Dr. Nicușor Stănculeț, de la Serviciul de Medicină Legală Argeș, condamnat în dosarul „Alcoolemiilor”

# Medicul a primit doi ani de închisoare cu suspendare

Condamnări în dosarul „Alcoolemiilor”! Pe 25 martie, Tribunalul Argeș i-a condamnat, în primă instanță, pe șase dintre cei șapte inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Pe rolul instanței argeșene s-a aflat un dosar în care sunt vizate fapte de coruptie anchetate încă din 2011. Dosarul actual reprezintă o disjungere din vechea speță, în care doi dintre actualii inculpați au mai fost condamnați pentru fapte similare. În iunie 2017 au fost trimiți în judecată de procurorii DNA, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, șapte inculpați:

Gheorghe Milandru (condamnat în dosarul principal, în 2013, la 3 ani de închisoare), dr. Nicușor Stănculeț, de la Serviciul de Medicină Legală Argeș, foștii polițiști - Dănuț Aurelian Dăscăleasa (condamnat în dosarul principal, în 2013, la 2 ani închisoare cu suspendare), Lucian Popa, Dumitru Stoian, Constantin Viorel Bădescu și încă o persoană – C.Ș.. Inculpații erau acuzați că se ocupau cu falsificarea unor date din buletinele de alcoolemie.
Precizăm că în 2011, inculpatul Gheorghe Milandru era prins în flagrant de ofițerii Direcției Generale Anticorupție în timp ce primea 1.500 de euro de la o persoană cercetată într-un dosar penal pentru conducerea unui autoturism sub influenta băuturilor alcoolice. În schimbul acestei sume, Milandru (îl ajuta să obțină o valoare a alcoolemiei sub limita de infracțiune la recalcularea acesteia, învățându-l ce să declare ca sa influențeze rezultatul comisiei. În prealabil, obținuse și valorile acestei probe la momentul recoltării și ora producerii evenimentului, date necesare la recalculare. Inculpatul le promitea persoanelor cercetate pentru conducerea unui autoturism sub influenta băuturilor alcoolice că va interveni la INML „Mina Minovici“ Bucureşti pentru ca valoarea recalculării alcoolemiei să fie sub limita de infracţiune. Gheorghe Milandru a fost condamnat definitiv în ianuarie 2013 la trei ani de închisoare. În 2017 a fost trimis din nou în judecată, într-un dosar disjuns din cel vechi, pentru trafic de influență în formă continuată – 15 acte materiale - și favorizarea infractorului – 17 acte materiale, fapte ce ar fi fost petrecute în perioada 2007-2011. Alături de acesta, în cauză este cercetat și medicul Stănculeț, de la Serviciul de Medicină Legală Argeș, care este acuzat de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (patru acte materiale) și complicitate la favorizarea infractorului. Procurorii susțin că medicul legist l-ar fi ajutat pe Gheorghe Milandru să intre în posesia unor înscrisuri sau date nereale privind rezultatele alcoolemiei, oferindu-i acestuia valorile buletinului toxicologic sau vreo formulă de calcul retroactiv a alcoolemiei.

 

Condamnările din dosarul „Alcoolemiilor”

Gheorghe Milandru a fost condamnat la 4 ani închisoare, în regim de detenţie, din care aproape jumătate din durata pedepsei a fost deja executată. „În temeiul art. 404 al.4 lit. a) C.p.p. rap. la art.88 alin. 1 C.p. de la 1969, deduce din pedeapsa rezultantă principală durata reţinerii şi arestării preventive din data de 23.11.2011 până la data de 07.01.2013 și, în temeiul art. 36 alin. 3 C.p. de la 1969, perioada executată din data de 08.01.2013 până la data de 22.10.2013. Constată că inculpatul Milandru Gheorghe a fost liberat condiționat la data de 22.10.2013, cu rest rămas de executat de 396 de zile, din executarea pedepsei de 3 ani închisoare la care a fost condamnat prin Sentinţa Penală nr. 333/10.05.2012 pronunţată de Tribunalul Argeş în dosarul nr. 1781/109/2012, definitivă prin decizia penală nr. 14/07.01.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.
Dr Nicușor Stănculeț, de la Serviciul de Medicină Legală Argeș, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și complicitate la favorizarea făptuitorului.  „...contopeşte pedepsele principale și complementară aplicate prin prezenta sentință, și aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a ?i lit. b) din C.p. de la 1969. În baza art. 71 alin. 1 şi 2 C.pen. 1969, cu aplicarea art. 12 alin. 1 din Legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, în cond. art. 5 alin. 1 Cod Penal, pe durata executării pedepsei principale, interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a, lit. b) C.pen. 1969, ca pedeapsă accesorie. În baza art. 86 ind. 5 alin. 2 C.pen. de la 1969 rap. la art. 86 ind. 1 Cod pen. de la 1969, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale rezultante de 2 ani închisoare, pe durata unui termen de încercare de 4 ani...”, se mai menționează în soluția pe scurt a instanței de fond.
Dumitru Stoian a fost condamnat la 1 an și 8 luni închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale). În ceea ce privește infracțiunea de favorizarea făptuitorului, de care era acuzat, instanța a decis încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Lucian Popa a fost condamnat la 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influență. De asemenea, s-a dispus încetarea procesul penal pornit împotriva inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la favorizarea făptuitorului, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Constantin Viorel Bădescu a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influență.
Dănuț Aurelian Dăscăleasa a fost condamnat la 3 ani închisoare. Instanța suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale, pe durata unui termen de încercare de 8 ani.
Tribunalul Argeș a decis încetarea procesul penal pornit împotriva inculpatului C. Ș., sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și favorizarea făptuitorului, ca urmare a intervenirii decesului inculpatului.
Precizăm că decizia instanței nu este definitivă!

Doctorul Stănculeț a negat în instanță faptele de care este acuzat

În fața judecătorului Tribunalului Argeș, dr. Nicușor Stănculeț a încercat să demonteze acuzațiile aduse de procurori.
„În ceea ce privește recomandarea persoanelor de către mine de a lua legătura cu Milandru le menționam că nu am cu ce să îi ajut și că nu am cunoștințe în rândul avocaților. Deoarece aceste persoane făceau parte din centrul meu relațional, fiind o persoană socială le spuneam de Milandru pentru a nu-i refuza brutal. Nu am dat niciodată valorile buletinelor toxicologice. Prin prisma atribuțiilor de serviciu, nici nu am acces la aceste probe. (…) Nu intră în atribuțiile mele expertizele de calcul ale alcoolemiei. Nici nu se fac la nivelul Serviciului de Medicină Legală, ci doar la IML”, a precizat, în sala de judecată, dr. Stănculeț.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea