Vestigii de 8.500 de ani descoperite pe șantierul Secțiunii 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești

# Managerul Muzeului Brukenthal, despre descoperirea făcută la Merișani: „Este una dintre cele mai vechi stațiuni ale neoliticului din România!” # Descoperiri importante și pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești

Vestigii arheologice foarte vechi au fost descoperite pe șantierul secțiuni 5 a autostrăzi Sibiu – Pitești, dar și pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești. Săpăturile arheologice începute pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești a autostrăzii Sibiu-Pitești, în punctul Capul Piscului - Merișani, au scos la suprafață vestigii arheologice din neolitic. Săpăturile sunt efectuate de arheologii de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, care au marcat în zonă șapte situri arheologice. Două situri au fost deja închise, fiind făcute descoperiri uluitoare.

 

Au fost descoperite unelte de piatră, ceramică, vechi de peste 8.000 de ani. În acest moment au fost deschise alte două situri, urmând ca în curând să fie făcute săpături și la celelalte. Obiectele descoperite au fost trimise pentru a fi cercetate, urmând apoi a fi predate, conform protocolului, Muzeului Județean Argeș, descoperirile făcând parte din patrimoniul Argeșului.

„Există și descoperiri arheologice, de diferite perioade. Deocamdată  nu am reușit să epuizăm decât două situri despre care putem spune ceva. Lucrăm acum pe situl numărul trei și pe situl numărul patru intens și ne pregătim să atacăm alte două zone către Pitești care au fost mai târziu expropriate și mai rămâne doar o zonă care este împădurită... Cele descoperite la situl numărul doi, o parte dintre ele, sunt în jur de 8500, pe BP calibrat. Am dat probe la Institutul  Hulubei (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” n. red.), pentru a face datarea radiocarbon. Ar fi o idee că e 8500 BP calibrat. (…) Când primim datele atunci putem spune clar. Dar tipologico-stilistic este una dintre cele mai vechi stațiuni ale neoliticului din România. După opinia mea, și eu sunt chiar neolitician, mie mi se pare cea mai veche clară stațiune, restul au și amestecuri.Așteptăm răspunsul de la Institutul Hulubei. Sper că în maxim o lună să ne facă autentificarea cronologiei”, ne-a precizat Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

„Am descoperit și o fostă așezare umană, din epoca pietrei”

Descoperiri arheologice au fost făcute și pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești, chiar de către arheologii Muzeului Județean Argeș.

„Așteptăm ordinul de începere a lucrărilor pentru județul Argeș. Este vorba de partea de la Colonești până la Autostrada București-Pitești. În județul Olt s-a terminat cercetarea arheologică. A fost descoperit foarte mult material ceramic și așezări din perioada pietrei și a bronzului. Avem descoperite și oase de animale. La un anumit punct am descoperit și o fostă așezare umană, din epoca pietrei. Obiectele descoperite au fost trimise pentru datare”, ne-a precizat Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.
De precizat că obiectele descoperite în județul Olt de arheologii argeșeni vor intra în patrimoniul Muzeului Județean Argeș.

„În mod normal, obiectele rămân în județul  în care se găsesc, însă Muzeul Județean Olt a refuzat să le primească în patrimoniu”, a mai precizat Cornel Popescu. Acesta mai susține că: „Tot ce a fost descoperit în Argeș, eu am semnat și am fost de acord să le primim noi, să le restaurăm și să ne rămână nouă în patrimoniu în Argeș, nu să plece de aici din județ”.

Meseria de restaurator – pasiune și dragoste

În momentul în care am stat de vorbă cu managerul Muzeului Județean Argeș, despre vestigiile arheologice descoperite pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești, o parte din personalul instituției de cultură tocmai spăla și curăța obiectele de ceramică descoperite în Olt. Sute de cutii cu diverse obiecte descoperite de arheologi stau depozitate în Muzeul Județean, o parte dintre ele deja curățate, altele în proces de a fi curățate.

După ce au fost spălate, unele obiecte urmează a fi restaurate. În laboratorul de restaurare ceramică am întâlnit-o pe Ancuța Elena Pungoi. Lucrează ca restaurator de 15 ani la Muzeul Județean, în acest interval având o singură întrerupere în activitate: atunci când a născut. Mâinile ei au redat viață la sute, poate mii de obiecte de patrimoniu. Am găsit-o pe Ancuța la treabă. Se ocupa cu restaurarea unui obiect de ceramică descoperit, recent, pe șantierul drumului expres Craiova-Pitești. „Cel mai mult îmi place când descoper vasul. Când vine din șantier în forma brută și îl pot desface”, ne povestește Ancuța Pungoi.

Muzeul Județean Argeș are șase restauratori: Laboratorul de restaurare ceramică -  Ancuța Pungoi; Laboratorul de restaurare metale - Cristian Deliu; Atelierul de restaurare lemn - Luigi Șuta; Laboratorul de restaurare pictură - Ovidiu Taifas; Laboratorul de taxidermie - Adrian Mestecăneanu; Laboratorul de restaurare carte - Mioara Burlușanu. De asemenea, în momentul de față se află în pregătire un restaurator pentru laboratorul de textile.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea