Dosarul executorilor din Argeș cercetați pentru abuz în serviciu a ajuns la Înalta Curte

# Parte civilă în dosar este OMV Petrom

La sfârșitul anului trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a lui Eugen Fieraru (foto) și Damaschin Marius, la data faptelor executori judecătorești, pentru fapte de corupție. Eugen Fieraru este cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, iar Marius Damaschin pentru infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu producerea de consecințe deosebit de grave, și spălarea banilor. Parte civilă în dosar este constituită compania OMV Petrom SA.

Dosarul celor doi inculpați a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești, care a constatat, în cameră preliminară, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul procurorilor și a dispus începerea judecăţii cauzei. Hotărârea instanței a fost contestată, iar dosarul a ajuns în luna mai la Înalta Curte de Casație și Justiție. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 9 septembrie. Dacă Înalta Curte va respinge contestațiile inculpaților, dosarul se va judeca pe fond la Curtea de Apel Pitești.

 

Precizăm că în rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarele:

„În perioada 2010-2013, inculpatul Fieraru Eugen,... în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele Codul de procedură civilă (aplicabil la acel moment), în sensul că:

- ar fi dispus înființarea popririi pe conturile debitorului (pentru sumele de 2.665.654 lei și 2.296.944 lei) deși nu exista încuviințarea instanței pentru executarea silită,

- nu ar fi dispus încetarea procedurii ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori,

În cazul unuia dintre dosare, inculpatul Fieraru Eugen ar fi reținut cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite de la debitor, în valoare de 528.154,28 lei (onorariu executor și cheltuieli de executare – 419.864,28 lei și onorariu expert – 108.290 lei reținute nelegal din suma poprită) deși procedura era nelegală și în plus creditorii renunțaseră la executarea silită. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 1.643.145 lei, reprezentând dobânda calculată la sumele care au fost poprite în mod presupus abuziv și onorariul menționat mai sus”.

La data de 13 iunie 2013, urmare a excluderii inculpatului Fieraru Eugen din profesia de executor judecătoresc, unul dintre cele două dosare menționate anterior a fost redistribuit de Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Pitești inculpatului Damaschin Marius. „Ulterior, până la data de 30 octombrie 2014, inculpatul Damaschin Marius, în calitatea menționată mai sus, în contextul desfășurării procedurii de executare silită în dosarul respectiv, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele din Codul de procedură civilă (aplicabil la acea dată), în sensul că nu ar fi dispus încetarea procedurii și restituirea sumei de 2.665.654 lei către debitor, ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori.

Mai mult, inculpatul ar fi dispus în interes personal de această sumă de bani care ar fi fost disipată prin tranzacții succesive de ieșire din cont (viramente către alte conturi de unde sumele au fost scoase de către inculpat în numerar, plăți reprezentând „cumpărături” și transferuri bancare către o societate deținută de către o rudă). Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 2.665.654 lei, reprezentând suma poprită abuziv”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

 

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea