Cazul elevei, care a fost bătută de un coleg într-o școală din Argeș, a ajuns în atenția Avocatului Poporului

# Directorul unității de învățământ a fost schimbat # Fosta conducere nu a putut să pună la dispoziția echipei de control a Inspectoratului Școlar nici măcar Regulamentul Intern al școlii

Biroul Teritorial Pitești al instituției Avocatului Poporului s-a sesizat cu privire la faptul că la Școala Gimnazială nr. 1, din localitatea Dobrești, o elevă a fost filmată în timp ce era bătută fără milă de un coleg, în timp ce restul copiilor se bucurau, râdeau sau chiar aplaudau. Imaginile șocante cu fata, lovită cu pumnii şi picioarele de un coleg mai mare, au făcut înconjurul țării. Filmarea a ajuns în atenția profesorilor, a părinților și autorităților care au demarat o ancheta.

Din verificări s-a stabilit că starea conflictuală s-ar fi petrecut în data de 4 martie 2021, în pauză, între un băiat de clasa a VI-a și o fată din clasa a VII-a, elevi ai respectivei unități de învățământ. Cazul s-a lăsat în cele din urmă și cu o demisie. Pe 16 martie 2021, Inspectoratul Județean Argeș a emis decizia privind încetarea Contractului de Management educațional al profesorului Eduard Barbu, care și-a depus demisia după anchetele demarate. În locul acestuia a fost numită în funcția de director, prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de 31 august, profesoara Camelia Stan.

„Din momentul numirii, noul director a demarat o acțiune de reorganizare a activității manageriale pentru implementarea unui mediu favorabil și de siguranță privind desfășurarea procesului instructiv educativ. Astfel, a fost întocmită o Procedură Operațională privind siguranța în școlaă, au fost luate măsuri privind intensificarea programului profesorului de serviciu, stabilindu-se atribuțiile acestuia, ca anexă, la fișa postului emisă în luna septembrie 2020”, se arată în informarea Avocatului Poporului.

În momentul producerii agresiunii, profesorii de serviciu se aflau în unitatea de învățământ, dar erau în alte sectoare ale școlii

Se pare că fosta conducere a şcolii nu a anunțat Inspectoratul  Școlar de ceea ce s-a întâmplat, iar directorul a catalogat totul ca fiind un incident regretabil. De fapt, fostul director nu a putut să pună la dispoziția ISJ Argeș nici măcar regulamentul intern al școlii, pe motiv că „nu știe unde se află”.
„În ceea ce privește Regulamentul de Ordine Interioră, la nivelul unității de învățământ există un Regulament de Organizare și Funcționare, dar Regulamentul Intern al școlii nu a putut fi pus la dispoziția echipei de control a Inspectoratului Școlar Județean Argeș, iar în ceea ce privește acest aspect, directorul eliberat din funcție a menționat că acest regulament există, dar nu știe unde se află”, se mai arată în ancheta Biroului Teritorial Pitești al Avocatului Poporului.
De asemenea, s-a mai constatat că în momentul producerii agresiunii asupra fetei de la Școala Gimnazială Dobrești, profesorii de serviciu se aflau în unitatea de învățământ, dar erau în alte sectoare ale școlii.
„În ceea ce privește elevii implicați în actele de violență petrecute în unitatea școlară, conducerea Școlii Gimnaziale DObrești ne-a precizat că va fi analizat evenimentul produs în cadrul consiliului clasei, în acțiuni comune cu membrii Comisiei de violență, elevilor li se vor aplica sancțiuni după caz, ceea ce va conduce la scăderea notei la purtare...”, se mai precizează în ancheta desfășurată de Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului a emis mai multe recomandări către actuala directoare a școlii Gimnaziale Dobrești:
- adoptarea unui regulament intern la nivelul unității școlare;
- organizarea și funcționarea la nivelul unității școlare a Comisiei permanente pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității.

Reacția polițiștilor argeșeni

În cazul fetei  care a fost lovită la școală, polițiștii argeșeni au deschis un dosar penal. „Din verificări s-a stabilit că starea conflictuală s-ar fi petrecut în data de 4 martie a.c., în pauză, între un băiat de clasa a VI-a și o fată din clasa a VII-a, elevi ai respectivei unități de învățământ. Pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii Secției de Poliție Rurală Călinești desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri sau alte violențe. Totodată, situația este monitorizată de  polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară Argeș, care au planificat desfăsurarea de activități preventive cu elevii unității școlare, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului Scolar Județean Argeș”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Argeș, într-un comunicat.
Conform unor surse judiciare, în cauză persoanele au fost audiate, dar având în vedere vârsta de până în 14 ani a copiilor implicați, cel mai probabil că nu se va răspunde penal. Urmează să vedem ce măsuri vor fi dispuse.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea