Cresc primele de casare pentru cei care vor să-şi schimbe vechiul autoturism prin programul ”Rabla”

Veşti bune pentru cei care vor să acceseze programul Rabla Clasic care vor putea cere mai mulţi bani pentru a-şi schimba maşina veche cu una nouă, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Miercurea trecută a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) un proiect pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 324/2020, cu modificările şi completările ulterioare pentru modificarea Programului Rabla.

Astfel, va fi majorat cuantumul primei de casare cu 1.000 de lei, al ecobonusului pentru tehnologia hibridă cu 500 de lei şi cel al ecobonusului acordat pentru tehnologia GNC/GPL/emisii sub 96gCO2/km cu 500 de lei; astfel, prima de casare va avea o valoarea de 7.500 de lei, iar ecobonusurile de 3.000 de lei, respectiv 1.500 de lei;
Va fi majorat și bugetul alocat programului Rabla Clasic cu aproximativ 10% până la 440 de milioane de lei astfel încât să crească numărul maşinilor noi finanţate. Suma maxima care poate fi primită de o persoană fizică sau juridică prin programul Rabla Clasic este 2.250 de euro.
Şi bugetul Rabla Plus va creşte anul acesta.
„Avem cel mai mare buget de când există acest program, dublăm bugetul de anul trecut şi ajungem la 400 de milioane de lei deoarece am văzut interesul cetăţenilor pentru maşinile electrice nepoluante. Vrem cât mai multe maşini electrice pe şoselele din România”, a spus ministrul Mediului.
În prezent, maşinile electrice reprezintă doar 1% din totalul autovehiculelor din România
„De aceea este nevoie de programe naţionale. Rămânem cu cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice”, a precizat Barna Tanczos.
Un român poate primi cel mult 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini electrice şi 4.500 de euro pentru o maşină hibrid. Bugetul alocat programului Rabla Plus permite achiziţionarea a 6.600 de maşini electrice şi a 5.000 de tipul hibrid.
Pentru ca proiectul de ordin, pentru programul Rabla Clasic, să intre în vigoare trebuie semnat de către ministru şi publicat în Monitorul Oficial.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea