Proces între Ministerul Culturii și foștii sau actualii proprietari ai Fermei Florica

# Cristian Prodănel: „Totul este o mascaradă politică!” # Vernel Crăciunescu: „A fost o eroare din partea noastră, a vânzătorilor, și suportăm consecințele”

Ferma care a aparţinut familiei Brătienilor este, de anul trecut, subiectul unui proces intentat de Ministerul Culturii, prin ministrul Bogdan Gheorghiu, împotriva firmei EGP International Investments SRL și a oamenilor de afaceri Cristian Prodănel și Vernel Crăciunescu. Procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș, pe 19 mai 2020, având ca obiect constatarea nulității unui act juridic. Mai exact, a fost contestat actul de vânzare prin care Vernel Crăciunescu și alte persoane și-au înstrăinat partea lor de proprietate (de 50% din clădire n. red.) firmei EGP, pe motiv că, fiind monument istoric, proprietarul trebuia să înștiințeze și Ministerul Culturii ca să poată să își exercite dreptul de preemțiune. Fapt care nu ar fi fost realizat în această situație.

Cristian Prodănel: „M-au citat pur și simplu aiurea, ca să vedeți cât de buni juriști au cei de la Ministerul Culturii”

Un lucru bizar este că printre persoanele care au calitatea de pârât în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Argeș regăsim firma cu acționar italian EGP International Investments SRL și pe Cristian Prodănel, fiind chemați în garanție și Vernel Crăciunescu, Maria Crăciunescu, Beucan Gheorghe și Beucan Stana. Întrebat de ce are calitatea de pârât în dosar, afaceristul Cristian Prodănel ne-a precizat:
„Nu m-a dat pe mine în judecată, sunteți în mare eroare... Eu nu am nicio treabă. (...) M-au citat pur și simplu greșit, ca să vedeți cât de buni juriști au cei de la Ministerul Culturii. Eu nu sunt parte în acel dosar!”.
Cristian Prodănel susține că nu mai are niciun drept asupra fermei de la ansamblul Florica, după ce ar fi vândut partea sa, de 50% din imobil. „Eu nici măcar nu mai sunt proprietar. Am vândut acolo, dar cu acordul Ministerului Culturii. Am făcut adresă la Ministerul Culturii ca să-și exercite dreptul de preemțiune pentru a cumpăra jumătatea mea din imobil contra sumei de 200.000 de euro. Ei nu au exercitat dreptul de preemțiune. L-au declinat către  Consiliul Județean Argeș și Consiliul Local Ștefănești care nici aceștia nu l-au exercitat”, mai spune omul de afaceri.

„Totul este o mascaradă politică!”

Afaceristul Cristian Prodănel mai consideră că acțiunea Ministerului Culturii este strict una politică și fără rezultate!
„Totul e o făcătură! Când au fost alegerile, ca PNL-ul să dea bine, au zis că vor să cumpere această fermă a Brătienilor, dar când li s-a oferit nu și-au exercitat dreptul. Totul a fost doar o mascaradă tipic românească, înaintea alegerilor, și nu s-a concretizat nimic. Iar ministrul culturii, de la vremea respectivă, l-a dat în judecată pe Vernel Crăciunescu pentru că el și-ar fi vândut jumătatea din proprietate fără să ceară exercitarea dreptului de preemțiune. (...) Să zicem că Ministerul va câștiga, se anulează contractul de vânzare cumpărare și Vernel devine proprietar. Îi va da Ministerul lui 300.000 euro când nu mi-au dat mie 200.000 de euro?... Totul este o mascaradă politică!”, a mai adăugat Prodănel.

Vernel Crăciunescu își recunoaște vina

Despre acțiunea în instanță a Ministerului Culturii, omul de afaceri Vernel Crăciunescu ne-a precizat următoarele:
„Au  făcut un lucru perfect normal pentru că nu s-a cerut un drept de preemțiune și au dreptul să facă chestia asta și drept urmare l-au făcut. O să vedem in instanță ce se întâmplă. (...) Este un drept precizat de lege, pe care ei și l-au cerut în instanță. E o chestie formală care nu s-a îndeplinit. Asta e! Eroare din partea noastră, a vânzătorilor și asta e, suportăm consecințele”. Precizăm că Vernel Crăciunescu, împreună cu alte persoane, a vândut, în 2018, jumătate din proprietatea Fermei Florica cu suma de 300.000 de euro.

Deși spune că nu face parte din proces, instanța îl citează pe Cristian Prodănel la următorul termen de judecată

Următorul termen de judecată al procesului, intentat de Ministerul Culturii,  se va desfășura pe 26 mai. Pentru acest termen de judecată a fost citat și Cristian Prodănel, deși acesta susține că nu are nicio treabă cu dosarul. De asemenea, la termenul din luna mai urmează ca Ministerul Culturii să clarifice neconcordanțele la solicitările pe care le-a depus în dosar.
„Admite cererea de amânare a judecării cauzei pentru imposibilitate de prezentare formulată de avocat Ioana Luminiţa, în calitate de apărător ales al pârâţilor Crăciunescu Vernel şa. Se emite adresă către reclamantul Ministerul Culturii în sensul de a depune la dosar precizări scrise în sensul de a indica neconcordanţa dintre solicitarea formulată la punctul 1. privind introducerea în cauză a numiţilor Crăciunescu Vernel, Crăciunescu Maria-Margareta, Beucan Gheorghe, Beucan Stana şi solicitarea formulată la punctul 2. privind anularea contractului de vânzare-cumpărare autentificat de BIN Stan Ana sub nr. 2186/25.09.2021 (??! - greșeală de redactare n. red.), în contradictoriu cu Prodănel I. Adrian-Mihai, Prodănel Ica-Marcelica, Prodănel Cristian, Crăciunescu Vernel, Beucan Gheorghe. Amână judecarea cauzei la data de 26 Mai 2021 pentru când se citează intimatul Cristian Prodănel”, se arată în soluția pe scurt a instanței, din data de  10 februarie 2021. Pe lângă faptul că a fost făcută o greșeală de dactilografie, fiind vorba de un act din 2018 și nu din 2021, se pare că juriștii Ministerului Culturii au greșit și Biroul Individual Notarial unde ar fi fost autentificat contractul de vânzare-cumpărare, nefiind vorba de Ana Stan, ci de notărița Alexandra Pristavu.

Cristian Prodănel: „Am înțeles că actualii proprietari au depus un proiect, pe fonduri, să îl renoveze”

În ceea ce privește situația fermei de la ansamblul Florica, directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș - Cristian Cocea – susține că le-a pus în vedere proprietarilor luarea de măsuri de protecție. „Pe moment , pe noi ne interesează  să nu fie dărâmat mai mult. Imobilul a fost vandalizat, în trecut. Au fost deschise dosare la poliție. S-au identificat cei care au făcut vandalismul. Le-am pus în vedere proprietarilor luarea de măsuri de protecție. Au spus că montează camere de supraveghere, dar pe moment nu au fost montate”, a precizat Cristian Cocea.
În schimb, Cristian Prodănel susține că proprietarii au realizat un proiect de reabilitare a imobilului. „Au fost remediate toate acele stricăciuni. Cei de la cultură au fost acolo. Am înțeles că actualii proprietari au depus un proiect, pe fonduri, să îl renoveze”, ne-a precizat Prodănel.
Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea