De 1 iunie, copiii și părinții sunt așteptați ”În gura marelui urs”, la Memorialul Închisoarea Pitești

 

Pentru prima dată, se deschide la Memorialul Închisoarea Pitești o expoziție dedicată copiilor și adolescenților.

Marți, 1 iunie 2021, între orele 16:00 – 18:00, sunteți invitați la deschiderea expoziției “În gura marelui URS”. Copiii vor putea participa la ateliere de desene și va avea loc și lansarea cărții cu același nume.

Expoziția și romanul grafic "În gura marelui URS" semnate de ilustratoarea Ana - Maria Lemnaru, sunt inspirate din povestea elevilor închiși de autoritățile comuniste la penitenciarul de minori Târgșor în timpul “reeducării”.
"În gura marelui URS" este un roman grafic pentru cei mici și cei mari deopotrivă, care prezintă povestea documentar-ficțională a 700 de copii care au fost întemnițați între 1949-1951. Povestea este inspirată în mod special din viața lui Ioan Ladea, deținut politic în mai multe perioade din timpul comunismului și pornește de la instaurarea comunismului în România. Ajunși la Închisoarea Târgșor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puși în fața “reeducării”, un process de obținere de informații și compromitere a lor. Copii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea și crezul comunist, iar pe cealaltă parte, cei care au refuzat-o. Pe parcursul poveștii, ei descoperă ca nu pot ieși din închisoare decât prin solidaritate și renunțarea la conflict și ură. În tot acest periplu, elevii sunt însoțiți de un personaj surprinzător și sensibil.

 

Ilustrațiile din expoziție au menirea de a-i familiariza pe tineri cu subiectul represiunii comuniste, altfel complet absent din cărțile de școală, într-un mod sensibil și familiar.
Întreaga familie se poate bucura de expoziție și atelierele de desen, aflând, în același timp, despre comunism, libertate și drepturi fundamentale.
Intrarea este liberă, cu respectarea regulilor sanitare.

Ana-Maria Lemnaru/Calistru (n. 1993, Piatra Neamț) a absolvit în 2017 Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași , specializarea Grafică.
În decursul timpului a ilustrat literatură și a făcut scurtmetraje de animație. Aspiră să devină un artist care să pună în valoare puterea poveștilor în educație și dezvoltare socială. În viziunea sa, arta este o formă de a oferi realități originale, profunde și valoroase oamenilor din jurul nostru.
Fiind născută în România, Ana a avut prilejul de a reflecta asupra contextului precar politic și social al țării. Prin proiectul pe care îl propune a căutat un mod de a dezvolta mecanisme pentru sedimentarea unui spirit critic și reflexiv, prin recuperarea memoriei traumatice a trecutului recent, scoțând la iveală situații care să ne inspire în realitatea contemporană.
Este membru în Clubul Ilustratorilor si Uniunea Artiștilor Plastici, iar portofoliul ei poate fi vazut aici: anamarialemnaru.carbonmade.com

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea