Edilul de la Merișani face ce spun firmele: „Au spus clar: domn primar, dacă reduceți taxa vă ajutăm, nu o reduceți ne ducem la vecini”

# Prețul de exploatare al terenurilor închiriate a fost scăzut de la 15 lei/mp la 1 leu/mp

Scandal la Merișani! Consiliul local al localității a adoptat în ședința din luna iulie o hotărâre prin care prețul exploatării terenurilor închiriate a fost scăzut de la 15 lei/mp la 1 leu/mp. Proiectul de hotărâre a trecut cu ajutorul voturilor consilierilor locali de la PSD (șase) și PNL (trei), în timp ce consilierii de la USR (trei) și un independent au votat împotriva.

Marius Ionescu, primarul comunei Merișani, a luat decizia reducerii taxei pentru eliberarea autorizației de foraje sau excavări la 1 leu/mp în urma solicitării a trei firme SC Sorelo SRL, Astaldi – constructorul italian care va  realiza lotul 5 Piteşti- Curtea de Argeş al Autostrăzii Sibiu-Pitești, SC Metal Trade International SRL. Firmele au cerut, primarul le-a ascultat! Noua taxă este valabilă de la 1 august 2021.

 

„Consiliul Local Merișani a adoptat în ultima ședință CL o hotărâre prin care prețul de exploatare al terenurilor închiriate a fost scăzut de la 15 lei/mp la 1 leu/mp, acest lucru a fost posibil cu ajutorul consilierilor locali PSD și PNL. Consilierii locali USR PLUS și un consilier independent au votat împotrivă... Urmează să înceapă lucrările la tronsonul de autostradă Pitești - Curtea de Argeș și mai multe firme mici (firme “căpușă”) sunt interesate să deschidă balastiere și gropi de exploatare, iar Merișaniul este una dintre localitățile vizate ale cărei resurse naturale vor fi exploatate la prețul derizoriu de 1 leu/mc. Cine este prejudiciat ? Prin adoptarea ilegală a acestei HCL, cetățenii din Merișani au cel mai mult de suferit. La un simplu calcul, prin scăderea prețului de la 15 lei/mp la 1 leu/mp, bugetul local al comunei Merișani pierde aproximativ 2 milioane de EURO, bani care ar putea fi folosiți de primăria Merișani pentru investiții locale în interesul cetățenilor. Susținem dezvoltarea infrastructurii rutiere și scăderea taxelor, dar la limite de bun simț astfel încât cetățenii să nu fie prejudiciați. Avem o întrebare pentru localnicii din Merișani: Câte proiecte în valoare de până la 2 milioane de EURO ar avea nevoie Merișaniul? Primarul mereu ne spune că nu sunt bani pentru apă canalizare și asfaltare, dar cu mâna lui a renunțat la finanțare! Oare chiar fără niciun beneficiu personal? Rămâne de văzut!”, a precizat, pe facebook, consilierul local Viorel Alexandru Filip (USR).

Consilier local USR PLUS: „Hotărârea a fost adoptată ilegal”

Viorel Filip, liderul consilierilor USR PLUS de la Merișani mai susține că hotărârea a fost adoptată ilegal: „Mai mult decât atât, HCL-ul nu a respectat prevederile legale și a fost adoptată ilegal prin votul majoritar al consilierilor locali PSD și PNL. HCL-urile care stabilesc taxele și impozitele trebuiesc publicate pentru dezbatere publică timp de 30 de zile, dar primarul de la Merișani nu a respectat această prevedere legală și a pus HCL-ul pe ordinea de zi după numai 10 zile”. A fost depusă, în acest sens, o sesizare către Instituția Prefectului Argeș.

Primarul de la Merișani: „Toate comunele care au balastieră nu au taxa peste un leu”

În schimb, primarul Marius Ionescu susține că dacă nu scădea taxa de excavare la 1 leu, firmele desfășurau activități de exploatare în alte comune. Astfel, s-ar fi pierdut redevența de 45% la bugetul local al comunei, obținută prin concesionare, din activități de exploatare a resurselor la suprafață și a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase.

”Asta este o taxa de autorizație. Dacă nu dădeam taxa înapoi nu se deschidea nicio balastieră. În plus, la fiecare metru cub excavat, prin redevența pe care o plătește la stat, 45% revine primăriei. La hectarele pe care vor ei să le exploateze,la zece hectare de exemplu, revine Primăriei 12 miliarde. Noi aveam taxa mărită la maxim, la 15 lei, pentru petrol. (...) Am ajuns la concluzia că ar trebui să facem și noi ca celelalte comune. Toate comunele din județ care au balastieră nu au taxa peste un leu. Așa o aveam și noi înainte, dar am mărit-o pentru că era exploatat doar petrol. Am redus-o ca să dăm de lucru și la balastierele acestea”, a precizat primarul Marius Ionescu.

Se pare că la Merișani primarul face ce spun firmele. „Dacă nu scădeam taxa plecau în partea cealaltă, la Mălureni. Mi-au arătat acte oficiale, adrese prin care să se ducă la ei. Am zis decât să nu luăm nimic… Strică 80 de miliarde să le bag la comună? Dacă nu micșoram taxa se duceau și luau pământ la Mălureni, Budeasa și beneficiau de bani ei. Nu cred că am făcut un lucru rău... (...)Sub aspectul acesta a fost reducerea taxei. Ei au spus clar: domn primar, dacă o reduceți vă ajutăm, nu o reduceți ne ducem la vecini. Și asta e!”, a mai precizat primarul de la Merișani.

În ceea ce privește plângerea făcută de consilierii locali de la USR PLUS, care susțin că hotărârea a fost adoptată ilegal, primarul Ionescu susține: „Poate să mă atace, nu e nicio problemă!”.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea