Decizie definitivă! Fosta contabilă a Spitalului Județean - obligată de instanță la plata a 1 milion de euro

 

# Adriana Molfea, managerul de la Județean: „Vom valorifica absolut orice mijloc legal de a recupera această creanță”

Instanțele argeșene i-au dat câștig de cauză Spitalului Județean de Urgență Pitești în procesul cu Amalia Dumitrașcu, fosta contabilă a unității medicale. Judecătorii au obligat-o pe aceasta să plătească prejudiciul produs. În total, aproximativ 1 milion de euro, cu tot cu dobânzi și alte penalități.

Decizia instanței este definitivă! Săptămâna trecută, pe 17 mai 2021, Curtea de Apel Pitești a respins apelul ca nefondat.

A rămas astfel în vigoare decizia Tribunalului Argeș, din octombrie 2020:  „Admite acţiunea completată şi precizată. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 3.988.687,72 lei reprezentând prejudiciul adus acestuia, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în sumă de 324.235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului calculat până la data de 30.06.2019, în sumă de 370.687,80 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 8.190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu expert...”
Dosarul fraudei de la Spitalul Județean de Urgență Pitești este încă în lucru la procurorii DIICOT Pitești, deși au trecut aproape patru ani de la perchezițiile desfășurate în acest caz. Printre suspecții din dosar se află și Amalia Dumitrașcu, fosta contabilă a unității spitalicești. Cum cercetările întârzie să fie finalizate, conducerea spitalului a acţionat-o în instanţă, pe civil, pe fosta angajată pentru a recupera prejudiciul uriaş. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeș, în august 2018, la Secția pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale având ca obiect „acţiune în răspundere patrimonială”. Iar instanțele i-au dat câștig de cauză Spitalului Județean.

”Urmează să primim sentința. Este definitivă pentru că i s-a respins apelul. Urmează formele de executare. O să executăm pe tot ce găsim: mobil, imobil... Ideea este că, în momentul acesta, avem un titlu executoriu care recunoaște această creanță. Datoria mea ca instituiție este să o recuperez”, ne-a precizat Adriana Molfea (foto), managerul Spitalului Județean de Urgență Pitești.

 

Conducerea Spitalului Județean: „Nu înțeleg care este motivul pentru care, încă, nu a fost trimisă în judecată”

Pentru a adeveri că unitatea medicală a fost prejudiciată, conducerea Spitalului Județean Argeș a depus în instanță și raportul Curții de Conturi. „Au fost efectuate plăți nelegale, din creditele bugetare aprobate la Titlul II „Bunuri și servicii”, art. 20.04 - „Medicamente și materiale sanitare”, alineat 20.04.01 - „Medicamente”, în valoare de 3.988.688 lei, reprezentând sume achitate în contul unei societăți comerciale fără existenţa angajamentelor legale și fără contraprestație. În timpul misiunii de audit, echipa de audit a recomandat conducerii entității luarea de măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Conducerea SJU Pitești prin personalul de specialitate, a procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului entității prin plățile nelegale efectuate, operațiune din care a rezultat că valoarea certă a acestuia este de 4.932.364 lei, din care 3.988.688 lei plăți nelegale și 943.676 lei dobânzi și penalități de întârziere”, arătau inspectorii Curții de Conturi.
Cu toate acestea, dosarul încă nu a fost trimis în judecată. Întrebată de această situația, Adriana Molfea, managerul de la Județean, a mai precizat: „Ce or face ei cu plângerea penală, nu știu. Eu nu înțeleg care este motivul pentru care, încă, nu a fost trimisă în judecată. De asta am și urmat calea civilă… Vă asigur că voi valorifica absolut orice mijloc legal de a recupera această creanță cu care a păgubit instituția”.
Frauda a fost descoperită în aprilie 2017, când directorul economic al spitalului a fost schimbat. Noul director, Isabela Din, a observat că datele de pe facturi erau diferite și a sesizat Curtea de Conturi. Se pare că fosta contabila ar fi transferat, timp de mai mulți ani, bani din bugetul Spitalului Județean Argeș în conturile unei firme de textile din Ștefănești, fără ca nimeni din conducerea spitalului să observe.
Metoda prin care acţiona Amalia Dumitraşcu ar fi fost următoarea: erau întocmite ordine de plată în care la rubrica beneficiar era înscrisă denumirea unui furnizor fictiv al Spitalului Judeţean, iar la contul IBAN şi identificarea fiscală erau trecute datele firmei Rivertex Project.
”Atât persoanele care au aprobat ordonanţierile de plată, cât şi persoanele care au acordat viza controlului financiar preventiv au confirmat în mod nelegal corectitudinea sumelor de plată, în condiţiile în care nu au existat livrări de bunuri şi nu au fost executate lucrări sau servicii de către Rivertex Project. Documentele de plată au fost întocmite prin eludarea cadrului legal aplicabil, neexistând concordanţa obligatorie între rubricile privind datele de identificare ale beneficiarului plăţii.
Toate ordinele de plată au fost semnate de către persoanele desemnate de către conducerea Spitalului Judeţean Argeş, fără ca aceştia din urmă să asigure condiţiile necesare legalităţii plăţilor efectuate, respectiv fără a verifica existenţa documentelor care să justifice plăţile, existenţa obligaţiilor entităţii faţă de beneficiarul menţionat în ordinele de plată, concordanţa între denumire CUI şi cod IBAN în vederea asigurării că beneficiarul sumelor este cel îndreptăţit”, scria în raportul Curţii de Conturi, conform adevărul.ro.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea