Piesă de teatru cu Mînzînă, Bughiu și Cotimanis, la Davila

 

Sunt pe cale de finalizare neînțelegerile, din ultima perioadă, dintre Consiliul Județean Argeș și Teatrul Alexandru Davila. Și asta după ce lui Constantin Cotimanis i-a fost prelungit mandatul în fruntea instituției de cultură cu încă 60 de zile.

 

Precizăm că, recent, zeci de angajaţi ai teatrului au realizat un amplu memoriu, pe care l-au depus la Consiliul Judeţean Argeş, Consiliul Local Piteşti, Instituţia Prefectului, Direcţia Judeţeană de Cultură, Ministerul Culturii şi Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, în care cer continuarea mandatului actualului manager interimar, Constantin Bebe Cotimanis. Mai mult, a fost lansată inclusiv o petiţie online: “Teatrul ,,Davila” este al piteștenilor, nu al politicienilor! Bebe Cotimanis nu pleacă!”, de către susţinătorii actorului. Petiția a fost semnată de peste 1500 de persoane, inclusiv de întreaga conducere a Consiliului Judeţean Argeş.

 

 

În cele din urmă, pentru a pune capăt discuțiilor interminabile, CJ Argeș a organizat o conferință de presă miercuri, 24 martie, în sala mare a Teatrului ”Alexandru Davila”. A fost mai degrabă o ședință a conduceriii Consiliului cu membrii teatrului. A fost o sală plină, în vreme de pandemie, în care actorii principali au fost Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, Adrian Bughiu – vicepreședinte CJ Argeș, Constantin Cotimanis - directorul teatrului. În „piesa de teatru”, organizată azi, au participat, cu întrebări și completări, și o parte dintre actorii și angajații instituției.

# Mînzînă: „Acest memoriu încalcă niște reguli!”

Să începem cu începutul! Ion Mînzînă a susținut că memoriul adresat de actorii teatrului mai multor instituții locale și naționale încalcă mai multe reguli.

„V-ați adresat următoarelor instituții: Consiliul Local Piteşti, Instituţia Prefectului Argeș, Direcţia Judeţeană de Cultură Argeș, Ministerul Culturii, Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor și, bineînțeles, Consiliului Județean Argeș. Foarte frumos! Întrebarea este, de ce? Ce răspuns ați primit de la aceste instituții? (...)

Acest memoriu încalcă niște reguli! Dumneavoastră aveți cunoștiință de codul de conduită etică a Teatrului Alexandru Davila? De regulamentul de organizare și funcționare aveți cunoștință? Îmi spuneți peste tot de actul artistic. Eu niciodată nu o să vin să discut cu dumneavoastră despre actul artistic. Eu discut cu dvs respectarea legilor și a finanțelor publice. (...) Acest memoriu aduce grave atingeri. Eu le-am subliniat aici, pentru că vin cu temele pregătite. Nu are rost acum să intrăm pe un făgaș. Vina celor care au semnat este clară! La fel e problema mea ca cineva în acest teatru să-și facă job-ul așa cum trebuie și să discute dacă acesta (regulamentul de organizare și funcționare n. red.) mai e valabil sau dacă începem haosul”, a precizat Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș.

S-a trecut apoi la bugetul Teatrului Alexandru Davila, pentru acest an. „Singurul lucru de care discutăm ca certitudine sunt salariile dumneavoastră. Nu suntem din categoria vedetelor naționale care apar ca eroi ai neamului că disponibilizează 20% sau nu știu cât din personal. Suntem la categoria oamenilor normali, care ne gândim că și dumneavostră sunteți oameni normali. (...) Înțelegeți perioadă pe care o traversăm, nu ne mai permitem experimente. Astăzi, am semnat, pentru încă 60 de zile, ca domnul Cotimanis să conducă teatrul. Dânsul răspunde în fața Consiliului Județean și Consiliului de Administrație. Sunt multe lucruri pe care vreau aș vrea să vi le spun, dar prefer să vi le spun personal, domnule Cotimanis”, a mai adăugat Mînzînă. „Potențialul teatrului trebuie folosit la maxim. Toți actorii trebuie să joace”, a mai adăugat președintele CJ Argeș.

# Analiză a cheltuielilor de la teatru pe anul 2020

Adrian Bughiu a făcut o scurtă analiză a cheltuielilor de la teatru pe anul 2020, comparativ cu 2019. „Am să vă fac o scurtă trecere în revistă a ceea ce a semnat anul 2020, din punctul de vedere al execuției bugetare la Teatrul Davila. Arăta cam așa. Suma executată - 137 de miliarde de lei, vorbesc în bani vechi pe înțelesul tuturor. Dintre acestea aproape 90 de miliarde, deci aproape 65% reprezintă cheltuieli de personal. (...) Veniturile proprii sunt 0,01%. (...) Bugetul cheltuit, executat, pe 2020 a fost mai mare, în condițiile în care comparativ cu 2019, când au fost 13 premiere, în 2020 au fost două. În 2019 au fost 202 spectacole, în 2020 au fost 22. Și cu toate acestea s-au cheltuit mai mulți bani”, a precizat Bughiu.

# Cotimanis: „Înainte să plece, domnul Poghirc a băgat în lucru o grămadă de piese”

Răspunsul lui Cotimanis nu s-a lăsat așteptat. „Înainte să plece, domnul Poghirc a băgat în lucru o grămadă de piese. Erau actori care repetau la trei piese deodată. Contractele au fost grăbit semnate ca să se dea finanțare pentru toate piesele care urmau să vină. S-au repetat 16 piese. Începerea plăților s-a făcut în timpul domnului Poghirc. Nu am nimic cu el, să îi dea Dumnezeu sănătate, dar s-a grăbit să dea drumul la toate piesele deodată, brusc. Și atunci, contractele au fost semnate, iar noi, obligați prin lege să plătim ceea ce s-a semnat, ca să nu fim subiecte de procese. De când am venit am făcut două spectacole – zero lei, aproape pentru că s-a cheltuit pe curent și am avut colaboratori”, a precizat Constantin Cotimanis. Amintim că acesta l-a înlocuit pe Nicolae Poghirc în funcția de manager, la sfârșitul lunii martie 2020, în plină pandemie.

În cele din urmă, maestrului Cotimanis i-a fost prelungit mandatul cu încă 60 de zile, urmând ca, în această perioadă, să se pregătească scoaterea postului la concurs. Întrebat dacă se va înscrie la el, Cotimanis a precizat: „Eu sunt șocat că s-a anunțat concursul!”. Și cu această replică s-a tras cortina!

Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea