S-a aprobat Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor

# Emilia Mateescu: „Trebuie să ne hotărâm dacă vrem să trăiască ursul și să nu mai trăiască omul”

Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, 21 iulie, Ordonanța de Urgență privind intervenția în cazul atacurilor urșilor. Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților ce se va efectua gradual prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

„Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.

Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgență 112. Potrivit actului normativ, la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis aparține echipei de intervenție.
„Exemplarele de urs, aflate în intravilanul localităților vor fi extrase prin eutanasiere sau împușcare în următoarele situații:
- dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;
- dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol;
- dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
- în cazul în care exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei ordonanțe de urgență;
- dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
- dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața”, informează Instituția Prefectului Argeș.
Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost. Ministrul Mediului spune că Ordonanța „descentralizează” procedura de intervenție.

Emilia Mateescu: „Problema urșilor este una foarte gravă în județul nostru”

Emilia Mateescu, prefectul județului Argeș atrăgea atenția, recent, asupra problemei urșilor. Argeșul este unul dintre județele grav afectate de atacurile urșilor.
„În ceea ce privește problema urșilor este într-adevăr o problemă foarte gravă în județul nostru. Nu știu câți cunosc efectiv ce se întâmplă. Constituția României apără drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Deci, este obligația statului, constituțională, de a apăra oamenii. Prioritar este cetățeanul, dreptul lui de proprietate, dreptul lui de siguranță, de a se simți în siguranță și protejat de autorități și orice alte discuții în care urșii ar trebui protejați peste oameni nu ar trebui să existe. Se poate stabili o limită maximă de urși de care avem nevoie ca specia să nu dispară, înțeleg că acesta a fost motivul pentru care s-a interzis vânătoarea urșilor sau uciderea lor. Nouă ne este clar că specia nu este pe cale de dispariție, însă trebuie să ne hotărâm dacă vrem să trăiască ursul și să nu mai trăiască omul. Trebuie să facem o alegere pe acest aspect. Iar din punct de vedere constituțional mie mi se pare că nu sunt dubii”, a precizat prefectul  Emilia Mateescu, în cadrul unei întâlniri inițiată de conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, la care au luat parte și parlamentarii județului.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea