Senatorul Dănuț Bica își ia la întrebări propriul ministru: „Câte unități școlare din Argeș vor putea accesa fondurile din acordul de împrumut?”

Săptămâna trecută, s-a întâmplat ceva mai puțin obișnuit: senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, și-a luat la întrebări, în Parlament, pe propriul ministru, cu privire la sumele ce vor putea ajunge în Argeș din împrumutul pentru investițiile în infrastructura din școli. Întrebarea, adresată în scris, ar putea aduce răspunsuri nu tocmai favorabile, dacă ținem cont că trei sferturi din primăriile din județ sunt conduse pe pesediști. Vom vedea, astfel, dacă banii se duc după politică, sau după nevoile reale. Iată textul integral.

 

„ÎNTREBARE Adresată:
Domnului Sorin-Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației
De către domnul senator:
Dănuț Bica, Circumscriptia electorală: nr. 3 Argeș, Grupul parlamentar: PNL
Ședinta Senatului din data de: 24 martie 2021
Obiectul întrebării: Investițiile din infrastructura școlară a judetului Argeș care se vor finanta prin acordul de împrumut încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Stimate domnule Ministru,

În data de 17 martie 2021, la inițiativa Ministerului Finanțelor, Guvernul României a aprobat negocierea și semnarea unui acord de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstructie și Dezvoltare (B.LR.D.), în valoare de 100 milioane de euro, pentru finanțarea proiectului ”Școli mai sigure, incluzive și sustenabile”. Proiectul se va derula pe o perioadă de 6 ani și va fi implementat de Ministerul Educatici.
Principalele elemente ale proiectului cuprind o componentă de investiții integrate în infrastructura școlară, activitatea de comunicare si informare, sprijin pentru transportul elevilor, precum și alte facilități temporare. Unul dintre obiectivele proiectului îl reprezintă susținerea dotării unitătilor administrativ teritoriale cu școli durabile și moderne, prin planificarea investitiilor în vederea dezvoltării unor modele pentru școlile viitoare, precum și prin alte activități de informare și pregătire a comunitatilor in cazul producerii unor eventuale dezastre. O atentie sporită va fi acordata realizării sălilor de clasă inteligente, prin investiții în mobilier scolar și prin activitati de informare și instruire în acest domeniu.
Apreciind în mod deosebit demersul Guvernului de susținere a modernizării infrastructurii școlare din România și ținând cont de faptul că numeroase unități de învățământ din județul Argeș au nevoie de investiții consistente în anii următori, vă solicit să răspundeti la următoarele întrebări.
1. Care vor fi criteriile de eligibilitate pentru unitățile școlare ce vor dori să fie cuprinse în proiectul ”Școli mai sigure, incluzive și sustenabile”?
2. În condițiile în care proiectul are în vedere un nou concept de școală, ce categorii de investiții se vor finanța din acest împrumut?
3. În cazul în care a fost realizată deja o evaluare în acest sens, câte unități școlare din județul Argeș vor putea accesa fondurile din acordul de împrumut cu B.I.R.D. și în ce localitați se regăsesc acestea?
Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Cu deosebită considerație,
Dănuț Bica, Senator PNL de Argeș”.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea