A fost desemnată, din nou, firma care se va ocupa de tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova-Pitești
Luni, 02 August 2021 10:56
# Ministrul Transporturilor: „Să sperăm că a treia oară-i cu noroc și că licitația nu va mai fi contestată"
Asocierea de firme UMB - Tehnostrade - SA&PE Construct a fost din nou desemnată să construiască tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova-Pitești (Coloneşti – Piteşti cu o lungime de 32 km). Acestea au mai fost declarate de două ori câștigătoare ale licitației, dar de fiecare dată rezultatul procesului de atribuire a contractului a fost contestat de firma China Railway 14th Bureau Co Lld. Ca urmare a contestațiilor, instanțele de judecată au obligat CNAIR să reevalueze ofertele și să reia procedura.
Amintim că în 2020 s-a semnat contractul cu UMB după decizia CNSC prin Memorandum în Guvern, dar Curtea de Apel Bucureşti a anulat efectele şi a dispus reluarea procedurii pentru ca, în februarie 2021, UMB să fie desemnat, din nou, câştigător iar în iunie instanța a impus Companiei de Drumuri să reevalueze oferta constructorului din China, procedura fiind reluată. „Pe tronsonul lung de 31,8 km dintre Colonești și Pitești, vorbim despre un antreprenor român serios, care lucrează foarte bine și pe loturile 2 și 3 ale aceluiași proiect și care a fost desemnat câștigător deja de 2 ori pe acest sector. Să sperăm că a treia oară-i cu noroc și că licitația nu va mai fi contestată din nou”, a scris ministrul Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.
Din momentul semnării contractului, constructorul va avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 24 pentru execuție. „Însă, așa cum ne-a obișnuit până acum, există mari șanse ca finalizarea lucrărilor să aibă loc mai repede de termenul contractual – mai ales că pe lotul 4 pot fi mobilizate resursele deja antamate de constructor pe loturile 2 și 3. Acestea vor fi gata anul acesta, respectiv în 2022 (împreună cu lotul 1)”, a mai scris ministrul.
Drumul expres Craiova - Pitești este împărțit în patru loturi. Are o lungime totală de 121 de km și prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente drumului expres Craiova - Pitești au fost lansate încă din iulie 2017, dar nu toate tronsoanele au fost până acum contractate. Pentru tronsoanele 1 și 2, CNAIR a semnat contractele de la finele lui 2018, iar din mai 2019 au început primele lucrări pe șantier. Tronsonul 1 (17,7 km) este executat de către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 76 de milioane de euro, iar Tronsonul 2 (39,85 km), care va ocoli și orașele Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL pentru circa 309 milioane de euro. Cele două contracte au termen 12 luni pentru proiectare și apoi 24 de luni pentru execuție. Potrivit CNAIR, pentru execuția Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova - Pitești, vor fi realizate 34 de structuri. Acestea vor avea 869 de grinzi care presupun: peste 20.000 metri³ de beton, peste 3.200 tone oțel beton, lungimi între 12 - 40 metri, înălțimi între 60 - 200 centimetri, peste 1.800.000 metri de toron. Lungimea totală a acestor grinzi depășește 32.000 metri. Grinzile sunt realizate în fabrica de grinzi a antreprenorului, aflată în șantier.
Tronsonul 3 (31,75km) și Tronsonul 4 (31,82 km) au fost contestate, iar procedura lansată de CNAIR a fost infirmată în instanță încă din 2018. Cele două au fost relicitate, iar căștigătorul la licitație a venit la finalul lunii iunie 2020 - UMB pentru ambele tronsoane. Contractele au fost semnate în septembrie 2020, dar pentru Tronsonul 4 instanța de judecată a întors decizia. În luna februarie 2021, CNAIR a decis din nou să atribuie contractul Lotului 4 către UMB, dar și de această dată au fost depuse contestații.