Dosarul de corupție al psihiatrului Azamfire, în pronunțare

Dosarul de corupţie de la Laboratorul de Sănătate Mintală Argeș este în pronunțare, în primă instanță, la Tribunalul Argeș. Inculpaţi în cauză sunt medicii Eli Morman şi Valerian Azamfire şi asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Carmen Constantinescu. Conform rechizitoriului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, psihiatrul Valerian Azamfire ar fi săvârşit 483 de fapte penale, medicul Eli Morman – 14, asistenta Eleonora Stoicescu – 99 şi Carmen Constantinescu - 25 de fapte.

La data de 24 iunie 2021, la ultimul termen, judecătorii au stabilit deliberarea, pronunţarea şi redactarea hotărârii la data de 23 septembrie. Se anunță o toamnă furtunoasă pentru cele patru cadre medicale implicate în dosar.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, „în perioada 27 aprilie – 23 iunie 2015, inculpaţii Azamfire Valerian și Morman Eli, în calitate de medici psihiatri ai unităţii sanitare sus menţionate, contra unor sume de bani ce variau între 10 şi 100 de lei, au procedat la diagnosticarea, internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-a eliberat documente medicale necesare pentru încadrarea ori menținerea în grad de invaliditate sau handicap, deși în realitate unii beneficiari nu sufereau de afecțiunile respective. De asemenea, în unele situaţii, aceştia au eliberat rețete medicale unor pacienți sau au avizat programe de recuperare, documentele fiind necesare și pentru comisia de expertiză medicală. Prin acordarea deciziilor de încadrare în grad de invaliditate şi implicit a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care, în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt”.
În ceea ce le priveşte pe cele două asistente medicale din cadrul aceluiaşi laborator, în rechizitoriul procurorilor este menţionat că acestea au primit câte 5 lei pe pacient sau alte produse cu ocazia menționării în registrul de consultații sau pentru eliberarea unor documente medicale ori avizarea programelor de recuperare ale acestora. Cât priveşte sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpaţi, acestea erau remise fie direct, în mână, fie erau puse în carnetele de sănătate.
Procesul, aflat pe rolul Tribunalului Argeș, este în primă instanță.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea