG modificăm cadrul legal pentru concediul și indemnizația lunară, în sensul în care creștem stimulul de reinserție pentru parintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediul de creștere a copilului”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Potrivit proiectului de OUG:
Art. 7 – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :
a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
”Până acum, foarte foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură, cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă”, a mai spus Raluca Turcan.
Valoarea medie a indemnizației de creștere a copilului în plată acum este de 2.314 lei, iar valoarea totală plătită de stat pentru aceste indemnizații este de circa 650 de milioane de lei anual, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Muncii.
Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi. Stimulentul de insertie este reglementat de Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, OUG  care prevede ca persoanele care se intorc mai devreme la munca nu pot fi concediate pe perioada in care primesc stimulentul de insertie, potrivit presei specializate.
Angajații care vor să revină la muncă trebuie să anunțe angajatorii cu o lună înainte.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea