Avocații care nu sunt avocați, luați în vizorul Baroului Argeș

# Prodecanul Dragoș-Andrei Nicolescu (foto):  „Avem din ce în ce mai multe cazuri de persoane care ne exercită profesia fără drept”

Un fenomen care a luat amploare, nu numai în Argeș, va fi dezbătut la Adunarea Generală a Baroului Argeș de săptămâna aceasta: situația avocaților care nu sunt avocați. Consilieri juridici, contabili sau simpli împuterniciți notarial vin să pledeze în instanță. Fără a fi regăsiți în Tabloul avocaților din județul Argeș.
Nicolescu Dragoș-Andrei, prodecanul Baroului Argeș:

„Avem din ce în ce mai multe cazuri de persoane care ne exercită profesia fără drept. Mediatori sau diverse alte persoane cu sau chiar fără studii juridice se prezintă în fața instanțelor ca avocați. Mulți judecători reușesc să verifice persoanele care vin astfel pentru că există o bază de date pe care o pot consulta. Este, însă, destul de greoi și acest control, ținând seama de gradul de încărcare din sălile de judecată, de aglomerație etc. Sunt foarte multe persoane care au studii juridice sau sunt foști avocați, excluși din profesie sau ieșiți la pensie, fără drept de a mai exercita profesia și care intră în sălile de judecată în baza unor procuri notariale. Sunt practici incorecte care au luat amploare pentru că toată lumea vrea să fie avocat. Pentru a fi avocat, însă, trebuie să dai un examen și să te supui unor rigori...”

 

„Au fost identificate persoane care practică fără a fi avocați, activități profesionale specifice profesiei noastre”

Iată, mai jos, materialul pregătit, pentru Adunarea Generală din 22-24 martie, de către prodecanul Nicolescu Dragoș-Andrei:
„Anul 2020 a fost un an marcat încă de la început de pandemia generată de virusul SARS-COV 2, activitatea economică și socială fiind afectată de instituirea în mod succesiv a stării de urgență urmată de starea de alertă care durează și astăzi.
Avocatura nu a făcut excepție, justiția fiind și ea afectată.
În perioada stării de urgență a fost creat Comitetul de urgență al Baroului Argeș.
În fiecare zi acest comitet a asigurat permanența la sediile Baroului din Pitești, au fost achiziționate măști și mănuși de unică folosință, substanțe dezinfectante care au fost distribuite personalului angajat și avocaților.
Au fost distribuite, de asemenea, măști și mănuși de unică folosință primite de la UNBR.
Comitetul a răspuns solicitărilor avocaților din acea perioadă și a încercat să facă față provocărilor aduse de situația inedită și excepțională cu care ne-am confruntat cu toții.
Totuși, în Consiliul Baroului Argeș au avut loc ședințe lunare prin mijloace tehnice adecvate, iar în cadrul acestora au avut loc propuneri pe care vi le supun atenției în cele ce urmează.
1. A  fost  formulată  propunere de înființare a unui premiu intitulat  "Titică Predescu", propunere adoptată de Consiliul Baroului Argeș, iar hotărârea a fost afișată pe pagina web a Baroului.
2. Au fost formulate propuneri și s-a ajuns la concluzia că adunarea generală trebuie să fie informată despre importanța reglementării gestiunii clare a situatiei substituirilor în cadrul Serviciului de Asistență Judiciară care a ajuns să fie o practică constantă în Baroul Argeș și care creaza disfunctionalitati grave și nemulțumiri în rândul avocaților înscriși în RAJ.
Substituirea avocatilor în reprezentarea din oficiu are, Conform Regulamentului DCAJ și al SAJ Argeș, un caracter de excepție și nu trebuie sa existe o practică constantă în acest sens.
Corpul avocatilor înscrisi în SAJ trebuie să fie puternic și specializat.
3. În ceea ce priveşte avocatura clandestină, au fost identificate persoane care practică fără a fi avocați, activități profesionale specifice profesiei noastre și am supus atenției Consiliului Baroului pentru a se efectua cercetări.
Supun atenției întregului corp profesional acest aspect și vă rog să sprijiniți Consiliul Baroului Argeș în vederea identificării, tragerii la răspundere și stopării fenomenului avocaturii clandestine!
4. În ceea ce privește comunicarea dintre Consiliul Baroului Argeș și avocații membri ai Baroului Argeș, supunem atenției Adunării Generale faptul că în mod oficial, eficient și gestionabil aceasta trebuie să se realizeze utilizând adresa de email a Baroului Argeș precum și adresele de e-mail ale Dacanului, Prodecanului și ale SAJ Pitești.
S-a constatat pe parcursul anilor anteriori, dar și pe parcursul anului 2020 faptul că de extrem de puține ori conducerea Baroului Argeș a fost sesizată în mod oficial cu probleme cu care se confruntă avocații sau cu propuneri de modificări legislative care să poată fi înaintate Congresului sau Consiliului UNBR de către reprezentanții noștri.
Comunicarea oficială și la timp este esențială pentru buna funcționare a instituțiilor de reprezentare și de conducere a profesiei de avocat în sprijinul și spre binele tuturor avocaților”.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea