Decizie în dosarul „CAR”. Nouă inculpați – condamnați la închisoare cu executare

# Alte 16 persoane au primit condamnări la închisoare cu suspendare

Decizie în dosarul „CAR”, la Tribunalul Argeș. Este vorba despre un dosar, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, în care au fost trimiși în judecată 28 de persoane, în august 2018, pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Inculpații sunt acuzați că ar fi obținut în mod fraudulos sume de bani, cu titlu de împrumut, de la mai multe instituții financiare nebancare de tip C.A.R. (Case de Ajutor Reciproc) de pe raza județelor Argeș și Mehedinți, pe care ulterior nu le-ar mai fi restituit.

Conform rechizitoriului procurorilor, timp de doi ani, între noiembrie 2015-2017, doi dintre inculpați,  Marina Mădălina Ilie și Marius Bogdan Ilie, au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de sume substanțiale de bani prin obținerea în mod fraudulos de împrumuturi de la instituții financiare nebancare, prin comiterea infracțiunii de înșelăciune, falsificare a instrumentelor de marcare și falsuri în înscrisuri. Grupul infracțional a fost împărțit pe trei paliere. Primul ar fi fost format, conform procurorilor, din soții Ilie, coordonatorii grupului. De altfel, primul contract de împrumut obținut prin acte falsificate a avut ca titular chiar pe inculpatul Ilie Marius Bogdan. Al doilea palier era alcătuit din nouă inculpați, rolul acestora fiind de recrutare de membrii. Aceștia, în funcția de zona geografică de influență, se ocupau de recrutarea de persoane – rude, prieteni, cunoștințe - cu situație financiară precară. Le înmânau înscrisurile falsificate, iar în baza lor obțineau credite de la diferite instituții de credit de tip CAR, fără a mai plări ulterior ratele lunare aferente împrumuturilor. Ultimul palier era format din persoanele recrutate. Persoanele racolate au contractat împrumuturi de cel puțin trei ori fiecare, fie în calitate de titular, fie de girant. Prejudiciul din dosar se ridică la peste 150.000 lei, reprezentând sume de bani obținute fraudulos cu titlu de împrumut și nerambursate.

 

În urma perchezițiilor, peste 100.000 lei au fost confiscați de polițiștii

Grupul infracțional organizat a fost destructurat în urma perchezițiilor efectuate în noiembrie 2017 de către polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, la locuințele unor persoane și sediile unor societăți comerciale și instituții nebancare din județele Argeș și Mehedinți.

Cercetările erau efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la infracțiunea de înşelăciune, falsificare de instrumente oficiale, folosire a instrumentelor false, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. De asemenea, în urma acțiunilor organelor legii, peste 100.000 lei au fost confiscați de polițiștii din Argeș, bani susceptibili a proveni din activități infracționale.

Pedepsele primite de inculpați

Tribunalul Argeș s-a pronunțat în acest dosar pe 28 iunie 2021. Nouă persoane au fost condamnate la închisoare cu executare: Marina Mădălina Ilie - 4 ani și 2 luni închisoare; Marius Bogdan Ilie - 5 ani și 9 luni închisoare; Marin Olteanu - 1 an, 11 luni și 10 zile; Marian Ogaru - 6 ani, 3 luni și 10 zile; Costel David - 2 ani și 2 luni; Ștefan Radu - 2 ani și 4 luni; Cristian Ene -  3 ani și 20 de zile; Alexandru Georgian Dogaru – 1 an, 7 luni și 10 zile; Gheorghe Jianu - 1 an, 7 luni și 10 zile. Alți 16 inculpați au primit pedepse de închisoare cu suspendare, cuprinse între 1 an si 20 de zile, respectiv 2 ani, 5 luni și 10 zile închisoare. O singură inculpată a fost achitată pentru faptele acuzate. Față de alți doi inculpați a fost încetat procesul penal ca urmare a constatării deceselor acestora. Inculpații au fost obligați să înapoieze banii către părțile civile din dosar. Decizia Tribunalului Argeș nu este definitivă.

 

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea