În loc de drumuri se fac parcuri! CJ Argeș propune și „o fântână cu un perete cascadă ce va conține nuferi cu pești”

# CJ Argeș vrea să dea 1,7 milioane de lei pentru proiectul "Amenajare Parc și Alei U.A.M.S Şuici“

# Investiția include și „o fântână cu un perete cascadă ce va conține plante subacvatice și nuferi cu pești”

Dacă la Consiliul Județean Argeș, condus de pesedistul Ion Mînzînă, investițiile în drumurile județene sau în sănătate par că bat pasul pe loc, nu același lucru se întâmplă și la alte lucrări, ceva mai extravagante.

Spunem acest lucru după ce la ședința din 29 iulie 2021 a fost pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care prevedea o investiție care conținea „fântână cu perete cascadă” sau „nuferi cu pești” – expresie regăsită integral în raportul proiectului. Lucrările ar urma să se deruleze într-o comună din nordul județului.

Mai exact, va fi amenajat în cadrul Unității de Asistență Medico-Socială (UAMS) Șuici un parc și niște alei. Iar investiția este una serioasă ținând cont că ea se ridică la suma de 1.696.359,36, TVA inclus.

Profesioniștii de la Consiliul Județean - greșeli flagrante!

Proiectul a fost amânat, în primă fază, după ce au fost observate mai multe neclarități. Consilierul județean Narcis Sofianu a atras atenția asupra unor greșeli flagrante făcute în cadrul proiectului, dar și asupra oportunității realizării acestei investiții.
În proiectul semnat de Alin Stoicea - director executiv la Direcția Tehnică, de  Carmen Mocanu – director executiv la Direcția Economică, Alisa Ciobanu – director executiv la Direcția Juridică, Administrație Publică Locală și de arhitectul șef Andreea Tache, cei patru experți ai Consiliului Județean consideră că proiectul de circa 1,7 milioane de lei are o suprafață propusă pentru construit de doar… 98 mp. Mai mult, în raportul semnat de cei patru se menționează că la investiție vor fi folosite „pietre naturale de tip grecia”. Precizăm că în raport este menționat  de patru ori cuvântul „Grecia” scris cu literă mică. Menționăm că cele patru persoane, cu funcții importante în CJ Argeș, au salarii de peste 10.000 de lei/lună.
„Vă rog să observați că subordonații dumneavoastră nu cunosc faptul că aleile și parcarea propuse fac parte din «suprafața construită propusă», despre care consideră că are doar 98 de mp și conține numai fântâna, foișorul și pergolele (care acoperă parcarea!). Am încercat să le scuz lipsa de cunoștințe tehnice și în domeniul investițiilor bănuindu-i că nu au pregătire în domeniul uman, până când am văzut că prefer să repete cuvântul «grecia», menționează consilierul județean liberal Narcis Sofianu într-o cerere adresată Consiliului Județean Argeș.

Narcis Sofianu, întrebare către Mînzînă: „De ce nu au optat pentru nuferi fără pești sau pești cu nuferi?”

În cadrul proiectului se mai menționează că: „Va fi construită o fântână, ca iaz decorativ din piatră naturală cu un perete cascadă ce va conține plante subacvatice și nuferi cu pești”. Ținând cont de acest lucru, consilierul Județean Narcis Sofianu a întrebat în mod ironic conducerea CJ Argeș, făcând haz de necaz: „De ce nu au optat pentru nuferi fără pești sau pești cu nuferi?”.
Nu a primit un răspuns oficial, dar proiectul a fost retras de pe ordinea de zi pentru a fi rediscutat într-o ședință următoare.
„Vă aduc la cunoștință că am primit din partea domnului Narcis Sofianu o cerere prin care solicită retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind realizarea obiectivului de investiții: ”Amenajare Parc și Alei U.A.M.S Şuici“, a Devizului General, a indicatorilor tehnico – economici și a documentațiilor tehnico-economice aferente - faza Studiu de Fezabilitate Mixt, punctul 18. Împreună cu cei care stăpânesc această problematică, am gândit că este mai bine decât să dăm o decizie în grabă, chiar să fim de acord cu amânarea acestui punct de pe ordinea de zi pentru o lună de zile, cu rugămintea pe care aș fi dorit să o adresez domnului Narcis Sofianu, ca împreună cu colegi consilieri, și la nivel de comisie și la nivel de partid, să vedem cum stau lucrurile acolo. Considerațiile domniei sale pot fi valabile dar unele pot fi chiar discutate mai profund, pentru a găsi soluția cea mai bună, de aceea eu o sa vă propun dumneavoastră ca să amânăm acest punct 18 de pe ordinea de zi, la propunerea domnului consilier”, preciza președintele Ion Mînzînă, în ședința ordinară a CJ Argeș din luna iulie.

Sofianu: „Dacă eram președintele Consiliului Județean, aș fi propus la UAMS Șuici  un voluntariat din partea consilierilor județeni”

Narcis Sofianu consideră că proiectul de la UAMS Șuici nu este unul oportun în acest moment în care județul Argeș are domenii prioritare, cum ar fi drumurile județene sau rețeaua de sănătate, care sunt foarte slab finanțate.
„Decât să cheltuim banii pentru acest proiect mai bine luăm, în continuare, utilaje necesare pentru reparația drumurilor județene sau facem alte investiții urgente, inclusiv în sănătate. Eu acolo (la UAMS Șuici n. red.) aș fi propus, dacă eram președintele Consiliului Județean,  un voluntariat din partea consilierilor județeni. Să venim fiecare cu câte două-trei plante, un trandafir, o hortensie. Dacă mă deplasez în zonă este posibil să pregătesc așa, succint, ce ar reprezenta o configurare a spațiului verde de acolo și ce ar reprezenta efectiv să faci o parcare. De acolo și până la 17 miliarde (lei vechi n. red.) cu «perete cascadă» sunt diferențe foarte mari”, ne-a precizat Narcis Sofianu.

Cum este justificată realizarea acestei investiții

În raportul întocmit de specialiștii CJ Argeș se menționează că „Justificarea acestui obiectiv rezidă din starea de degradare a spațiilor verzi existente, din structura insuficientă a aleilor existente pentru traficul pietonal și auto, astfel încât ansamblul existent nu funcționează la nivelul exigențelor actuale, conform legislației în vigoare”.
Precizăm că expertiza tehnică întocmită de către Expertul Tehnic Atestat MLPAT, ing. Constantin Flămânzeanu, pentru evaluarea amplasamentului studiat (alei, locuri de parcare și piațeta) ce se afla în curtea UAMS Șuici descrie situația existentă, astfel: „Parcul și aleile existente sunt traversate de conductele din rețeaua de alimentare cu apă , din rețeaua de canalizare și pluvială conform planurilor de amplasare existente la sediul unității, iar de-a lungul timpului s-au amplasat alte rețele interioare de apă și termice, cele vechi rămănând nedezafectate. Drumul de acces către rampa de gunoi a instituției este din pămănt bătătorit și în caz de ploi sau zăpadă , mașina de gunoi patinează și se umple de noroi pe roți împrăștiindu-l pe căile de acces din instituție. Arborii Thuia plantați în urmă cu 60 ani sunt pe alocuri rupți de zăpadă și vânt. Fântâna arteziană existentă necesită reparații capitale, betonul cu piatră din care este construit bazinul este fisurat iremediabil, apa infiltrăndu-se în pămănt. Nu există parcare în instituție, mașinile salariațiilor fiind parcate în locuri nepermise. Aleile interioare sunt destinate traficului pietonal și sunt la nivel de îmbrăcăminte asfaltică pe structura de beton, încadrate în clasa tehnica IV.
Pe unele alei s-a circulat cu auto de peste 3.5 tone greutate, contribuind și acest trafic la degradarea acestora. Aleile existente sunt delimitate de terenul înconjurator de bordura din beton de ciment 20x20, care, în prezent, este îngropată, denivelată, spartă , iar în timp, nu au fost executate lucrări de intreținere. Suprafețele din incinta Unitații de Asistența Medico-Sociala Şuici ocupate de spații verzi, de piațetă și de alei se află intr-o stare de degradare avansată. S-au constatat următoarele deficiențe: - inexistența spațiilor verzi amenajate, precum și lipsa zonelor de recreere în conformitate cu normele de igienă pentru centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice; - starea de degradare continuă a aleilor si a suprafețelor destinate traficului pietonal”.
Conform Expertizei tehnice rezultă că aleile existente sunt insuficiente pentru traficul pietonal și auto din zonă, iar in aceste condiții, se impune crearea de alei noi, extinderea aleilor existente, dar și crearea de locuri de parcare. În urma proiectului sunt propuse a fi amenajate două parcări a căte 5 locuri de parcare pentru a deservii atât vizitatorii, cât și angajații.
Precizăm că valoarea totală a investiției este de 1.696.359, 36 lei cu TVA inclus, din care  construcții - montaj (C+M) 1.386.679,15 lei cu TVA inclus.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea