Dr. Nicolai Țâbârnă: “Fiecare persoană diagnosticată la timp mă face să realizez că am ales drumul corect”

Spitalul Județean de Urgență Pitești continuă prezentarea medicilor din cadrul unității. De această dată este despre dr. Nicolai Țâbârnă, medic specialist Radiologie-Imagistică Medicală, cu competență în IRM și CT. Acesta a ajuns la unitatea noastră în plină pandemie, când activitatea Laboratorului se desfășura la foc continuu, fiind astfel un pion important al echipei medicale.
Născut în Republica Moldova, tânărul de doar 31 de ani a studiat medicina în țara natală, călcând pe urmele bunicului, respectiv tatălui său.

“Am absolvit Facultatea de Medicină în Republica Moldova. După acești 6 ani, au urmat alți trei de rezidențiat. Tot acolo, am lucrat o perioadă într-un spital de stat și unul privat. Din dorința de a evolua, am hotărât să vin în România. M-am specializat în domeniul în care urma să lucrez, la Centrul Universitar din Craiova. La finele lui 2020 am ajuns la Spitalul Județean din Pitești. O colegă de-a mea, care obținuse un post aici, mi-a spus că e nevoie de medici. Inițial am aplicat pentru o perioadă determinată, iar, de curând, după ce a fost scos postul la concurs, am semnat contractul pe perioadă nedeterminată. Sunt fericit că sunt aici și că cea care m-a sfătuit să fac acest pas nu a exagerat cu nimic. Condițiile de muncă, dotările laboratorului, colectivul, toate acestea sunt la superlativ. Doamna doctor Fianu, șefa Laboratorului, este nu doar un șef bun, ci și un om extraordinar care ne sprijină ori de câte ori avem nevoie. Cum spuneam, aparatura este performantă, suntem bine echipați, nu lipsește absolut nimic din ceea ce mi-ar fi de folos pentru a-mi face foarte bine meseria. Am mai primit și alte oferte, dar niciuna nu includea tot ce mi-aș fi putut dori. Aici fac ce îmi place, ce am studiat, și am stabilitatea locului de muncă. Clar, tot la SJUP mă văd și peste 5 ani.”
De la “banalul” ecograf, care îi punea pe medicii imagiști să facă o “traducere” a nuanțelor de gri în termeni de patologie și anatomie, în acest domeniu de activitate, imagistică medicală, s-a înregistrat în ultimii ani o evoluție extraordinară. Și lucrurile nu stagneză. Aparatura medicală este din ce în ce mai performantă, medicii imagiști fiind într-un proces continuu de învățare.
“În domeniul acesta nu te poți opri din a învăța. Dacă rămâi în loc, rezultatele nu vor fi cele scontate. Trebuie să înțelegi anumite coduri, să le poți traduce, pentru a înlesni și munca celorlalți specialiști. Investigațiile CT și RM oferă informații anatomice și patologice extrem de importante, în baza cărora se realizează planuri de tratament adecvate. Față de perioada studiilor, de cea a rezidențiatului, mă confrunt cu mult mai multe cazuri complicate. E vreme de pandemie, pacienții se prezintă cu patologii complexe, iar acest lucru mă face să fiu mai interesat de ceea ce fac, mai implicat. Fiecare bolnav pe care trebuie să îl investighez reprezintă o provocare. Nu degeaba se spune că nu există boli, ci există pacienți. Fiecare persoană care descoperă la timp de ce suferă, cu ajutorul meu, mă face să realizez că am ales drumul corect”, conchide medicul.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea