100.000 de euro - suma pe care Teatrul ”Al. Davila” trebuie să o plătească angajaților concediați abuziv

# Isprăvile lui Poghirc! Patru angajați ai teatrului au fost repuși în drepturi de instanță după ce au fost dați afară de fostul manager

A devenit o obișnuință în instituțiile publice ca angajații care nu sunt pe placul șefilor să fie înlăturați. Conducerea își impune „preferații” în funcții cheie și scapă de nemulțumiți, pe care îi concediază. „Răzvrătiții” nu renunță și atacă instituția în instanță, iar peste un timp sunt reîncadrați pe funcție în urma unei decizii  judecătorești. Drept urmare, sunt și despăgubiți pentru perioada în care au stat „pe tușă”. Singurul pierzător devine instituția, care este nevoită să scoată bani mulți din buget pentru a plăti pentru greșelile unor persoane. Și cam aici se îngroapă, de cele mai multe ori, securea războiului, pentru că sunt rare cazurile (aproape deloc) când instituția publică se reîntoarce în instanță împotriva adevăraților vinovați pentru a recupera prejudiciul produs.

 

De-a lungul timpului au fost numeroase astfel de cazuri și în instituțiile publice din județ. Unul dintre ele a avut loc, recent, și la Teatrul Alexandru Davila din Pitești, instituție subordonată Consiliului Județean Argeș. Nu mai puțin de patru persoane au fost reîncadrate în funcție, de instanță, după ce au fost concediate abuziv de fosta conducere a teatrului. Între 2018-2019, Nicolae Poghirc, fostul manager de la Teatrul Al. Davila, a emis mai multe decizii de concediere. Aproape toate persoanele, care au contestat în instanță aceste măsuri, au fost repuse în drepturi, după ce au câștigat procesele cu instituția. Vorbim de Gabriela Stanciu (actriță), Andreea Dragnea (balerină), Dragoș Ionescu (balerin), George Diaconescu (șeful secției „Revistă”). În prezent, dintre aceștia doar Dragoș Ionescu nu a mai dorit să continue la teatrul piteștean după ce a fost reîncadrat în funcția deținută anterior. Cei patru urmează să primească despăgubiri totale, de la Teatrul Davila, de peste 450.000 de lei, sumă la care se vor adăuga și cheltuieli de judecată, conform informațiilor furnizate de actuala conducere a instituției. Mai precis, circa 100.000 de euro! Rămâne de văzut dacă CJ Argeș și Teatrul Al. Davila vor găsi vinovații de producerea acestui prejudiciu uriaș.

 

O balerină de la ”Davila” a fost concediată de două ori. Instanța a dispus reintegrarea ei de fiecare dată

Conflictul dintre balerina Andreea Dragnea (multiplă campioană națională și europeană la dans) și Nicolae Poghirc a izbucnit încă din vara anului 2018. Atunci, balerina a fost dată afară după ce a reclamat mai multe nereguli care ar fi avut loc la Teatrul „Alexandru Davila”, sub conducerea lui Poghirc. Andreea Dragnea a contestat în instanță decizia de concediere, iar în primăvara anului 2019 magistrații Tribunalului Argeș i-au dat câștig de cauză și au dispus reîncadrarea acesteia la teatru, cu obligația de a i se plăti și salariul timp de un an, pentru perioada în care a fost concediată. Deși a fost reintegrată în instituție pe postul de balerină în iulie 2019, viața ei în teatrul piteștean devenise un calvar. A rezistat doar până la sfârșitul lunii septembrie 2019. Timp de aproape trei luni a fost chemată la cinci comisii de disciplină, primind nu mai puțin de patru decizii de sancționare. În cele din urmă a fost concediată, din nou, de Poghirc pe 22 septembrie 2019. A contestat în instanță și această decizie și a avut din nou câștig de cauză. „Admite acţiunea, astfel cum a fost modificată. Anulează deciziile de sancţionare nr. 179 şi 180 din 02.08.2019 şi nr. 197 şi 198 din 22.08.2019 emise de intimată. Anulează decizia nr. 504/25.09.2019 emisă de intimată şi dispune reintegrarea contestatoarei pe postul deţinut anterior concedierii. Obligă intimata la plata către contestatoare a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat aceasta, în calitate de salariat, de la data concedierii şi până la data reintegrării efective. Executorie provizoriu de drept. Cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel depunându-se la Tribunalul Argeş. Pronunţată astăzi, 02.11.2020”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.

Alte situații din Argeș în care angajații au primit despăgubiri uriașe în urma concedierilor abuzive

Nu doar la Teatrul Alexandru Davila au fost astfel de situații, în care angajații au fost concediați abuziv, fiind reintegrați în instituții prin decizii ale instanțelor și primind despăgubiri uriașe. O astfel de situație a avut loc în curtea CJ Argeș. Viorel Badea, directorul executiv de la Evidența Persoanelor, a câștigat, în 2019, prin hotărâre definitivă, la Curtea de Apel Alba Iulia, anularea unei hotărâri a Consiliului Judeţean Argeş prin care a fost suspendat raportul său de serviciu. Acesta a primit despăgubiri în valoare de aproximativ 60.000 lei. De asemenea, Viorel Badea ar putea primi alte despăgubiri din partea CJ Argeș dacă hotărârea primei instanțe va rămâne definitivă. Pe 18 noiembrie 2020, Tribunalul Sibiu a obligat administrația județeană la plata unor despăgubiri pentru perioada în care acesta a fost dat afară din instituție, dar și a unor daune morale în valoare de 10.000 lei, respectiv a cheltuielilor de judecată. CJ Argeş a fost obligat și la publicarea hotărârii judecătoreşti pe site. Hotărârea instanței nu este definitivă!
O altă situație similară a avut loc la Agenția pentru Protecția mediului Argeș, acolo unde fosta directoare Mariana Ionescu a primit despăgubiri de aproximativ 100.000 lei ca urmare a unei decizii abuzive a conducerii ANPM prin care a destituit-o pe aceasta din funcție. Mariana Ionescu a fost reintegrată în funcția de conducere la sfârșitul anului 2017, în urma unei hotărâri judecătorești, dar și-a dat demisia din funcție la scurt timp.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea