Deputatul Aurel Bălășoiu l-a luat la întrebări pe Cîțu: „Cât vor mai crește prețurile la produsele importante?”

Deputatul Aurel Bălășoiu i-a adresat lui Florin Câțu, prim-ministrul României, o întrebare privind creșterile semnificative de prețuri, din ultima perioadă, la produsele importante. Parlamentarul argeșean susține că după ce a început să crească prețul la carburant, s-a observat apoi un val de scumpiri și la alte produse.

„Vizitele făcute de șoferi în benzinării le-au adus surprize neplăcute. Prima jumătate a anului 2021 a marcat o creștere galopantă a prețului carburanților. Începând cu luna noiembrie 2020, cifrele au continuat sa crească, iar fiecare plin a însemnat bani mai mulți scoși de șoferi din buzunare. În perioada pandemiei, românii s-au bucurat de cele mai mici prețuri la carburant. Cu restricții de deplasare, izolare si carantina, plinul rezervorului a devenit o raritate. Statisticile privind evoluția prețului la benzina și motorină în Romania arată că cel mai ieftin plin de benzină l-au făcut șoferii în luna mai 2020 când prețul pentru acest carburant a fost constant de 4.27 de lei/litru. În schimb, pentru un plin de motorină, șoferii au scos din portofel cea mai mică sumă în a doua jumătate a lunii septembrie 2020 când prețul a fost de 4.34 lei/litru”, se arată în întrebarea adresată Guvernului României.

 

”Lanțul slăbiciunilor” - majorarea prețului la carburant, motiv de scumpiri în lanț

„Motive de îngrijorare nu sunt doar pentru șoferi. Impactul majorării prețului la benzină și motorina se resimte și în costul serviciilor de transport și implicit în costul final al produselor. Prețul la raft este influențat de costurile de transport, iar asta înseamnă că fiecare roman va vedea diferența în portofel. Astfel, față de acum un an, în România benzina s-a scumpit cu 28,5%, de la 0,89 euro/litru, iar motorina s-a scumpit cu 20,3%, de la 0,93 euro/litru. Ce plătim, de fapt, la pompă? TVA, accize și alte taxe (care merg direct în buzunarul statului); costuri logistice (distribuție primară și secundară – salarii, întreținere, amortizări); costuri de operare rețea de distribuție (salarii, taxe, impozite locale, utilități, investiții obligatorii); costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionării și prelucrării acesteia); costuri financiare (dobânzi – credite investiții, curs valutar etc.); adaos comercial. Având în vedere ultimele tendințe în evoluția prețurilor la produsele importante: materiale de construcție, medicamente, produse alimentare și produse petroliere vă rog să-mi comunicați în scris dacă la nivelul Guvernului ați constituit un grup de lucru responsabil de analiză și monitorizarea prețurilor, ce ar avea rolul de a analiza mecanismul de formare a prețurilor, factorii ce determină devierile de prețuri, respectarea cadrului normativ ce reglementează mecanismul de formare a prețurilor la produsele importante, măsurile ce se impun de a fi întreprinse?”, a conchis Aurel Bălășoiu.
L.S.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea