Dosarul agentului de poliție din Curtea de Argeș acuzat de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual - strămutat la Judecătoria Topoloveni

# Polițistul a cerut, instanța a admis! # Magistrații Curții de Apel Pitești au admis cererea „pentru a fi înlăturată orice suspiciune asupra modului de soluționare a cauzei”

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș l-au trimis în judecată, în februarie 2021, pe agentul șef principal de poliție Viorel Derviș, din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual. Polițistul este acuzat că ar fi cerut favoruri sexuale unei tinere, în vârstă de 18 ani, ca să nu o amendeze pentru că nu avea declarația pe propria răspundere, document necesar în perioada stării de urgență. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș pe 26 februarie 2021. O lună mai târziu, pe 26 martie, inculpatul a cerut la Curtea de Apel Pitești strămutarea dosarului de la Judecătoria Curtea de Argeș. Interesant este că, pe 5 mai,  instanța i-a admis cererea.

„Admite cererea formulată de petentul Derviş Viorel, În baza art. 74 alin. 2 Cod procedură penală, dispune strămutarea cauzei ce face obiectul dosarului nr. 575/216/2021, de la Judecătoria Curtea de Argeş la Judecătoria Topoloveni. În temeiul art. 74 alin. 3 Cod procedură penală, se menţin actele îndeplinite în cauză. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești. Pe 25 mai, cauza a fost scoasă de pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș și înaintată către cea din Topoloveni

 

De ce a strămutat Curtea de Apel Pitești dosarul polițistului

În luna martie 2021, înainte de primul termen de judecată, Viorel Derviş a depus la Curtea de Apel Piteşti o cerere prin care solicita strămutarea dosarului la o altă instanţă. Mai exact, inculpatul ar fi susținut că sunt suspiciuni rezonabile că imparțialitatea judecătorilor din cadrul Judecătoriei Curtea de Argeș este afectată.
„În esență, se apreciază de către petent că, având în vedere calitatea sa de agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, natura infracțiunii pentru care a fost cercetat și a fost trimis în judecată, mediatizarea cazului atât prin difuzarea de emisiuni cu persoana vătămată M.F.E., cât și sesizarea făcută la poliție de către realizatorul emisiunii, faptul că petentul este rudă prin alianță cu primarul orașului Curtea de Argeș, iar între acesta și jurnalistul U.C.I. au existat mai multe dispute politice, sunt suficiente motive pentru a considera că există suspiciuni rezonabile că imparțialitatea judecătorilor din cadrul Judecătoriei Curtea de Argeș este afectată și chiar ordinea publică ar fi afectată de acest caz. S-a mai invocat împrejurarea că, judecătorul de cameră preliminară a dispus ca măsură prealabilă, efectuarea unei anchete psiho-sociale la domiciliul petentului din care să reiasă cu cine locuiește și care sunt veniturile familiei, fără a exista motive temeinice și legale pentru aceasta, iar codul de procedură penală nu prevede anchetă socială într-o astfel de ipoteză juridică”, se arată în dosarul Curții de Apel Pitești, conform rolii.ro.

În urma analizei cererii, Curtea de Apel Pitești a admis strămutarea dosarului. „Conform art.71 cod procedură penală, curtea de apel strămută judecarea unei cauze de la o judecătorie din circumscripția sa la o altă instanță de același grad, atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorilor instanței este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calității părților ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice. Având în vedere calitatea petentului – inculpat de agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș – Biroul Ordine Publică, de mediatizarea intensă a cazului pe plan local, inclusiv prin difuzarea de emisiuni cu persoana vătămată M.F. E., împrejurarea că între jurnalistul U.C.I., cel care a realizat emisiunea despre caz, și primarul orașului Curtea de Argeș (cu care petentul este rudă prin alianță), au existat mai multe dispute pe plan local, așa cum s-a concluzionat și în cuprinsul adresei nr.180/05.04.2021 a Tribunalului Argeș, pentru a fi înlăturată orice suspiciune asupra modului de soluționare a cauzei și pentru a nu plana nicio bănuială asupra înfăptuirii actului de justiție, în baza art.74 alin.2 cod procedură penală, Curtea va admite cererea petentului și va dispune strămutarea judecării cauzei de la Judecătoria Curtea de Argeș la Judecătoria Topoloveni, cu precizarea procesuală că, în temeiul art.74 alin.3 cod procedură penală, vor fi menținute actele îndeplinite în cauză”, se mai arată în hotărârea Curții de Apel Pitești, conform rolii.ro.

Cazul „sex versus amendă”

Pe 5 aprilie 2020, un poliţist din Curtea de Argeş ar fi pretins favoruri sexuale unei tinere pentru a o scuti de amenda pe care ar fi trebuit să i-o aplice pe motiv că fata circula fără declaraţia pe propria răspundere, așa cum prevedea ordonanțele militare în perioada de urgență. Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor după ce fata a povestit pentru televiziunea ”Super TV” întâmplarea prin care a trecut. Polițistul acuzat este Viorel Derviș, nimeni altul decât finul primarului din orașul Curtea de Argeș. Tânăra îl acuza pe agentul de poliţie că i-ar fi propus o partidă de sex în schimbul scutirii de amenda de care era pasibilă. În acest fel, omul legii ar fi iertat-o pe fată şi două rude ale sale, de o amendă în valoare de 6.000 de lei. „Ne-am dus să scoatem niște bani după care să mergem la cumpărături. Ne-a oprit Poliția. Polițistul mai în vârstă l-a luat pe vărul meu și pe cumnatul meu, iar celălalt polițist pe mine și îmi făcea avansuri. M-a luat în spatele la mașină ca să nu audă ceilalți și îmi zicea ca să mă întâlnesc cu el astăzi (6 aprilie), la ora 11.00, ca să mă culc cu el ca să scap de amendă. De frică i-am zis că da, vin la ora 11.00. (...)A zis că dacă eu mă duc nu ne mai dă amenzi. (...) Nu ne-a mai dat amendă”, preciza tânăra pentru postul de televiziune Super TV. Fata a pus la dispoziția anchetatorilor și înregistrarea convorbirii telefonice pe care ar fi avut-o cu cel incriminat.

În cele din urmă, polițistul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire abuzivă a funcției în scop sexual (articolul 299 NCP). Agentul de poliție riscă o pedeapsă cu închisoarea sau amendă și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.
„1) Fapta funcționarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obține favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

2) Pretinderea sau obținerea de favoruri de natură sexuală de către un funcționar public care se prevalează sau profită de o situație de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcția deținută, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta”, se menționează în Articolul 299 NCP.
Surse judiciare ne-au precizat că agentul principal Viorel Derviș lucrează, în continuare, la IPJ Argeș, dar îndeplinește o funcție care nu are treabă cu publicul.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea