Fosta contabilă nu renunță! Amalia Dumitrașcu a contestat decizia instanței prin care a fost obligată la plata a 1 milion de euro către Spitalul Județean Argeș

Dosarul fraudei de la Spitalul Județean de Urgență Pitești este încă în lucru la procurorii DIICOT Pitești, deși au trecut mai bine de trei ani și jumătate de la perchezițiile desfășurate în cadrul acestui caz. Amintim că printre suspecți se află și Amalia Dumitrașcu, fosta contabilă a unității spitalicești. Cum cercetările întârzie să fie finalizate, conducerea spitalului a acţionat-o în instanţă pe fosta angajată pentru a recupera prejudiciul uriaş, de circa 4 milioane de lei. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeș, în august 2018, la Secția pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale având ca obiect „acţiune în răspundere patrimonială”.

În luna mai începe apelul procesului

Pe 7 octombrie 2020, Tribunalul Argeș i-a dat câștig de cauză spitalului, în primă instanță, obligând-o pe Amalia Dumitrașcu să plătească prejudiciul produs. În total, aproximativ 1 milion de euro, cu tot cu dobânzi și alte penalități.  Decizia instanței este executorie, dar nu definitivă!
„Admite acţiunea completată şi precizată. Obligă pârâta (Dumitrașcu Amalia n. r.) să plătească reclamantului (Spitalul Județean de Urgență Pitești n. r.) suma de 3.988.687,72 lei reprezentând prejudiciul adus acestuia, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în sumă de 324.235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului calculat până la data de 30.06.2019, în sumă de 370.687,80 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 8190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu expert. Executorie provizoriu de drept. Cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel depunându-se la Tribunalul Argeş.”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.
Amalia Dumitrașcu a depus apel, iar procesul urmează să fie reluat al Curtea de Apel Pitești. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 10 mai 2021.

Raportul Curții de Conturi, care confirmă prejudiciul, depus de conducerea spitalului în instanță

Pentru a adeveri că instituția a fost prejudiciată, conducerea Spitalului Județean Argeș a depus în instanță și raportul Curții de Conturi. „Au fost efectuate plăți nelegale, din creditele bugetare aprobate la Titlul II „Bunuri și servicii”, art .20.04 – „Medicamente și materiale sanitare”, alineat 20.04.01 – „Medicamente”, în valoare de 3.988.688 lei, reprezentând sume achitate în contul unei societăți comerciale fără existenţa angajamentelor legale și fără contraprestație. În timpul misiunii de audit, echipa de audit a recomandat conducerii entității luarea de măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Conducerea SJU Pitești prin personalul de specialitate, a procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului entității prin plățile nelegale efectuate, operațiune din care a rezultat că valoarea certă a acestuia este de 4.932.364 lei, din care 3.988.688 lei plăți nelegale și 943.676 lei dobânzi și penalități de întârziere”, arătau inspectorii Curții de Conturi.

Dosarul fraudei de la „Județean” nu a fost trimis în judecată

La trei ani și jumătate de la perchezițiile DIICOT din acest caz, dosarul încă nu este finalizat. Potrivit unui comunicat al DIICOT emis în septembrie 2017, se precizează că există indicii că, începând cu luna noiembrie 2012, trei persoane fizice şi o societate comercială au constituit un grup infracţional organizat, ce a funcţionat până la sfârşitul lunii martie 2017, în scopul delapidăriiSPitalului Județean. "Doi dintre membri şi societatea comercială au avut rolul de a pune la dispoziţie contul deschis de această societate la trezorerie pentru transferarea sumelor de bani delapidate, ce urmau să fie retrase ulterior din conturile bancare ale societăţii de către cele două persoane - administratorii în drept şi în fapt ai societăţii comerciale. Cel de-al treilea membru al grupului infracţional organizat, economist în cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului, a avut rolul de a completa şi de a determina persoanele responsabile din cadrul spitalului să semneze fără vinovăţie ordine de plată cu denumirea unor societăţi comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului şi codul de identificare fiscală şi contul IBAN al societăţii comerciale controlate de grupul infracţional", se preciza în comunicatul DIICOT.
Frauda de la Spitalul Județean Argeș a fost descoperită la începutul anului 2017 de către directorul economic Isabela Din, cea care îi luase locul Rodicăi Beşliu, pensionată în vara lui 2016.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea